Za SAD je kineska pomoć „zlokoban utjecaj“, ali same ne žele pomoći saveznicima

Donald Trump
27 komentara

Kina je pozvala Sjedinjene Američke Države da prestanu politizirati bolest Covid-19 i stigmatizirati Kinu, rekao je u ponedjeljak glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Geng Shuang, prenosi China Radio International.

Geng je to izjavio na konferenciji za novinare, odgovarajući na pitanje koje se tiče nedavnih optužbi iz Sjedinjenih Država.

Nazivajući optužbe iz SAD-a nespretnim klevetanjem, Geng Shuang je naglasio kako je Kina pružala Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji i relevantnim zemljama i regijama, uključujući Sjedinjene Američke Države, ažurirane informacije o domaćoj situaciji tijekom epidemije na otvoren, transparentan i odgovoran način.

„Kineske napore je prepoznala međunarodna zajednica“, rekao je Geng, dodajući „kako je kineski narod dao sve od sebe u borbi protiv bolesti Covid-19 u protekla dva mjeseca i osvojio dragocjeno vrijeme za ostale zemlje“.

Govoreći kako su Sjedinjene Države potpuno upropastile dragocjeno vrijeme koje im je Kina osigurala u borbi protiv Covida-19, Geng je ponovio kako su klevetanja, stvaranje žrtvenih jaraca i prebacivanje krivnje na ostale nemoralne i neodgovorne akcije.

Kina je pozvala SAD da dobro upravljaju svojim poslovima i igraju konstruktivnu ulogu u međunarodnoj suradnji u borbi protiv pandemije i zaštiti globalnog javnog zdravlja i sigurnosti, rekao je Geng Shuang.

Međutim, kako izvještava američki portal The Daily Beast, američki su dužnosnici upućeni da trebaju isticati “sve vezano za Kinu i trebaju pokušati na sve načine širiti te informacije”. Očito je da, suočavajući se sa sve kritičnijim stanjem s epidemijom iz dana u dan, vrh američke vlade više bježi od odgovornosti i sve češće naziva Covid-19 “kineskim virusom”, samo kako bi prikrio svoju nesposobnost i neučinkovitost u borbi protiv epidemije.

Nije ništa čudno da takvo rasističko ponašanje izaziva odlučnu kritiku međunarodne zajednice. Tendayi Achiume, posebni izvjestitelj Ujedinjenih naroda je 23. ožujka istaknuo da je takav izraz, koji povezuje određenu bolest s konkretnom zemljom i narodom, ksenofoban neodgovoran i uznemirujući.

No, zahvaljujući svijesti građana, pokušaj američkih političara u prebacivanju odgovornosti Kini neće biti uspješan. Ipak, oni nikada nisu odustali od tih praksi i sada se stvaranjem raskola između Kine i drugih zemalja. piše dalje China Radio International.

Od sveobuhvatne eskalacije blaćenja Kine do namjernog stvaranja raskola, američki političari neprestano puštaju “politički virus”, što je teška opstrukcija međunarodne suradnje u borbi protiv epidemije.

U suštini, osim utrke s virusom, Kina nema namjeru odmjeravati snagu s bilo kim. Kao što je rekao Michele Geraci, bivši zamjenik talijanskog ministra za gospodarski razvoj Italije, “prozor mogućnosti međunarodne medicinske pomoći je otvoren svim zemljama“.

Jesu li SAD iskoristile ovaj “prozor mogućnosti” u Italiji? Možda i jesu. U najtežem trenutku talijanske borbe protiv epidemije je američka vlada vojnim zrakoplovom iz Italije u svoju zemlju prevezla 500 tisuća brisova za testove. Istovremeno je Bijela kuća pokušala steći isključivo pravo na cjepivo protiv Covid-19 kojeg još istražuje njemačka tvrtka.

Suočena s epidemijom, Kina se s jedne strane svim naporima bori protiv epidemije u svojoj zemlji, a s druge strane, jednom kada je svladala svoje poteškoće, pruža pomoć ugroženim zemljama i područjima u okviru svojih sposobnosti. Sve što radi Kina se temelji na konceptu zajednice koja će dijeliti zajedničku budućnost i s dubokim uvjerenjem “da pomoć drugima predstavlja i pomoć sebi”, čime je preuzela odgovornost kao velika svjetska sila i zadobila opće priznanje i pohvalu međunarodne zajednice.

Ursula von der Leyen, predsjednica Europske komisije, nedavno je na društvenim mrežama objavila kako “zahvaljuje podršci Kine” i “da prilikom teškog trenutka trebamo podupirati jedni druge”.

Ei Sun Oh, visoki istraživač Instituta za međunarodne poslove Singapura smatra da kineska pomoć drugim zemljama, odmah nakon preokreta situacije epidemije u svojim granicama, predstavlja dobar početak globalne suradnje u ovoj borbi.

Pobjeda nad virusom je znanstveno pitanje i ne može se riješiti pričom. Isto kao što nisu uspjeli pobjeći od odgovornosti, pojedini američki političari neće uspjeti u izazivanju raskola između Kine i drugih zemalja.

„Predlažemo im da više razmišljaju o zaštiti života i zdravlja američkih građana i poslušaju upozorenje Stephena Roacha, visokog istraživača Sveučilišta Yale u komentaru objavljenom u novinama The Hill, gdje je stručnjak rekao „kako Amerika nema vremena za lažnu aroganciju i ako sada ne ubrza poteze, mnogo Amerikanaca će izgubiti život“, zaključuje China Radio International.

CRI

COVID-19Koronavirus
Pretplatiti se
Obavijesti o
27 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Mate
3 godine prije

Nije svaki rasizam rasizam. Istrebljenje Indijanaca na primjer nije rasizam. Robovlasništvo također nije rasizam.

Savonarola
3 godine prije

Dragi Saša,malo kasniš. To je vrijedilo do juce a od danas drugo vrijedi. Zajedno cemo sa našim prijateljima kinezima pobijediti virus,kažu izuzetni.Sta ce sutra biti, viditi cemo.

Dopizdilomi
3 godine prije

SAD zna samo demokratski i recipročno pomagati embargom, dronovima i bombardiranjem.

Mali Mujo
3 godine prije

Trumpu se moze pomoci samo ako mu se u hranu dade misomora da ubije koronu u hrani.

Ivan
3 godine prije

Vrijeme nikako ne radi u prilog SAD! Iz dana u dan ih se prokazuje kao Imperij zla, atribut koji je svojedobno nosio SSSR. Izgleda da nisu u stanju prihvatiti prestanak unipolarnog svijeta, a što to kasnije prihvate( a morat će ) bit će bolnije. Naravno, još će puno zla napraviti, moguće i nepopravljivog ali više ništa neće biti isto. I to je dobro za svijet !

Siniša
3 godine prije

Veli Kramp…
“Just finished a very good conversation with President Xi of China. Discussed in great detail the CoronaVirus that is ravaging large parts of our Planet. China has been through much & has developed a strong understanding of the Virus. We are working closely together. Much respect!”

Hogar
3 godine prije

SAD: (vade mikroskop) Vidite, Kina ima trunku u oku!
Kina: (pali motornu testeru) Ajde da prvo sredimo taj balvan u tvom oku.

Duki
3 godine prije

COVIDIOTI !!😁😁💪💪💪

nekoime
3 godine prije

Ako imaš USA za saveznika, neprijatelji ti uopće ne trebaju.

Hogar
3 godine prije

Kihot, u jednom si potpuno u pravu: izraz “socijalno distanciranje” je smislio potpuni idiot a šire ga još veći idioti. Treba nam FIZIČKO distanciranje a socijalno približavanje i međusobna podrška.

dalmata
3 godine prije

Izgleda,da je USrA imperija,pokrenula masovni pokret trupa unutar vlastite države.Izvještaji stižu iz cile imperije.Nezadovoljstvo buja.Ako se sitite vijesti da je davno prodano svo oružje i munucija po ciloj teritoriji,a počele su prve,istina,još ne oružane,čarke,zasad sa policijom.Zlo se vraća doma.Želin in samo da in bude onako,kako su oni radili u Vjetnamu,Iraku,Jugoslaviji,Libiji,Siriji,i njima i njihovin vjernim satelitima i vazalima.

vir US
3 godine prije

Največi lopov viče Držte lopova!
Što više se USrani deru na Kinu sve su mi sumljiviji………..da nisu umješani u ovo šutjeli bi i gledali svoja posla……….ovako traže žrtveno jagnje.
Uostalom ima li ijedno zlo na planeti u koje nisu umješani?

cro crv
3 godine prije

ZNACI MNOGO CRNACA CE UMRIJETI ZAHVALJUJUCI G VELIKOM MOCNOM TRAMPU .A I ON KAKAV JE RASISTA LAKO MOZE DOBITI NOBELA ZA ZASLUGE STO JE POCISTIO ameriku. A VJERUJTE VI MENI IZGLEDA DA CE TAKO I BITI .SAD GA SAMO BOLEST MOZE SPRECITI DA TO NE OSTVARI ILI NE IZBOR U BJELI DOM STO BI REKLA BRACA. NO O TOM POTOM.

Alex
3 godine prije

Lakše s*ati, nego dati😝😷😵

basso
3 godine prije

Amerikanci uvijek zele biti prvi,na njihovu zalost su stvarno prvi na listi zemalja sa najvise zarazenih virusom corona.
https://corona.help/#countries-nav

martinivo
3 godine prije

Mislim da bi bilo dobro da se ne komentiraju, komentari…Mi ne znamo koko duboko možemo povrijediti nekoga. Netko je postavio komentar onakav kakav želi i iskazao svoje mišljenje. Nije dobro da svojim komentarom na komentar uvjeravamo nekoga da je samo naše mišljenje ispravno, jer tako izgleda kao da osobu “prisiljavamo”, da prihvati naše mišljenje. Što se mene tiče, i (+). i (–), nisu dobro rješenje. Ali može nekako.

eks
3 godine prije

Deep State je krenuo na Trampa Kovidom .

crna guja
3 godine prije

i aboridjini su napravili davno oruzje da se prehrani a zove se bumerang

Max
3 godine prije

njima je svaki utjecaj zlokoban osim njihovog..

Bosanac
3 godine prije

Je’l ovo Trump reklamira Vegetu ovdje na ovoj fotki?

Z.A.
3 godine prije

Zbunjujuca je ovo stvar sa sirenjem virusa po SAD . Sve ovo nemora nista da znaci ali moze i da objasni sve . Jos prije godinu i vise najavljivala se je recesija na globalnom nivou i svjetski ugledni ekonomski strucnjaci su uzeli ucesce na ovu temu . Ja sam se kao strogi laik koji se ne razumije u ekonomju pitao kako ce se to desiti i sta ce biti okidac za recesiju. Korona virus za nas obicne ljude je nesto najgore sto nam se moglo desiti i predstavlja po nas ogromno zlo ali dali je tako i za vladare svijeta dali oni iz ove situacije nece izvuci neke koristi koje nisu mogli ostvarati prije pojave Korona virusa . Jednu dobru tezu ponudio je Sumadinac samo sto je treba i prosiriti, recimo sto se tice SAD gdje se za sve ekonomske neuspjehe moze krivica prebaciti na virus i zemlju (Kinu) gdje… Čitaj više »

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI