Za medije postoje samo Kurdi i YPG / YPJ snage – Dokle više?

ypj
10 komentara

Za ženske kurdske YPJ snage se mogu reći ramo riječi hvale, jer su, nakon što su im Assadove snage prepustile sjever Sirije, bile u prvim redovima u borbi protiv terorista ”Islamske države” u takozvanom ”Sirijskom Kurdistanu”.

Međutim, vijesti reportaže zapadnih medija polako prerastaju u svakodnevno mrcvarenje i samo YPJ snage se prikazuju kao simbol borbe žena protiv islamističkog ugnjetavanja.

Ali je to samo manjim dijelom istina. U sirijskoj vojsci postoje ženski bataljuni i mnoge su sirijske žene u obrani zemlje izgubile život. Ako se YPJ snage bore za sekularnu državu u kojoj će žene imati jednaka prava, za što se bore žene u redovima sirijske vojske?

Sustavno i godinama se prešućuje kako one brane sekularnu državu u kojoj žene imaju sva prava, od prava rada na svim mjestima za koja su kvalificirana, razvoda, da kao samohrane majke obrazuju svoju djecu, do pobačaja. Tako je bilo godinama prije pobune i sirijske žene se oružjem bore da tako i ostane.

Ali čemu onda ova histerija oko “kurdskog slučaja”? Ranije se gotovo opsesivno pisalo o borbama u Kobaniju i oslobađanju Manbija od strane kurdskih milicija, a ni riječi o oslobađanju brojnih gradova od strane sirijske vojske.

Možda zato što su mediji, nakon prikazivanja apsolutnog Zla kojeg utjelovljuje ISIL, morali stvoriti drugu stranu, apsolutnog Dobra, a to ne mogu biti vladine snage, nego kurdske milicije. Zapovjednici YPG i ženskih YPJ snaga su često gosti intervjua informativnih emisija najvećih zapadnih medijskih kuća.

Nije li ovo jedan od dokaza američkog projekta da Kurde pretvore u svoje snage na Bliskom istoku? Čini se da jest. Na njihovu štetu, jer sva predviđanja idu u smjeru da će u trenutku izbora SAD umjesto Kurda odabrati Erdogana. U suprotnom slučaju mogu raspustiti NATO, jer bez Turske na jugoistoku NATO pakt malo vrijedi.

S druge strane, kada su žene u pitanju, apsolutna šutnja. Iako je od početka rata u Siriji broj žena u redovima vladinih snaga sve više rastao. Nacionalne obrambene snage (NDF) su u svoje redove primale žene, koje su uglavnom osiguravale kontrolne punktove.

Republikanska garda je 2013. stvorila posebnu žensku jedinicu, ”Lavice obrane”, koja je 2015. brojala 800 boraca, a sve su sudjelovale u borbama u okolici Damaska.

U veljači ove godine je u Qamishliju osnovan ženski bataljun sirijske vojske za borbu protiv ”Islamske države”, koji je na dan osnutka u svoje redove primio 150 žena.

U srpnju ove godine je Nibal Madhat Badr bila prva žena koja je promaknuta u čin brigadnog generala Sirijske Arapske Vojske.

Iako žene Sirije već desetljećima služe u oružanim snagama zemlje, sada se integriraju u većoj mjeri i poboljšale su vojne sposobnosti.

Stoga, uz dužno poštovanje prema ženama kurdskih YPJ snaga, medijska pompa ”kako one jedino znaju što su prava žena na Bliskom istoku” polako prelazi sve granice.

VIDEO – Žene u sirijskoj vojsci

ISILIslamska državakurdistanNATONDFSirijski KurdistanYPG
Pretplatiti se
Obavijesti o
10 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Ana
6 godine prije

A Yazidkinje i Krscanke koje su prosle Golgotu ISIS ovih bijesnih zivotinja, pa sad imaju jedini cilj u zivotu- skinuti glavu sto vecem broju ISIL-ove pascadi?

linea
6 godine prije

ima snimak kad kao neka kurdska snajperistica gadja pa joj metak drugog snajperiste lupi dva cm od glave a ona nesvjesna sto joj se dogadja glupo se smije u kameru vidi se da zena nema pojma o ratovanju premda ako bi bile dobro obucene mogle bi biti vrhunski vojnici ali samo one koje imaju volju za to premda mislim da zenski intelekt i nagon za samoodrzanjem vecinu zena ne bi mogao uvuci u ratne igre prepametne su one za to

emi
6 godine prije

Propaganda radi svoj posao sto se vidi na primeru forsiranja Kurda kao I na primerima Alepa I Deir el Zoora. Alepo bio u okruzenju 1-2 mes I svakodnevno su trubili o “patnjama civila” a Deir je godinama u okruzenju najgorih ljudi u istoriji dok propaganda cuti I cak ne pisu ni slovo o probijanju te blokade od strane SAA.

Ivo Lola nije sam
6 godine prije

Zapadni i evropski mediji su izgubili i minimum vjerodostojnosti pišući i potencirajući obmane i laži o Siriji i svatko iole bistar i pošten bi ih trebao bojkotirati! Zauvijek. Zašto da im još i plaćam da mi ispiraju mozak i nadamnom vrše propagandu? Ja sam to smeće davno kurtalis’o od sebe.

Osoba C
6 godine prije

I žene borci i žene kao tradiconalne majke koje od nemila do nedraga brinu o djeci i obitelji, stradavaju i oplakuju, zaslužuju svako poštovanje. Osobito žene u ovom dijelu svijeta i stoga, bez obzira na propagandni karakter isticanja samo kurdskih žena, svaka afirmacija žena na ovim prostorima može pomoći poboljšanju njihovog položaja, bez obzira na ograničenja koja su im nametnuta tradicjom, kulturom, vjerom itd.

davor
6 godine prije

Zato treba fino novi Nurnberg pa povješati sve međunarodne dužnosnike i generale koji su financirali i podupirali Isil

Hari1
6 godine prije

Imati neko pravo ne znači nužno imati i mudrost raspolaganja s tim pravom. Recimo, imaš pravo glasanja, a glasaš za stranku koja će te poslije prevariti. Žene misle da su emancipirane, a u stvari su ih lijepo upregnuli u današnji eksploatatorski sustav. I što onda rade u tom sustavu? Isto što i muškarci, oponašaju ih u svemu, pa tako i u porocima. Pa onda ako ni žene nisu čuvarice nekih vrijednosti, nije ni čudo što društvo propada. Bitno da se širi propaganda o nekakvoj zaštiti prava.

Tko normalan potiče žene na nošenje oružja i takav način sudjelovanja u borbama? Ako ti (odrasli) muški dio populacije nije dovoljan za obranu zemlje, bolje ti je priznati poraz i čekati boju priliku.

A da ne govorimo o Isusu i njegovom pacifističkom idealu kojeg bi svi kršćani trebali slijediti.

Ivo Lola nije sam
6 godine prije

To da kapitalistička USA podupire Kurde koji su ortodoksni komunisti to je samo takva ironija za koju su Monty Python, Crna Guja, Alan Ford i Top lista nadrealista čista nula! Ja crkavam od smjeha.

Ivo Lola nije sam
6 godine prije

Amerikanci su opet počinili masakr nad civilima u Raqqi. U bombardiranju ubili su 14 civila! Užas. I nitko da ih zaustavi. Niko da ih osudi. Kakav je ovo svijet??? A mi njihovi saveznici i prijatelji. Saveznici i prijatelji zločincima, ubojicama, monstrumima. Plakat će povjest!

tuf
6 godine prije

Bitno je u ovom periodu ratnog zatisja kondicionirati zapadnu javnost kako bi se od Kurda napravio mit slican Tibetancima ili Falung Gongu, tako da ih se u danom trenutku moze putem false flag-a prikazati kao mucenike koje diktatorski rezimi zele unistiti. A instrukcija ce biti jednostavna – Kurdima ce se dati signal da idu u osvajanje novih podrucja i provokacije s garancijom da ih se bude prikazalo kao nevini narod kojeg tvrdokorni despoti unistavaju.
U planu je stvaranje problema za Iran, Irak, Siriju pa i neposlusnu Tursku – ne moze si SAD dopustiti ne zrtvovati Kurde za realizaciju !

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI