WhatsApp tužio izraelsku tvrtku zbog masovnog špijuniranja njihovom aplikacijom

WhatsApp
2 komentara

WhatsApp tuži izraelsku tvrtku zbog korištenja aplikacije za špijuniranje

Društvena platforma WhatsApp je podigla tužbu protiv izraelske tvrtke za kibernetički nadzor NSO Group, zbog korištenja usluga ove kompanije u svrhu opsežne špijunaže.

U kaznenoj prijavi koju je WhatsApp podnio Federalnom sudu u Kaliforniji navodi se kako je izraelska kompanija NSA Group putem aplikacije WhatsApp u 20 zemalja špijunirala više od 1400 osoba, među kojima najmanje 100 novinara, ali i brojne aktiviste za ljudska prava.

Visoki dužnosnici i menadžeri WhatsAppa pojasnili su kako su korisnici čiji su telefoni hakirani o tome obaviješteni privatnom porukom, a od suda je zatraženo da se izraelskoj kompaniji NSO Group u potpunosti zabrani upotreba svih usluga aplikacije WhatsApp.

“Kibernetičko oružje mora biti zakonski revidirano bilo gdje u svijetu kako bi se osiguralo da ne dolazi do kršenja ljudskih prava i sloboda”, naglasili su iz WhatsAppa.

Iako se Izraelci brane kako to nije istina, softver za hakiranje tvrtke NSO Group već je bio uključen u niz kršenja ljudskih prava diljem Latinske Amerike i Bliskog istoka, uključujući skandal o špijunaži u Panami i pokušaj špijuniranja zaposlenika londonske grupe Amnesty Internationala.

NSO je bio pod posebno oštrom kontrolom zbog navoda da je njegov špijunski softver igrao ulogu u smrti novinara Washington Posta Jamala Khashoggija, koji je ubijen u saudijskom konzulatu u Istanbulu prije nešto više od godinu dana.

NSO je nedavno pokušao „oprati“ svoj imidž nakon što je tvrtku početkom ove godine kupila londonska tvrtka za privatni kapital Novalpina Capital. U kolovozu se suosnivač NSO Grupe, Shalev Hulio, pojavio u popularnoj emisiji “60 Minuta” kanala CBS i hvalio se kako je njegov špijunski softver spasio “desetke tisuća ljudi.” Nije pružio nikakve detalje o tome kako je to činio.

Odvjetnik Scott Watnik nazvao je potez WhatsAppa „akcijom bez presedana“, objašnjavajući da su glavni pružatelji usluga uvijek odustajali od ovakvih parnica zbog straha da ne otkriju previše podataka o njihovoj digitalnoj sigurnosti. Kazao je da će druge tvrtke sa zanimanjem pratiti tijek sudskog postupka.

NSO GroupŠpijunažaWhatsApp
Pretplatiti se
Obavijesti o
2 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Lucija
4 godine prije

A, e. Whatsup razvio aplikaciju…da bi, između ostalog i on malo pratio korisnike…i sad da tu netko drugi njuška…
U svakom slučaju, Whatsup sad uvijek može nekog okriviti…

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI