Washington: Pokazna vježba suspenzije demokracije

Antitrump prosvjedi
25 komentara

Listajući agencijske vijesti, možete naići na Tanjugov izvještaj pod naslovom “Washington predvodi globalne proteste protiv Trumpa”. Vijest kaže da se Kevin Donahue, pomoćnik gradonačelnika Washingtona za poslove javne sigurnosti i pravde, javio Twitter porukom s podatkom da se više od 500.000 ljudi okupilo zbog protestnog marša protiv Donalda Trumpa. Osim što je to pomalo nekonvencionalan način obraćanja javnosti, s javne funkcije o javnim poslovima, takvo bi se obraćanje, dok protest traje, moglo smatrati i otvorenim pozivom javnosti da se protestu pridruži.

Tanjugova vijest opremljena je i fotografijom na kojoj John Kerry pozira za “selfi” na tom protestu. Britanski Mirror objavio je i video na kojem masa oduševljeno pozdravlja Kerryja zbog sudioništva u protestu.

Druge su agencije javile da John Kerry neće sudjelovati u Trumpovoj inauguraciji.

Donald Trump nije miljenik ove redakcije, niti je bilo koji član redakcije nešto dužan bilo kojem američkom političaru. Ipak postavljamo pitanje što svi ti signali znače? Inauguracija i prisustvo stare i nove vlasti su javne poruke, da se transfer vlasti odvija na civiliziran, zakonit način, uz priznavanje rezultata izbora i uz suradnju bivših i budućih političkih struktura. Kerry očito ne želi slati takvu poruku, i ne priznaje mišljenje građana izrečeno po istim zakonima i pravilima po kojima je i sam došao na vlast.

Štoviše, Kerry se aktivno uključuje u javni protest prije nego što je vidio bilo koji potez buduće vlasti. Takvim ponašanjem, Kerry osim ometanja nove vlasti u uspostavi dijaloga s javnošću, poručuje da želi da nova vlast ode, prije nego što je i preuzela poluge moći.

Brojne druge poruke iz moćnih krugova biznisa i politike imaju isto značenje: bez obzira na pobjedu, pravila i demokratsku proceduru, ako ikako budemo mogli, riješit ćemo se Trumpa i njegove ekipe.

Sada imamo dvije mogućnosti. Prva mogućnost je da je Obama sa svojom ekipom možda saznao nešto toliko važno o Trumpu, da je demokratska procedura manje važna od tih saznanja, kao što je bio slučaj s usponom Adolfa Hitlera na vlast. Demokratska procedura je bila manje važna od teških posljedica po zemlju. To bi dalje značilo da je teška dezinformiranost i neupućenost naroda cijelu državu pokrenula u slijepu ulicu. Druga je mogućnost da je Obama sa svojim timom bio predsjednik SAD-a osam godina, ali nikada nije bio demokrat, zalagao se za prljave ciljeve skrivene od javnosti, i u trenutku gubitka vlasti odlučio je spletkama, sa svojim kompanjonima, destabilizirati vlast oduzetu njegovom interesnom krugu, oduzetu mu izbornom odlukom naroda. U oba slučaja, SAD faktički nisu demokratska država.

Za ostatak svijeta, potrebno je savladati samo jednu lekciju: Sjedinjene Američke Države više nikome ne bi smjele biti politički uzor.

Izvori: Tanjug | Mirror

demokracijademokratska državainauguracijajohn kerryMirrorPOTUSTanjug
Pretplatiti se
Obavijesti o
25 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
N123
7 godine prije

Meni djeluje da je Obama bio zatvorenik Bijele Kuće, i da su poslednje gadosti koje je uradio bile u svrsi kontrole bijesa psihopata za koje je radio. To znači da je pravio takve poteze da bolesnici budu zadovoljni ali da ne napravi neke strašne posljedice. Takođe, da je Keri toliko loš, ne bi u Washingotn Postu izašao tekst o njegovim pregovorima sa teroristima.

Arkaj
7 godine prije

U SADu je očigledna borba između dvije frakcije establišmenta. Jedne koja smatra da borbu za održanje globalne supermacije i održanje američke imperije treba nastaviti uz upotrebu svih sredstava uključujući vojsku na vanjskom planu i uz neobaziranje na međunarodno pravo te suspenziju demokracije na unutrašnjem planu. Druga frakcija koju predstavlja Trump smatra da je ta borba za već izgubljena i da nema podrške američkih građana za ekonomske i ostale žrtve koje nastavak takve politike neminovno donosi te da od tih ciljeva treba odustati. Promjena strategije je snažan udarac vojno-industrijskom kompleksu, jer ako nećete nametati svoju volju drugima onda unatoč Trumpovim riječima o održanju američke vojne snage očito više nema potrebe za tako velikim vojnim izdvajanjima. Ako se od američkog vojnog budžeta od 550 milijardi dolara pola preusmjeri na investicije u infrastrukturne objekte u SADu mnoge kompanije iz civilnog sektora će procvjetati a mnoge iz industrije naoružanja bankrotirati. Tu je ključ cijele… Čitaj više »

PanSlaven
7 godine prije

najdraži su mi prosvjednici koji se smiješe… kad demonstriraju za ‘kontra-stranu’.. al kad ih vidim oko sebe, tuko bi ih. Njima je to šetnjica, da se malo pokažu ..

subaru
7 godine prije

Trumpa su uposlili ko klovna da radi za njih a isto tako ga mogu i maknuti kao Kenedija ili kaubojskim majdanom. Eno i jezuita papež ga poredi sa Hitlerom, vidi se za koga radi jezuita.

Majkl Đordan
7 godine prije

Danas na Sorosevom index.hr-u četiri pljuvačka članka o Trumpu na naslovnici u istom trenutku. Čast da izazovu takvu histeriju soroševaca imali su još samo Putin i Assad.

jale
7 godine prije

Ja mislim da je ovo igrokaz. Mislim da su u Washingtonu svi svjesni da su kojekakvi dogovori i ugovori sa zaljevskim monarhijama otišli predaleko i postali pretežak i preopasan balast za USA, kao i da im “savezništva” sa evropskim državama samo sužavaju manevarski prostor u diplomatiji i uzrokuju permanentni minus u trgovinskim odnosima sa tim državama. Liderska pozicija danas košta mnogo više nego s početka devedesetih, a USA jednostavno više nemaju toliko novca ni resursa. Ja bih rekao da je u USA počelo strateško povlačenje iz međunarodnih tokova i da će da se fokusiraju u kratkoročnom periodu na ono što im je uvijek bilo najvažnije, na zaštitu Izraela, i na Iran kojeg i jedni i drugi vide kao najveću prijetnju cionističkim interesima na Bliskom i Srednjem Istoku, a da će tek nakon stabilizacijskog perioda početi da planiraju šta i kako dalje. U prilog navodim jučerašnje obraćanje Benjamina Netanyahua narodu Irana… Čitaj više »

eu-Raj
7 godine prije

Soros s svojim “cionistima revolucionarima poput Lenjina” sprovodi obojenu revoluciju u Americi.
Kako se zove ta obojena revolucija?
Pussy hat – Pizdin sesir.
Ako smo mi Balkanci nekulturni, tako nam nabijaju taj kompleks anglo-poturice a gdje je onda americka kultura s Pussy hat ili Pizdin Sesir?
Trump mora plesati kako mu naredi establisment a ako ne bude onda ce mu oni potpirivati vatru pod nogama da ga omeksaju.
Nit je Trump Hitler niti demokrata – on americki nacionalista i zeli ugrabiti sto vise u americku guzicu.
Establisment to podrzava ali ne prihvaca njegove metode.
I jos nesto…
Trump ce povisiti placanje svakog americkog vazala u NATO pakt.

vv-olt
7 godine prije

Izraelci gradu nova naselja na okupiranom teritoriju a ovi EU lideri su sad manji od žohara.

abu dabi
7 godine prije

Demokratija je najbolji sistem od svih najgorih. Amerika izvozi demokratiju po celom svetu a kod kuće kontroliše bukvalno sve.Sumljiv je i kanarinac koji pokušava da peva na arapskom.
Privatnost i sloboda šta to beše.

PanSlaven
7 godine prije

” Ipak postavljamo pitanje što svi ti signali znače? ” ajde, da pokušam rastumačiti: Ti signali znače da oni žele da mi vjerujemo da Trump stvarno nije njigov igrač

Alen
7 godine prije

Zvuci paradoksalno ali kad god vlast zaboravi na narod nakon izbora,sigurni smo.. Medjutim kad vlast zdusno ljubi narid i nakon izbora to se pokazalo kao problem.. Znaci treba im narod zarad ciljeva koji obicno nisu ciljevi naroda.. Jos se tu doda pretjerani osjecaj ljubavi prema rodnoj grudi ,za lose stanje u istoj obicno optuzi druga nacija,stvori se nekakav neprijatelj i mozemo predpostaviti kuda stvari idu… Tramp nije dosao sa ulice iz radnicke klase , dio je on istih onih protuv koji se navodno bori kao i clanovi kabineta njegovog..
Ko zna mozda je tu radi istih ciljeva samo drugim nacinom i ovaj put uz blagoslov i podrsku naroda usa..

Natovac za novac
7 godine prije

Ja znam kako Trump moze napraviti da ga novine prestanu demonizirati.

Nek napane neku zemlju ( Siriju ) , bilo koga nek napane ili nek zaostra situaciju s Iranom, Rusijom, Kinom, Venezuelom…s bilo kime.
Pa ce postati poularan.
To je radio Bush mladji, to je radio i Obama…to je jedini nacin.

Sve ostalo sto vi pisete su gluposti.

David
7 godine prije

U Rusiji neka kompanija je napravila srebrenjak s likom Trumpa kao predsjednik USA.
Srebrenjak je tezak jedan kg.
Cijena mu je $10 000.
Napravljeno je samo 25 komada.
Jedan kg. srebra je oko $550.
Sve u svemu dobra zarada za one koji su se upustili u ovaj biznis.

Vecina novina pisu kao da je iza ovog projekta “ruska drzava” ali to nije tocno. Obizan biznis i zelja za zaradom.

Andrej
7 godine prije

Jedna od ovih zena na slici je i moja majka. Politicki nepismena i povodljiva zacas bi se postavila u red sa ove tri zene na slici i pokusala nekako sebe uvjeriti da se zauzuma za pravu stvar. A mozda je to i vasa majka? Tko ce ga znati, a nije niti toliko vazno. Ponekad, ako sam raspolozen, pokusam objasniti majci, da stvari nisu crno bijele, da se covjek ne bi smio zakaciti ni na kakvu agendu koju ne poznaje u cijelosti, te da je za sudjelovanje u nekakvim politickim “previranjima” pozeljno poznavati motive koji uzrokuju gibanje. A potom se zamislim i polako osjecam kako me napusta entuzijazam, a time i potreba da joj nesto objasnim. Ne mozete savijati stari hrast, pa je korisnije energiju uloziti u one koji su otvoreniji u razmisljanju. U klince, u njihovo skolovanje. Ovi sto koracaju u protestnom marsu predstavljaju politicku neosvijestenost koja se po inerciji… Čitaj više »

eee
7 godine prije

Te babe su jednostavo od mozga napravile vaginu i posto ih je tramp dobro u mozak. Sad ce jos godinama svrsavat po ulicama. To trampe njveci si politicar u povjesti izbjegao si rat sa rusijom i usrecio miljone baba to je dosta

Weteran
7 godine prije

Želim tamo njima da dugo i neuspešno jedni druge vataju za vratove !!

Bill Clinton
7 godine prije

…pa Obamica-Osamica naš je jezuita, i zna kako spletkariti…! u čemu je dvojba glede njega?

jale
7 godine prije

A mi imamo Vedranu Rudan koja je zakleta feministica i koja je navijala za Trumpa mužjaka. Dobro je neko primjetio da iza ovih protesta stoje uglavnom LGBT i Queer organizacije. Sodoma i Gomora. Nije zlo biti homoseksualac, seksualno nedefinisan, transrodan, nego je zlo dopustiti da korporativni gangsteri manipulišu osjećajima i strahovima istih za uske isterese one iste grupice fosila koje su naručile sodomizaciju Gadafija do smrti pa prošli bez kazne. Gadi mi se sve ovo!

Deda Brada
7 godine prije

Nemojte pogrešno da me razumete, ali kada vidim ovakvo ponašanje protivnika Trump-a, pomalo mi se dopada ono kako radi Erdogan. Kod njega bi ova bagra već robijala. Ekspresno.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI