Xi tvrdi da je Peking spreman za borbu protiv potencijalnih okupatora

Xi Jinping - Peking
23 komentara

Kina nikada ne bi dopustila nikakvim snagama kršenje njezinog nacionalnog suvereniteta ili napad na njezin sveti teritorij i bila bi u stanju boriti se protiv takvih prijetnji, rekao je u petak kineski predsjednik Xi Jinping.

“Nikada nećemo sjediti i promatrati bilo kakvu štetu po naš nacionalni suverenitet, sigurnost i razvojne interese i nikada nećemo dopustiti da bilo tko ili bilo koja sila naruši i podijeli sveti teritorij naše zemlje. Kad se dogodi takva ozbiljna situacija, kineski narod sigurno će odgovoriti opasnim udarima koji će biti usmjereni na njihove glave”, rekao je kineski čelnik.

Naglasio je da Kina ne teži hegemoniji ili ekspanziji te da se čvrsto protivi hegemonizmu i politici moći.

“U današnjem svijetu bilo kakav unilateralizam, protekcionizam i ekstremni egoizam potpuno su neprihvatljivi! Bilo koja metoda ucjene, blokade i ekstremnog pritiska potpuno je neučinkovita! Svako ponašanje koje se usredotočuje samo na sebe, bilo koje ponašanje koje sudjeluje u hegemoniji i nasilju jednostavno neće uspjeti! Ne samo da to uopće ne funkcionira, već će sigurno dovesti do slijepe ulice”, rekao je Xi Jinping tijekom svog govora.

U petak je Xi prisustvovao sastanku u Pekingu povodom obilježavanja 70. godišnjice ulaska kineskih narodnih dobrovoljaca u Demokratsku Narodnu Republiku Koreju, u ratu koji je vođen kao otpor američkoj agresiji i pomoći Koreji.

Napetosti između dviju zemalja eskalirale su posljednjih mjeseci zbog kineske aktivnosti u Južnokineskom moru. Kina je optužila SAD za pokušaj povećanja prisutnosti u Južnom kineskom moru, razmještanjem letačkih operacija, vježbi pomorskog udara i taktičke obuke, što Kina smatra kršenjem svog suvereniteta i potkopavanjem stabilnosti na tom području.

kinaxi jinping
Pretplatiti se
Obavijesti o
23 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
postenlopov
3 godine prije

Braco Kinezi, molite Boga da Tramp pobjedi. On laje protiv vas, ali pas koji laje ne ujeda. Ako Tramp izgubi , odnijet ce te gace na stapu ko i svi mi ostali.

shumadinac
3 godine prije

Nekada je na ovom portalu posle sastanka Valdai kluba izlazila ozbiljna analiza (analize) a sada čisto da se obeleži. I to za ovako zanimljivo izlaganje Putina – zanimljivo za one koji znaju da tumače rečeno. Pišem na ovom portalu gotovo od njegovog početka s tim da sam najviše pisao o Rusiji zato što sam otuda očekivao najznačajnije promene. Iznosio sam vrlo smele tvrdnje na koje su mi se mnogi smejali – izgleda da je došlo vreme da se smeju i Putinu pošto i on to priča. Ove godine je rekao mnogo toga bitnoga, da vidimo ono najvažnije.   Kada sam govorio da Putin menja ideologiju, da se udaljava od neoliberalizma, da će čak napustiti parlamentarnu demokratiju mnogi su podrugljivo primećivali da su Rusija i Kina više neoliberalne od Amerike – i bili su u pravu ali za Jeljcinovu Rusiju. Današnja Rusija jasno govori da ne treba živeti u prošljosti ni… Čitaj više »

Novak
3 godine prije

To ti sad pises nesto drugo… Ja cu se nadovezati na moj prvi post. Ja tvrdim da Hrvat u Hrvatskoj ima puno vise svih vrsta prava nego u Svicarskoj. Samo zato sto zna braniti sebe i svoje interese na svom jeziku on je u boljoj poziciji nego u Svicarskoj. Dalje Hrvat moze ici i na izbore u Hrvatskoj u Svicarskoj ne moze. Duga bi bila lista tih prava sto Hrvat ima u Hrvatskoj a sve izgubi kad ode u Svicarsku. Iz iskustva vidimo da ce se svatko iz bivse YU odreci svih tih prava i otici zivijeti u Saudi Arabiju, Katar, Svicarska i tamo biti bez ikakvih prava ako mu se ekonomski isplati. To nije samo za bivse YU nego i Francuze, Talijane, Engleze samo ih dobro plati…………………. Dakle poenta je ta politicka prava i parlamentarna demokracije se namece nama od onih par stotina ili koju tisucu, to jest politicara… Čitaj više »

3 godine prije zadnji put uredio Novak
kurta i murta
3 godine prije

misliš Siđi Ping, da uzađe Pong

Novak
3 godine prije

Ja vjerujem da ovaj kineski model za Kinu je puno bolji nego talijanski, vjerujem da je Kinezu drazi ekonomski rast nego svadja politicara kao u Americi koja uopce nije ideoloska nego privatna.
Da je u Kini neka vrsta talijanskog modela oni sigurno ne bi omogucili Kini ovaj ekonomski uspon.
Amerika zeli vidjeti Kinu zaostalom, vojno koja se ne moze obraniti, koja ima separatisticke pokrete, potkupljive politicare.
Kad budu slusali Kinezi Amerikance kako trebaju zivijeti i kako se ekonomski razvijati bolje da ih nema. Dakle to nece biti NIKADA.

Novak
3 godine prije

U tzv. parlamentarnim demokracijama, ako politicar nije na vlasti, ako je u opoziciji on je placen, dakle potkupljen [ SFRY nije htijela tako nesto ]
U Americi, stranka koja je u opoziciji,njeni clanovi isto imaju vlast, clanovi iz opozicione stranke se nalazu u svim vrstama drzavnih komiteta i uprava, ovo je perfektirano.
Radi nekog razloga u Americi je zabranjeno zvati onu stranku koja nije na vlasti opozicija, ne znam zasto, neki presutni dogovor svih novina i TV postaja.

rogimbrivneceuczbeuz
3 godine prije

Ne rise Xi, stvoren si od istih onih koji vam podvališe Mao, Denga da “napravi” ekonomsko čudo sa parama iz ničega od vašiš tvoraca. I sad glumiš nešto što nisi, da jesi do sada koliko vas je imali bi bar pola nuksa u sve tri kategorije ko ciokauboji. Ovako čekajte da vas zbombaju jer nećete dobiti vrijeme da to napravite.

Alex
3 godine prije

Hrabri sam sebe…ne bi izdržali protiv Amera ni mjesec dana u Južnom Kineskom moru. Ameri non-stop treniraju još od 2.sv.rata. A i ostali iz NATO pakta već 10 godina. Rusi tek par zadnjih godina u Siriji,a Kinezi nikad.

Max
3 godine prije

Jasno je kao dan da je ovo bila poruka SAD u zbog Tajvana. Kina jest spremna ali malo kasni. Ali zahvaljujući radiišnosti i golemim proizvodnim kapacitetima nadoknadit će to.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI