Za Ukrajinu ništa nije dovoljno

Volodimir Zelenski
48 komentara

Pomoć koju su SAD i njeni saveznici pružili Ukrajini nije dovoljna, rekao je predsjednik Vladimir Zelenski za brazilsku Globo News u intervjuu prošle sedmice. Dokle god traje sukob Kijeva s Moskvom, nikakva pomoć neće biti dovoljna, dodao je.

“Sve dok rat traje, ništa ne može biti dovoljno”, rekao je Zelenski za Globo, a prenosi ruska RIA Novosti.

Prema Zelenskom, Ukrajini nije potrebno samo oružje. Potrebna je i pomoć u onome što je on nazvao „informativnim ratom“ i više humanitarne pomoći. Pozvao je brazilskog predsjednika Luiza Inasija Lulu da Silvu da Ukrajini isporuči opremu za deminiranje kako bi očistila poljoprivredno zemljište za koje je rekao da su ga ruske snage “minirale” , a kasnije ponovo zauzele ukrajinske trupe.

Također je sugerirao da bi Lula mogao pomoći Kijevu organiziranjem sastanka između Zelenskog i latinoameričkih lidera na kojem bi mogli “razgovarati”. Zelensky je priznao da nikada ne bi tražio oružje od Lule jer je znao da ga brazilski predsjednik “neće dati” Kijevu.

SAD i njihovi saveznici poslali su Ukrajini oružje, municiju i opremu vrijednu više od 100 milijardi dolara otkako su neprijateljstva s Rusijom eskalirala u februaru 2022., istovremeno insistirajući da zapravo nisu strana u sukobu.

Ukupan iznos zapadne pomoći Kijevu iznosio je 165 milijardi eura (185,6 milijardi dolara) do početka ljeta 2023. godine, prema podacima Kielskog instituta za svjetsku ekonomiju (IfW). Neki od zapadnih pristalica Kijeva snosili su dodatne troškove zbog potrebe za smještajem izbjeglica koje dolaze iz Ukrajine, izvještava IfW.

Prema podacima, Poljska, koja je potrošila 0,6% svog BDP-a na bilateralnu pomoć Ukrajini, morala je potrošiti još 2,2% na ukrajinske izbjeglice. Akumulirani troškovi pomoći Ukrajini premašili su 2% BDP-a iu Latviji i Estoniji.

Prošle sedmice, Pentagon je najavio još jedan paket sigurnosne pomoći Ukrajini vrijedan 400 miliona dolara, uključujući protivvazdušnu odbranu i protivtenkovske projektile.

Stalna potreba Kijeva za većom pomoći sa Zapada dovela je do određenih tenzija između Ukrajine i njenih zapadnih pristalica. Uoči julskog samita NATO-a u Vilniusu, Zelenski se na društvenim mrežama obrušio na vojni blok predvođen SAD-om, kritikujući njegovu ” neodlučnost” na kandidaturu Kijeva za članstvo i nazivajući to “slabošću”.

Britanski ministar odbrane Ben Wallace je tada rekao novinarima na marginama samita da saveznici “žele vidjeti zahvalnost” Ukrajine za vojnu pomoć koja je pružena. Također je podsjetio kako je ukrajinskim zvaničnicima tokom prošlogodišnje posjete Kijevu rekao da zapadne nacije “nisu Amazon”.

rusijaukrajinaVolodimir Zelenski
Pretplatiti se
Obavijesti o
48 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Toni
8 mjeseci prije

Očigledno je dovoljno, kad rusi kmeče doslovno svaki dan

AJeTo
8 mjeseci prije

Ne bi bila loša usporedba pomoći po iznosu i strukturi zapada zemljama bivšeg SSSRa po razdobljima 1990-2014-2022-danas.

Pero
8 mjeseci prije

Kako da Židov(Khazar) kaže da mu je dosta,pa to se kosi sa njegovim osnovnim načelom.

istina
8 mjeseci prije

Razmaženo derište i narkoman. Osladilo se da sjedi, putuje po svijetu, sudjeluje na događanjima, a novac mu stiže na račun. A to što svoju sirotinju šalje u smrt zaboli ga ona stvar.
Pravi mali lihvar sa kapicom koji stoji iza prozorčića na vratima i smije se tuđoj nesreći.

Tupko Glupko
8 mjeseci prije

Je li na kraju Zelenski ruski ili američki igrač? Možda igra i za jednu i za drugu stranu. Razoružava NATO članice što znači njihove nove ogromne narudžbe vojne opreme od izuzetnih. Rasprodaje Ukrajinu BlackRocku. Oslabljuje zapadna gospodarstva (naročito europska), što znači nova zaduživanja i inflaciju. Iselio četvrtinu Ukrajine u Europu i Rusiju, a skoro 20% teritorija skupa sa stanovništvom bespovratno izgubio. Uskoro Ukrajina neće imati niti izlaz na Crno more. Doveo državu u financijski bankrot, što olakšava daljnje cijepanje Ukrajine između velikih sila. Ponizio NATO naoružanje u ratu u Ukrajini. Ukrajinsku mladost šalje bez grižnje savjesti u smrt, znajući da mu je bez zračne podrške i dalekometnih projektila uzaludna borba, oslabljujući ljudski potencijal svoje vojske. Ne želi ni u bunilu pregovore sa Rusima i javno sprda Zapad sa ovakvim izjavama da mu nikada nije dosta – 100 milijardi dolara vojne pomoći i dodatnih 65 milijardi dolara financijske pomoći plus troškovi… Čitaj više »

NOVI STARI
8 mjeseci prije

da pobijedi ruse ovaj bi za čas i nama gospodario

Mrdomir
8 mjeseci prije

Očigledno je da to nije rat protiv Rusije, jer je očigledno da Rusija postaje sve jača i moćnija, već je to rat Amerike protiv Evrope. Evropa propada i postaje još gora kuja pod kontrolom kauboja. Bivša Ukrajina je samo žrtveni jarac i sredstvo za američko pokoravanje Evrope.

Izraelcu je glavni radni zadatak da što više pije krv Evropi, a za bivšu Ukrajinu ga zaboli Đuro. Evropljani više no mogu ni sanjati slobodu i nezavisnost, jer ih je američka čizma još više prignječila.

Tupko Glupko
8 mjeseci prije

Pazite naslove danas u mainstream medijima:

Što će se dogoditi ako Rusi ubiju Zelenskog?” – Index“Što ako Rusi ubiju Zelenskog? Ovaj čovjek bi ga naslijedio, ali Ukrajina s njim ima ogroman problem!” – Jutarnji list

Rusi da su ga htjeli ubiti, mogli su to napraviti bilo kada u ovih 530 dana rata.

Već se u tekstovima razrađuje da u tom slučaju vlast preuzima predsjednik ukrajinskog parlamenta (Vrhovne rade) Ruslan Stefančuk, član vladajuće stranke Sluga naroda, koji ne uživa visoko povjerenje prema anketama, govori se da bi Upravno vijeće od nekoliko ljudi preuzelo vlast (šef predsjedničkog ureda, MVP, ministar obrane)

Izgleda da je izuzetnima Zelenski odigrao svoje – sada treba dodatno galvanizirati i mobilizirati Ukre da i dalje ginu za njihove interese, pogotovo ako se ukrajinska protuofenziva pokaže kao fijasko, a ako je itko specijalizirao false flag-ove u svijetu, to su izuzetni.

eks
8 mjeseci prije

Zeljenko stalno kmeči “dajte još oružja, dajte još oružja…” , a Rusi polupali 50% oružja koje su dobili . Koliko god da dobiju oružja, biće nedovoljno, biće polupano . Ukrajina ne postoji kao država. Nema svoju ekonomiju, nema svoju vladu, nema svoju vojsku , sve je USA-NATO . Ameri već prave razne kombinacije i manipulacije kako da se izvuku iz govana u koja su se zaglibili. Prave nekakve mirovne konferencije , koje nemaju nikakav značaj, podigli lagariju na najviši stupanj i stvorili iluziju svojoj javnosti da NATO-Ukri pobedjuju, a sve je suprotno. Samo debili misle da je par dronova koji pogode stambenu, ili poslovnu zgradu, nekakav veliki uspeh i pobeda. To je znak očaja. USA-NATO-Ukrao snage su pred porazom . To sada već otvoreno govore mnogi analitičari u USA : Džim Rikards (bivši analitičar CIA), Daglas MekGregor, Leri Džonson, Skot Riter , ….

Iskren
8 mjeseci prije

Oni salju a Zeleni samo trpa zelene novcanice u dzep

Darko
8 mjeseci prije

Ukrajinu treba stjeratui kurac skupa s ovim majmunom Zelenskim pa neka se brani sama kada joj se htjelo rata. A svu pomoć koju su dobili treba im naplatiti..

Darko
8 mjeseci prije

I i ovu kretenčinu Plenkovića i Grčića maternice Radmana treba poslati u Ukrajinu na prvu liniju fronte da se tih budaletina riješimo jednom za uvijek..

Bato
8 mjeseci prije

Nije dovoljno a drze ih u borbi vec 2 godine

Max
8 mjeseci prije

Sve vijesti na svim tv kanalima osim ruskih i ponekog srpskog ispiru mozak 24 sata dnevno u korist Zelenskog, Očito prejaka doza.

hiber
8 mjeseci prije

Ukraini se hitno treba isporuciti jedno 50-60 F-16 kao platforme za lansiranje Storm Shadowsa i francuskih inačica. To je samo par tisuca krtarećih raketa. Ne vidim sto je tu čudno.

NOME
8 mjeseci prije

…..on i njegovi šefovi žele ljudstvo…..žele uključenje NATO-a u sukob…….pogotovo istočno krilo krcato niže vrijednim slavenima……

Noname
8 mjeseci prije

Nakon neuspjeha ofenzive oružanih snaga Ukrajine, ruski predsjednik Vladimir Putin naredit će svojim trupama da pokrenu protunapad, tijekom kojeg će proširiti zonu kontrole u blizini Dnjepra, rekao je bivši analitičar CIA-e Ray McGovern u intervjuu za American radijska voditeljica Garland Nixon. “Kada ofenziva Oružanih snaga Ukrajine sa svim njihovim rezervama potpuno zapne, mislim, negdje za dva-tri tjedna, koji će biti sljedeći Putinov korak? Negdje sredinom kolovoza, mjesec-dva prije blatnog razdoblja, imat će potpunu slobodu djelovanja da dođe do samog Dnjepra. Hoće li on to učiniti? Mislim da je tako”, rekao je stručnjak. Specijalist je također dodao da oklopna vozila sa Zapada neće ni na koji način utjecati na odlučnost ruske vojske, jer je se “ne boje”, ukazujući na video u kojem ruski tenk sam uništava konvoj strana oklopna vozila. Ukrajinska protuofenziva započela je 4. i 5. lipnja u pravcima Južnodonjecka, Artjomovska i Zaporožja. Zapovjedništvo Oružanih snaga Ukrajine bacilo je u bitku brigade koje su… Čitaj više »

Karma
8 mjeseci prije

Pohlepno pleme iz pakla

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI