Xi razgovarao sa Zelenskim

XI JINPING
14 komentara

Kineski predsjednik Xi Jinping i njegov ukrajinski kolega Vladimir Zelenski razgovarali su telefonom, u svom prvom službenom razgovoru otkako je Moskva pokrenula svoju vojnu operaciju u susjednoj državi prije više od godinu dana.

Xi je rekao Zelenskom da su “dijalog i pregovori jedini održivi izlaz”.

“Kina neće ni gledati vatru s druge strane, niti dolijevati ulje na vatru, a kamoli iskoristiti priliku da ostvari profit”, rekao je Xi, a citira Global Times. Kineski predsjednik je pozvao sve strane da ostanu “mirne i suzdržane” kada se bave mogućnošću da sukob preraste u veću konfrontaciju. „Niko ne dobija nuklearni rat“, rekao je.

Zelenski je tvitovao da je dijalog bio “dug i smislen”. On je rekao da će poziv, zajedno sa imenovanjem ambasadora u Kini, “dati snažan podsticaj razvoju naših bilateralnih odnosa”.

Xi je obećao da će poslati “specijalnog izaslanika” u Ukrajinu i druge zemlje kako bi “obavljao dubinsku komunikaciju” u vezi sa rješavanjem sukoba.

Peking je u februaru predstavio mapu puta od 12 tačaka za mir između Moskve i Kijeva, izražavajući spremnost da učestvuje u posredovanju u okončanju neprijateljstava. Kina je, za razliku od mnogih zapadnih zemalja, odbila da osudi Rusiju, svog strateškog partnera, i da uvede sankcije Moskvi.

Xi je prošlog mjeseca otputovao u Moskvu, gdje se sastao sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom. Lideri su obećali da će raditi na povećanju trgovine i drugih oblasti saradnje. Xi je rekao da su veze između dvije zemlje “poprimile kritičnu važnost za globalni pejzaž i budućnost čovječanstva”, navodi kinesko ministarstvo vanjskih poslova.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron posjetio je Kinu ovog mjeseca, gdje je pozvao Xija da “razgovara” sa Moskvom. Kineska vlada je kritizirala Rusiju zbog napada na Ukrajinu, ali se također složila s Moskvom da je širenje NATO-a u blizini zapadne granice Rusije jedan od ključnih uzroka sukoba.

ukrajinaxi jinpingZelenski
Pretplatiti se
Obavijesti o
14 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
NOVI STARI
11 mjeseci prije

Xi do sad nije imao pojma (“glupi kinezi još k tome ne razumiju strane jezike”) a sad mu ovaj sve konačno objasnio!

Ante
11 mjeseci prije

Znači Zelenskom je propao pokušaj da Kinu stavi na stavi stranu. Tako bi se mogao ukratko prokomentirati ovaj propali pokušaj zapada da stavi Kinu za svoju stranu.

tihobl
11 mjeseci prije

Zelenski mu je sve objasnio: mi smo nezavisna drzava kao i Tajvan, a Rusija nas je napala.

Tupko Glupko
11 mjeseci prije

Xi je razgovarao sa glasnogovornikom izuzetnih u Ukrajini kurtoazno i tek da zadovolji formu da ga ne bi optuživali u svijetu da nije htio pričati s njim.
Naravno da će Kina i dalje usko surađivati sa svojim susjedom Rusijom na vojnom i gospodarskom planu.
S Ukrajinom ne mogu ni vojno, ni gospodarski surađivati (jer su bankrotirana država, a ulagati tamo sigurno neće), Kini se nalaze na pet vremenskih zona od njih, samo im koče njihov projekt “Put svile”.

ime
11 mjeseci prije

ima i transkript:

z: daj, daj, daj,
x: ??????????
tu tu tu

toncibalonci
11 mjeseci prije

Nije VLADIMIR vec je VOLODIMIR

NOME
11 mjeseci prije

globalisti malo proćakulali….pitao Ukrajinac da li mogu i njemu Kinezi šivati uniforme kao što šiju i za Ruse….

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI