Wikipedija miče slike oslobađanja Auschwitza od strane Crvene armije. Zašto?

oslobodjenje Ausvica

Nakon dva „propusta“, kojeg su 27. siječnja napravili Der Spiegel i američko veleposlanstvo Danskoj, koji su objavili vijest „kako se u Poljskoj komemorira oslobođenje logora smrti kojeg su prije 75 godina oslobodili Amerikanci“, Rusija je reagirala na diplomatskoj razini te su objave uklonjene.

Međutim, da to nije bilo slučajno i da se kreće se velikim ponovnim pisanjem povijesti govori činjenica da je slobodna internetska enciklopedija Wikipedija, koja nije službeni izvor podataka i često se koristi u propagandne svrhe, odlučila ukloniti sve fotografije vojnika Crvene armije koji su se dana 27. siječnja 1945. fotografirali  u Auschwitzu.

Američka stranica Wikipedije predlaže brisanje arhivskih fotografija oslobađanja nacističkog logora smrti Auschwitz od strane Crvene armije. Prvi na takvu inicijativu je skrenuo pozornost publicist iz Litve Vladimir Vodo.

Vodo je 29. siječnja na svojoj Facebook stranici napisao: „Teta Wiki čisti arhivske fotografije koje prikazuju oslobađanje zatočenika koncentracijskog logora Auschwitz u siječnju 1945. godine od strane sovjetskih vojnika zatvorenika.”

Publicist iz Litve je u Wikipediji priložio nekoliko ranijih snimaka stranice Auschwitz i napisao:

“Zahtjevi za uklanjanje / Auschwitz – oslobađanje“. Administrator stranice do sada je odredio da se uklone dva dijela sovjetskog dokumentarca i 6 slika sa sljedećim naslovima: „Auschwitz – Objavljeno u siječnju 1945.”,”Child survivors of Auschwitz”,  “Plinska komora u glavnom logoru Auschwitz odmah nakon oslobođenja”,”Oslobođeni preživjeli iz koncentracijskog logora u Auschwitzu izvode se iz logora”,”Oslobođena djeca Auschwitza” i “Sovjetski vojnici komuniciraju s oslobođenom djecom Auschwitza”. Istovremeno postoji podnatpis: “Možda i druge datoteke koje nisam mogao pronaći.”

“Ne mislim da su film o oslobađanju Auschwitza, za kojeg se tvrdi da je u javnom vlasništvu, te njegovi kadrovi javni i u Sjedinjenim Državama. Budući da je djelo zaštićeno autorskim pravom po zakonu URAA, te datoteke moraju se izbrisati i mogu se slobodno objaviti 2041. godine, 95 godina nakon objavljivanja”, kaže administrator.

FOTO: Dio u kojem se sugerira da se zbog „autorskih prava“ klone spomenuti materijali

ausvic

Ali Wikipedia Foundation, američka neprofitna organizacija, vlasnica je internetske stranice Wikipedia i može objavljivati ove materijale, tvrde ruski mediji.

Ali kao što smo rekli, ranije je veleposlanstvo u Danskoj na službenom Twitteru napisalo da su Auschwitz oslobodili američki vojnici. Nakon vala negodovanja na društvenoj mreži, diplomati su ispravili informacije i ispričali se, ali su spornu objavu ostavili na računu. Isto je napravio i njemački časopis Der Spiegel, koji je uklonio spornu objavu na Twitteru.

Ako mislite da je ovo slučajno varate se

Ovo je proces koji traje godinama i 2019. je dosegao opasnu razinu, kada je Europski parlament u svojoj neobvezujuću rezoluciju za izbijanje Drugog svjetskog rata jednako okrivljuje naciste i Sovjetski Savez. Ovo je potrebno iz razloga se Moskvi izbaci jedan od najvećih aduta u međunarodnoj areni, a to je žrtva 27 000 000 ljudi u borbi protiv nacifašizma, ne računajući materijalne štete.

Tko je oslobodio Europu od nacizma? – Rezultati ranije provedena ankete zna Zapadu

U jeku rusofobije, 2015, godine, mediji su ubrzali razinu propagande o Drugom svjetskom ratu. U tom je kontekstu bila zanimljiva višedesetljetna anketa „Francuskog instituta za istraživanje javnog mnijenja“ (IFOP), provedena u Francuskoj u godinama 1945., 1994. i 2004. godine, koja otkriva kako je javnost evoluirala tijekom vremena i promijenila mišljenje o tome koja je zemlja najzaslužnija za poraz nacističke Njemačke u Drugom svjetskom ratu.

Ova longitudinalna studija koju je proveo francuski institut IFOP pokazuje koliko se razlikuje percepcija ispitanika tijekom navedenog vremena.

U svibnju 1945. je 57% francuskog stanovništva odgovorilo da je SSSR najzaslužniji za poraz njemačkog nacizma, međutim, taj se odnos preokrenuo nakon ankete u svibnju 1994. godine, kada su SAD zauzele mjesto Sovjetskog Saveza, a 2004 je više od pola ispitanika SAD smatralo za osloboditelje, Veliku Britaniju 16%, a Crvenu armiju je prije 2004. godine samo 20% Francuza smatralo za najzaslužniju silu koja je dovela do sloma Hitlerove Njemačke.

U svjetlu nedavnih izjava ukrajinskog predsjednika, ali i političara iz Poljske koje se temelje na izjavi Arsenija Jacenjuka „kako je SSSR napao i Ukrajinu i Njemačku u Drugom svjetskom ratu“, te bivšeg poljskog ministra vanjskih poslova koji je izjavio „kako je ukrajinska armija oslobodila Auschwitz“, ne znajući da su vojnici „Ukrajinskog fronta“ Crvene armije bili pripadnici svih etničkih skupina tadašnjeg Sovjetskog Saveza, a prema vojnim arhivima je bilo pripadnika 100 sovjetskih nacija i etničkih manjina, može se očekivati da će rezultati sljedeće ankete biti u još veću korist angloameričke koalicije, koja je, kako vidimo, sada „oslobodila i Auschwitz“, a od ovakvih napisa i javnog mišljenja je mali korak, što potvrđuju i ankete IFOP-a.

FOTO: Rezultati ankete IFOP-a

IFOP ausvic

Auschwitzlogor
Pretplatiti se
Obavijesti o
234 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
benty20
4 godine prije

Odgovor na prvu, na naslov… Možda zato što su ciljevi nacista u ono vrijeme i današnjih, šta ja znam, kvazi demokrata isti – upravljanje svijetom! Financirani od istih loza, nailaze na iste neprijatelje…

RoPe
4 godine prije

Povijest pisu pobjednici, a Rusi su nazalost popusili 1990.

Emiliano Zapata
4 godine prije

Sta je tu cudno? Prodaju pricu da su piramide gradili robovi kao grobnice za Faraone, a ono sto im se nikako ne uklapa u lazi koje ucimo u skolama, samo presute, sakriju i zabrane rasprave i istrazivanja…Citajte zabranjenu Arheologiju Michael Cremo

Šule
4 godine prije

IVO psihopato sad kad popiješ terapiju za psihu kreni komentirat moraš oborit rekord svojih komentara na dnevnoj bazi ipak si ti stručnjak za sve teme na ovom portalu,imaš podršku od Lucije učiteljice marksizma i teoretičara zavjere Nosferatua oni ti drže bočni dio,ako budeš trebao pomoć nazovi 555-333 Miroljub čeka na vezi ili ideš pod mač bato…Još kad se priključi onaj JACK ima terapija da djeluje…

Siniša
4 godine prije

Mali offf…Afriku smo zapostavili, AlKaida i ID su baš u usponu da mi ovo u u Aziji i sa Arapima izgleda kao igra šta može da bude u Africi.

roki
4 godine prije

A otkud da znam da ovaj portal nije stvoren od strane Rusa ? posle drugog svetskog rata rusi su nasilno tenkovima stvorili istočni blok pri tom su izvršili neviđeni zločin protiv čovečnosti , posle zauzimanja drugih država nastala je opšta pljačka i desetkovanja stanovništva ! Svi su slavili slom Rusije ! Konačno su bivše istočne države dočekale slobodu i kao što vidite krenule putem napretka to čak i Ruski narod vidi i pokušava da se oslobodi diktatora i ostale belosvetske mafije ! Balkan je posebna priča gde nacionalizam i mržnja ponovo dobija na snazi i ko je organizator ? Rusi !!!

Mis
4 godine prije

Jer Njemačka izvrce istinu, nakraju ce ispasti da je Njemacka oslobodila Europu od nacizma, Nije ni Francuska daleko, naime i ona je pruzila minimalni otpor ,doslovno se predala, Yugoslavija je imala 4puta vece gubitke u stanovnistvu od francuske , a 5puta manja drzava!!!!

Komunisticke drzave su najveci doprinos dale oslobađanju ,zapadne su samo legle pod njemačkom. Danska, Norveska,Ceska, se predale,

neznanje
4 godine prije

Imaju lošu sliku danas i znaju da će je imati sura pa rade jedino što mogu, retuširaju slikuprošlosti. Stari magarci blate sebe a mlade i tako ne interesira ta prošlost.tako da će jedini efekt biti još veći grč u želutcu.

Riddick
4 godine prije

Znaci ide se u korenitu promenu svesti o istorijskoj ulozi ruskog naroda pocevsi od 20 veka pa do sadasnjosti.
Novi heroji ce biti Britanci i Amerikanci, blago njima, kakvi heroji takav i narod…

Riddick
4 godine prije

U vojnotehničkoj fizionomiji, po organizaciji oružanih snaga i vidovima njihovog angažovanja – drugi svetski rat daje složenu sliku: međudržavnih frontalnih ratova; gerilsko-partizanskih ratova; kopnenih, pomorskih i vazdušnih ratova i raznih kombinacija svih osnovnih vidova savremenog ratovanja – frontalnog, gerilsko-partizanskog, frontalno-partizanskog, kopnenog, pomorskog i vazdušnog. Ove i druge projekcije dobijene raznim vremensko-prostornim presecima drugog svetskog rata daju jednu opštu sliku u kojoj se isprepliću u vremenu i prostoru u okvirima koalicionog svetskog rata ideološki, politički, nacionalni, klasni i vojnotehnički elementi borbe progresivnih i reakcionarnih snaga ljudskog društva, objedinjenih u Antifašističkoj i Fašističkoj vojnoj koaliciji. O dimenzijama drugog svetskog rata kao društvenoistorijskog fenomena govore brojni pokazatelji, među njima i sledeći: – U drugom svetskom ratu, po sovjetskim izvorima (S. Krasiljnikov), učestvovalo je 48 država, od toga 30 aktivno, dok jugoslovenska Vojna enciklopedija u t. IX na str. 338. govori o 61 državi. U njemu je učestvovala milijarda i sedam stotina miliona ljudi… Čitaj više »

Ive
4 godine prije

Gebels je bio obicni amater za propagandnu masineriju ZLOCINACKE, RASISTICKE, GENOCIDNE USA.

admin
4 godine prije

Zato sto se istina nesme znat. Upisane se magijske brojke koje odgovaraju vladarima iza zavese a publika ce ga pusit jos najmanje 70 godina.

Tadmur Palmirovic
4 godine prije

Pobogu Brate… Ukrajinci i Poljaci ga oslobodili. Doduše bez “savezničke” pomoći ništa. 😂😂Crvena Armija pobjegla iza Urala.S. Bandera prvi presjekao bodljikavu žicu.

Miki maus
4 godine prije

Vrlo brzo ce u skolama uciti da je SSSR jedini krivac za 2 svjetski rat i da je Njemacka napadom na SSSR to pokusala sprjeciti, ali eto nije uspjela. Ovo prekrajanje povijesti je vrlo opasna stvar i jasno kud to vodi. Cudim se Evropljanima, sta oni hoce? Rat sa Rusijom? Sa kojom vojskom? Evropa nema dobru vojsku, niti ce je ikada imati, za razliku od Rusije. Mogu Evropljani gomilati oruzje u nedogled, ipak je ljudski faktor presudan. Da je gomila oruzja presudna SA bi bila onda jedna od najmocnijih Armija svijeta, a u stvarnosti je jad i bijeda, kao i Evropske vojske( neracunajuci Britance, ako su oni uopce Evropa). Evropljani zbilja briju da ce USanci umjesati u neki eventualni sukob Evrope i Rusije?! Mos’ misliti! Evropa itako moze zahvaliti US svoj visoki standard, jos se cude kad US nesto trazi od njih sto im se nesvidja?! US moze razoriti Evropu… Čitaj više »

Istrazuj
4 godine prije

“…slobodna internetska enciklopedija Wikipedija…”
Niti je slobodna…
Niti je encilkopedija….
A nije ni americka osim formalno…
.
U vlasnistvu je sekte.
U ostalom kao i banke kojima se kontrolisu politicari, “demokratija”, “naucne institucije” i prakticno “usmjerava” to jest ZAGLUPLJUJE cijelo ljudko drustvo!
To je prakticno oooogromna hobotnica zla, sa sektom u centru.
.
Zasto se napr. sklanjaju slike gasnih komora ODMAH nakon oslobodjenja?????
Naprosto zato sto se one NE UKLAPAJU o sektinoj “naucnoj istini” o tzv “komorama”…

LNT_Iluvatar
4 godine prije

Sva ova prekrajanja povijesti su me motivirala da ove godine na 9.5 budem u Moskvi.
Zajedno s sinom da učestvujemo u maršu Besmrtne regimente.

Pojavile su se neke okolnosti , na sreću sretne, kćer mi se udaje koje su me spriječile u tom naumu.

Neka ako bude zdravlja biti će i drugih prilika, odvesti ću sina tamo…čisto da vidi i zna!

admin
4 godine prije

Lazu i Rusi a lazu i Amerikanci jos vise. Istina ce doc jednom na videlo! Nju mozes sakrivat i pokusat zataskat ali ce ona kad tad doci na videlo dana. Jer i jedni i drugi su ogrezli u lazi i nosioci Matriksa. Ko fol pobednici, a pobednici pisu istoriju. A istorija nije 2 + 2 = 4. Istorija se razvlaci ko zvaka. Pucas i pravis balone ko sa zvakom. A publika ga pusu sva se ugusi koliko ga pusi. Misle utakmica je postena i iskrena a ono sve nastimano.

American_dreams
4 godine prije

Na Njemackim i Francuskim televizijama nema dana a da se ne prikaze dokumentarni film o nacistickim zlocinima,kompletni serijali o usponu nacizma u Njemackoj od 1928.godine pa sve do zavrsetka 2.svjetskog rata.Srednjoskolska djeca gotovo pod obavezno posjete jedan od nacistickih logora,upozorava se na mogucnost ponavljanja monstruoznog rezima bilo gdje i bilo kada, pogotovo u danasnjoj od populista preplavljenoj istocnoj Europi.
I onda vi nadjete tamo neku nebitnu vijest ili tekst nekog opskurnog portala ili pojedinca i opleti po Europi,stvarno mi nije jasno koji su ciljevi redakcije ovog portala,odnosno tko vas placa za ovu pro rusku populisticku propagandu.

eks
4 godine prije

Pripisati sebi oslobadjanje Aušvica je monstruozna sramota i podlost. Ja ne znam kako ovi ljubitelji zapadnjaka , posebno amerofili, uopšte imaju obraz da nešto govore o civilizacijskim vrednostima zapada .

Davor drugi
4 godine prije

Prokleti Orwell, on i njegov hebeni svenario “1984”,

Stjepan Vujec
4 godine prije

“Warren poziva na proglašenje internetskih ‘dezinformacija’ kriminalnim djelima”, dakle to pravo za denzinformacije isključivo pripada zapadnim informativnim službama.

Z.A.
4 godine prije

Da u ovome da se pokusavaju revidirati istorijske cinjenice ima istine su i nedavna istupanja samog Putina na ovu pojavu . Ova pojava revidiranja istorijskih cinjenica na zapadu poprima oblik histerije. Ja sam sebe zapitam sta sam ja ucio na casovima istorije i ako je to bilo netacno sto sam ucio, zasto je to tako i danas nakon 75 godina od zavrsetka drugog svijetskog rata saznajem ono sto sam ucio je sve pogresno i da postoje drugi relevantni podaci koji su tacniji i istinitiji. U tekstu redakcije citam da Poljaci tvrde da su Ukrajinci oslobodili Poljsku. Kako je to moguce ako je i Ukrajina sama bila pod okupacijom i pregazena vojnom masinerijom Vermahta .U oci mi upada naziv Ukrajinski Front i dobijam dojam da se taj termin koristi kao podloga da su Ukrajinci oslobodili Poljsku. A to nema blage veze sa istinom jednostavno grupe armija sovjeta koje su oslobadjale Ukrajinu… Čitaj više »

Rat i Mir
4 godine prije

EU je marioneta nacističkim Amerima, sve dok slušamo i slijepo pratimo Američke naciste i dok se budu tolerirali nacisti kao što su naši političari i naša država život će nacizam, treba prvo pročistiti svoj prag riješit se Američkonacističkog upravljanja tek onda možemo suditi drugima. Rusi će ponovno marširati Europom da nas oslobode zla kao 45.

FATIH
4 godine prije

SMRT FASIZMU!!!

American_dreams
4 godine prije

U EU danas zivi 200 razlicitih nacionalnosti,uzivaju sva gradjanska,vjerska,socijalna i radna prava kao i domicilno stanovnistvo,pisati o EU kao fasistickoj tvorevini mogu samo poremecni umovi.EU je svjetionik slobode u danasnjem svijetu za razliku od rusije i balkanskih drzavica koje su etnicki ciste nacionalisticke tvorevine,ogranicenih sloboda i loseg standarda zivota,te su kao takve za veliku vecinu gradjana nedostojne zivote u 21.stoljecu.Upravo zbog toga gradjani rusije i balkana iseljavaju u EU cim dobiju vizu,dok s druge strane niti jedan gradjanin EU ne iseljava u rusiju ili na balkan,eto to je jednostavno istina i to su jednostavno cinjenice.

divan
4 godine prije

Samo nedaj boze da istina izidje na vidjelo..
Jer vecina ljudu najvise vole kad ih se laze njezno a uvjerljivo. Zato bi trebalo pod hitno Wikipedia zabranit.. jet inace necemo moc doc k’sebi. A ministarstvo istine (citaj ($propagande$)ostalo bi bez jedne vazne privredne grane, prihoda..

eijfvnierfaewfbqewfuqwefwerfwefwe
4 godine prije

Treba jewropljanima zombijima promjeniti svijest o ishodu drugog beba rata da bi se imalo opravdanje napasti onoga koga će optužiti kao jedinog krivca a to će biti rusi. To rade oni koji i stvaraju povjest tako da im revidiranje iste ne pada teško jer je manji posao. Prije 15 godina sam pisao da će od Rusije napraviti isti vojni cilj kao što je Šiki napravio od Teutonije, odavno vidim da se ostvaruje napisano.

Mozart
4 godine prije

Putin ima jaaaaako dobre zivce. Steta sto Kim nije u Moskvi kao presjednik.

RENEW
4 godine prije

2030 bodo pa rehabilitirali Hitlerja in ga razglasili za narodnega junaka in zaslužnega Evropejca.

Max
4 godine prije

Wikipedia izvrće istinu.

indy
4 godine prije

Marsovci oslobodili,a ako nije jasno u Washingtonu je muzej gdje se ljepo vidi nesudjelovan usa u masakrima.Naime isti isto poticali na ovim prostorima.Ta ko imalo proučava povjest zna da su ameri organizirali brojenjebsortiranje hičo bio plačenik lobija židovskih,žalosno al istinito……itd…itd

fićo
4 godine prije

Medijska manipulacija je dostigla monstruozne razmere.Pa oni menjaju i sportski meč od juče,bukvalno.Hteo sam malo da pogledam tenis skraćeno na youtube.Đoković je dobio sa 3:0,ali kad gledaš verziju eurosporta,90% poena su Federerovi.Pa kako neće menjati važnije stvari!

Mrki
4 godine prije

Izgleda da povijest ipak ne pišu uvijek pobjednici…

Lucija
4 godine prije

Ne samo da Wiki ne treba plaćat autorska prava, nego i da postoje ne bi mogla trajati dulje od 70 godina. Lažu.

Revizionizam je počeo puuuno ranije…izjednačavanjem Staljina i Hitlera, npr, pred 30, 40 godina?

Temerinac
4 godine prije

Kakvi Amerikanci? Koji SSSR?
Najzaslužniji su Tihi i Prle.

Zlatko Harapin
4 godine prije

Uzrok Drugog svjetskog rata bili su ekonomski interesi imperijalnog kapitalizma. O tome se slažu svi ozbiljni znanstvenici. Stoga rasprava o tome tko je prvi ušao u Auschwitz može biti interesantna, ali ne smije odvući fokus sa glavnog uzroka Drugog svjetskog rata. Kako ponovno ne bi doživjeli fašizam, nacizam, Holokaust i koncentracijske logore ali u mnogo užasnijoj varijanti, treba zaustaviti kapitalizam.
Na to je još 1923. upozorila Clara Zetkin kada je izjavila. “Sve dok postoji kapitalizam, postojat će i osnovni preduvjet za razvoj fašizma”.

ivan
4 godine prije

Zahvalna bagra

DrDragan
4 godine prije

Od 148 divizija nemačkih sssr je uništio 104. Da komentarišemo dalje

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI