Xi Jinping vidi “nepovratan” pomak u multipolarni svijet

Kina - Xi Jinping
26 komentara

Kineski predsjednik Xi Jinping postavio je ton svoje ovosedmične posjete Moskvi navodeći poboljšanje odnosa s Rusijom u deset godina otkako je preuzeo dužnost i obećavajući da tranzicija u “multipolarni svijet” oslobođen od američke dominacije neće biti zaustavljena.

“Svijet danas prolazi kroz duboke promjene koje nisu viđene u jednom vijeku”, napisao je Xi u članku koji je u nedjelju objavila Rossiyskaya Gazeta. „Istorijski trend mira, razvoja i saradnje u kojoj svi dobijaju je nezaustavljiv. Preovlađujući trendovi svjetske multipolarnosti, ekonomske globalizacije i veće demokratije u međunarodnim odnosima su nepovratni.”

Xi, koji bi trebao doći u ponedjeljak na razgovore s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, napomenuo je da se svijet suočava s “tradicionalnim i netradicionalnim sigurnosnim izazovima”, kao i sa “štetnim djelima hegemonije, dominacije i maltretiranja”. Dodao je da su zemlje širom svijeta “željne da pronađu kooperativan izlaz iz krize” dok pokušavaju proći kroz “dug i mučan globalni ekonomski oporavak”.

Međunarodna zajednica je prepoznala da nijedna zemlja nije superiorna u odnosu na druge, nijedan model upravljanja nije univerzalan i da nijedna država ne smije diktirati međunarodni poredak. Zajednički interes cijelog čovječanstva je u svijetu koji je ujedinjen i miran, a ne podijeljen i nestalan.

Xi je dao svoje komentare usred eskalacije tenzija s Washingtonom zbog ukrajinske krize i miješanja SAD u suverenitet Kine nad Tajvanom. Peking se odupro pritisku Zapada da osudi Rusiju zbog sukoba u Ukrajini, zadržavajući neutralnost po tom pitanju i promovišući mirovni plan od 12 tačaka za okončanje neprijateljstava. Washington je odbacio mirovni prijedlog i optužio Kinu da razmišlja o vojnoj pomoći Rusiji.

“Vjerujemo da sve dok sve strane prihvate viziju zajedničke, sveobuhvatne, kooperativne i održive sigurnosti, te da vode ravnopravan, racionalan i na rezultate orijentiran dijalog i konsultacije, pronaći će razuman način i za rješavanje krize. kao širok put ka svijetu trajnog mira i zajedničke sigurnosti”, rekao je Xi. Dodao je da kineski plan uzima u obzir “legitimne sigurnosne brige svih zemalja”.

Kina i Rusija su učvrstile međusobno povjerenje i podstakle “novi model odnosa velikih zemalja” u protekloj deceniji, o čemu svjedoči udvostručenje trgovine između dvije nacije, koje je dostiglo 190 milijardi dolara 2022., napisao je Xi. “Bili smo aktivni u prakticiranju istinskog multilateralizma, promicanju zajedničkih vrijednosti čovječanstva i zagovaranju izgradnje novog tipa međunarodnih odnosa i zajednice sa zajedničkom budućnošću za čovječanstvo.”

Xi je pozvao na povećanje kvaliteta i kvantiteta investicija i ekonomske saradnje između Kine i Rusije, kao i na jaču koordinaciju politike. “Imamo sve razloge da očekujemo da će Kina i Rusija, kao suputnici na putu razvoja i podmlađivanja, dati novi i veći doprinos ljudskom napretku.”

kinamultipolarni svijetSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
26 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Eto
1 godina prije

Kineska snaga I pamet
Plus ruske sirovine
Ima narod da zapjeva novoj slobodi

nepoželjni
1 godina prije

“Multipolarni Svijet” je obična floskula jer je, kao nikad do sad, vidljivo da se svijetom upravlja iz jednog centra i da su čak i velike države poput Kine postale samo “samostalne” administrativne jedinice koje djeluju po zajedničkoj šemi. To razotkrivanje pravog stanja stvari je započelo u vrijeme “korone” kada je Svijet u roku od mjesec dana, unisono prihvatio agendu SZO-e i svaka je “država” sprovela teror nad svojim robljem na isti način. Ovo što se sada zbiva je na istom tragu i ova hinjena “multipolarizacija Svijeta” je samo prirodni slijed agende “korone” sa ciljem uništenja starog ekonomskog sustava i implementacije novog u kojem je glavni cilj smanjenje populacije i totalna kontrola nad njom i svim zemaljskim resursima, na način da će Azija biti pod upravljanjem Kine, Rusije i Indije, a ostatak Svijeta pod Angloameričkom upravom, sa tim da će Afrika biti podijeljena onim upraviteljima koji su i do sada tamo… Čitaj više »

nepoželjni
1 godina prije

“Zajednički interes cijelog čovječanstva je u svijetu koji je ujedinjen i miran, a ne podijeljen i nestalan.”

Kako se ovakav stav uklapa u “multipolarizaciju” Svijeta !?

Davor
1 godina prije

Od Covid19 histerije, od 03.2020. prepoznao sam neka biblijska proročanstva koja ukazuju na jesen 2023. (Danijel 12:10-12) Ako sam ih dobro smjestio u vrijeme i prostor, a mislim da jesam, jer sam još tad u proljeće 2020 u komentarima tvrdio da će do jeseni 2023 biti podignuta multipolarna globalna Svjetska Vlada.(Otkrivenje 17:11-13) Rekao sam da će najmoćnije sile svijeta zasjesti za okrugli stol u UNu i vladati svijetom, koji će biti razdijeljen između najmoćnijih struktura. Sve što se odigrava od početka Covid 19 je predstava za mase naroda. Oni gomilaju svjetske probleme: zdravstvene, političke, ekonomske, ekološke, nuklearne, klimatske…. Stisnut će ljude i nacionalne entitete do te mjere da će ljudi u strahu za život i egzistenciju moliti za globalni mirovni sporazum i tad će elite izvaditi iz ladice već pripremljeni plan i rješenje. Multipolarna Svjetska Vlada u UNu. NWO! Biblijska proročanstva su nepogrešiva i točna, nikada se ne događa ništa… Čitaj više »

Tupko Glupko
1 godina prije

Off topic, ali zanimljivo: radnici Petrokemije se pripremaju za prosvjed, prijeti propast i stečaj ako ne krenu sa proizvodnjom. Troše 25% hrvatskih potreba za plinom, iz tog razloga su zatvoreni prije godinu dana zbog enormne cijene plina uzrokovanima sankciji Rusiji.

Država, INA i PPD su dogovorili prodaju Petrokemije turskom koncernu Yildirim prije 4 mjeseca, ali još nije dovršen proces preuzimanja. Cijene plina pale, proizvodnja nije krenula.

Kutinska Petrokemija zadovoljavala je potrebe cjelokupnog hrvatskog tržišta za mineralnim gnojivima.
Izgleda da se ide na uništenje još jedne strateški vrlo bitne firme u Hrvatskoj.

Гавран
1 godina prije

Sada se hrpimice javljaju TEORETIČARI RELATIVNOSTI.

Treba velika pamet i njeno veliko naprezanje, pa izjednačiti dva programa.

1) Sve ćemo vas poubijati pa ništa nećete imati niti će vam trebati
i
2) Zajednički interes cijelog čovječanstva…..

Što bi se reklo “tegle ko pijan gaće”

Pinčunela
1 godina prije

Podsjetiti ću ovdje na proročanstva Les Propheties od Nostradamusa. On proriče da će doći vrijeme kad će Svjetom zavladati i biti dominantna žuta rasa. Znakovito kako o ovom katrenu danas se izbjegava govoriti u medijima koji zabavljaju masbudale Vangama, Tarabićima već prema potrebi.Hoće li svjet biti pravedniji, pošteniji,slobodniji, sumnjam ali sigurno neće biti kolonijallan po AngloUSranom modelu.

tihobl
1 godina prije

Iran se nudi za novu teheransku konferenciju o podjeli svijeta. Poziva Kinu, Rusiju i Indiju da sjednu i dogovore se.

Max
1 godina prije

Upravo to se i događa.

nessy
1 godina prije

Kako je to samo lijepo bilo, biti glavni snagator u gradu. Gdje god dodjes, klanjaju ti se. Znas da te ne vole, ali nije ni vazno, dok se boje. I onda, s vremenom, opadne snaga. Pojave se i drugi snagatori, i svjestan si da vise nisi u poziciji apsolutne moci, da bi mogao dobiti po usima, a to bi ti unistilo imidz zauvijek. Stvarno tuzno. RIP.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI