“Welfare Jihad” – Teroristi “kalifata” primaju novac od danske države

Troels Lund Poulsen
3 komentara

Danski mediji su otkrili da desetine njihovih sugrađana, koji se trenutno bore u redovima takozvane “Islamske države” u Siriji, i dalje primaju novčanu socijalnu pomoć od države.

Prema izvješćima lokalnih medija, najmanje 36 osoba, poznatih vlastima da se bore Siriji u redovima “Islamske države”,nastavilo je primati novčane naknade od države. Danski list Ekstra Bladet navodi podatke dobivene od Ministarstva rada Danske, koje je novinarima odobrilo pristup dokumentima.

“Ovo je apsolutno za osudu”, izjavila je Karsten Honge iz Socijalističke narodne partije, prenosi list.

Danski ministar rada, Troels Lund Poulsen, obećao da će “poduzeti potrebne mjere”.

Ova skandalozna situacija se pripisuje nedostatku saznanja i sporosti danske Sigurnosne i obavještajne službe (PET), koja ni općinama ni ministru “nije stigla  proslijediti upozorenja o sumnjivim osobama”.

Zanimljivo je da su u 29 od 36 slučajeva  općine i privatne organizacije koje upravljaju isplatama socijalne pomoći od terorista tražile svoj novac natrag. Ukupan traženi iznos je 672 000 danskih kruna, ili nešto više od 90 000 eura. No, danski mediji ne navode kako je teroristima zahtjev upućen? Je li im obavijest o zahtjevu za povratom novca uručen osobno, odnosno preporučenom poštom, preko rodbine i prijatelja ili putem nekog od ministarstava “Islamske države” u Raqqi ili Mosulu?

Prema danskim procjenama, najmanje 135 državljana je napustilo Dansku i pridružilo se takozvanoj “Islamskoj državi” u borbama u Siriji i Iraku.

Danska je među zapadnim zemljama, u odnosu na svoju veličinu, druga po broju stranih boraca u Siriji, odmah nakon Belgije.

socijalna pomoćTeroristiTroels Lund Poulsen
Pretplatiti se
Obavijesti o
3 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
shumadinac
7 godine prije

Nije prvi put da mediji rade posao koji država ne radi kako treba. Problem je što te “greške” ponekad nisu slučajne – da li to i ovde slučaj verovatno će mediji razjasniti ako su već dovde stigli. A ako jeste greška onda je u pitanju troma administracija, birokratija socijalističkog tipa “radio ne radio svira mi radio”. NE POSTOJI država ili preduzeće koji mogu na duži rok izdržati “nekontrolisano odlivanje novca”. Bar mi znamo kako to ide.

Degradacija političkog sistema je primetna širom Zapada a takva degradacija se ne zaustavlja na najvišem nivou, ona se širi kao zaraza. Kada popusti disciplina odmah se pojave “miševi koji kolo vode”. Nadam se da će na vreme shvatiti kuda to vodi – nije mi zbog njih ali kaod god su u svetu lomovi nama puca po leđima.

jale
7 godine prije

Danci muljaju. Nema šanse da te bilo koja evropska država drži na socijali ako aktivno ne tražiš posao osim toga svi imaju obavezu javljanja i poslovnih savjetovanja. Kratko i jasno, država Danska je znala za ovo, ali je šutjela i tako odobravala i poticala mlade da idu ratovati za ideale Kalifata. Na neki način, država Danska je svjesno i neposredno financirala džihadiste, a tako su radile sve zapadne države. Kakva sramota!!!

Arkaj
7 godine prije

“…No, danski mediji ne navode kako je teroristima zahtjev upućen? Je li im obavijest o zahtjevu za povratom novca uručen osobno, odnosno preporučenom poštom, preko rodbine i prijatelja ili putem nekog od ministarstava “Islamske države” u Raqqi ili Mosulu?…”
————————————————————————————————————————————————————
A što bi se tako mučili kad postoji puno jednostavniji i izravniji način? Neka službene dopise stave u kuverte i pošalju hrvatskoj vladi. Oni će ih staviti u sanduke s oružjem i municijom koju šalju teroristima i tako je osigurana direktna i pravovremena dostava pravo u ruke onima kojima je namjenjena:

https://www.logicno.com/politika/birn-hrvatska-2016-oborila-rekord-u-opskrbi-oruzjem-sirijskih-terorista.html

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI