Xi kritikuje Zapad zbog sankcija protiv Rusije

Xi Jinping
4 komentara

Kineski predsjednik Xi Jinping kritikovao je SAD i EU zbog nametanja sankcija Rusiji, upozoravajući da bi naoružavanje njihovog finansijskog položaja donijelo katastrofu ljudima širom svijeta.

“Politizirati globalnu ekonomiju i pretvoriti je u svoje oruđe ili oružje, te namjerno uvesti sankcije koristeći svoju primarnu poziciju u međunarodnom finansijskom i monetarnom sistemu, samo će nanijeti štetu vlastitim interesima, kao i interesima drugih, i nanijeti patnju na svima”, rekao je Xi u svom uvodnom govoru na poslovnom forumu BRICS-a u srijedu.

Sankcije su, ponovio je Xi, “bumerang i mač sa dvije oštrice”. Objašnjavajući da „istorija, ako nije zaboravljena, može poslužiti kao putokaz za budućnost“ i pozivajući se na ratove dvadesetog veka, opisao je „ukrajinsku krizu“ kao „još jedan poziv za buđenje za svijet“, tvrdeći da „slijepi vjera u takozvanu ‘poziciju snage’ i pokušaji širenja vojnih saveza i traženja vlastite sigurnosti na račun drugih” loše će završiti za agresora.

Sankcije koje su SAD i EU uvele Rusiji zaista su izazvale ogromnu ekonomsku patnju na Zapadu, podižući cijene energije i hrane na rekordne nivoe i ostavljajući mnoge zemlje da se bore da rusku naftu i plin zamijene zimom za samo nekoliko mjeseci. Povrh toga, inflacija divlja na Zapadu.

Xi je pokrenuo Inicijativu za globalnu sigurnost svoje zemlje, najavljenu u aprilu kao pokušaj da se „odbaci mentalitet hladnog rata“, suprotstavi „bezobzirnoj upotrebi jednostranih sankcija i dugoročne jurisdikcije“ i da se nesuglasice razriješe mirnim putem. Ponovo je potvrdio potrebu za mirnim rješenjima međunarodnih problema i naglasio fokus na „kooperaciju koja je na dobitku“, a ne na „igre s nultom sumom“.

SAD su više puta osuđivale Kinu zbog odbijanja da osudi ruske akcije u Ukrajini, insistirajući da je podrška Pekinga Moskvi stavlja „na pogrešnu stranu istorije“.

Zemlje su razgovarale telefonom prošle sedmice, a Kina je obećala da će nastaviti podržavati Rusiju u ključnim pitanjima i na međunarodnim forumima, dok je Rusija potvrdila svoje protivljenje naporima vanjskih snaga da se miješaju u kineska pitanja.

Poslovni forum BRICS-a uključuje ne samo zemlje BRICS-a – Brazil, Rusiju, Indiju, Kinu i Južnu Afriku, koje zajedno čine oko četvrtinu globalne ekonomije – već i 13 drugih zemalja, uključujući Indoneziju, Kazahstan, Argentinu i Tajland.

BRICSeurusijaSADxi jinping
Pretplatiti se
Obavijesti o
4 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
1 godina prije

Očekivano. Ali i točno.

Jomla
1 godina prije

Šta se ono Kazahstan kurči u zadnje vrijeme, nešto u vezi nato, ili eu… šta ja znam…

1 godina prije

Kome priča Xi ? Na zapadu nema kompetentnog političara da razumije 10% toga šta priča… Onaj ko treba da razumije ima druge planove..Dzaba priča haman..

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI