Zakon o mobilizaciji je ‘tačka bez povratka’ za Zelenskog

Zelenski - rat u Ukrajini
19 komentara

Novi zakon o vojnoj obavezi zabit će klin između zvaničnika u Kijevu i običnih Ukrajinaca, rekao je poslanik Aleksandar Dubinski. On je zakon opisao kao tačku bez povratka za predsjednika Vladimira Zelenskog i njegovu vladu.

Ukrajinski parlament usvojio je u četvrtak zakon o kojem se dugo raspravljalo i koji pojednostavljuje procedure za regrutaciju i prisiljava sve muškarce od 18 do 60 godina – uključujući i one koji borave u inostranstvu – da se registruju kod vojnih vlasti. Ranije ovog mjeseca, nakon nekoliko sedmica razmatranja, Zelenski je potpisao zakon kojim se snižava starosna granica za regrutaciju za muškarce sa 27 na 25 godina.

Novi nacrt pravila odobren je bez klauzule o demobilizaciji koja bi omogućila vojnicima da se vrate kući nakon tri godine na linijama fronta. Kako stvari trenutno stoje, svi koji budu pozvani moraće da služe do kraja sukoba sa Rusijom.

Ukrajinski vojnici se osjećaju izdanim novim pravilima, objavili su zapadni mediji ranije ove sedmice, pozivajući se na vojnike koji kažu da se osjećaju “prevareno i iskorišteno” i da se koriste kao “robovi”.

Zakon o mobilizaciji “biće prekretnica, nakon koje više neće biti povratka”, napisao je Dubinski na Telegramu u četvrtak. On je uporedio politiku Kijeva sa ‘Opričninom’ – masovnom kampanjom represije koju je pokrenuo ruski car Ivan Grozni u 16. veku i koju su sprovele specijalne trupe zvane ‘Opričniki’ koje su uživale monarhovo poverenje i bile pošteđene njegovog gneva.

„Predsednička administracija i njeni opričnici, uključujući poslanike, državne zvaničnike, policiju i [bezbednosne službe] su na jednoj strani“, dok su „svi ostali na drugoj“, rekao je Dubinski. Prema riječima poslanika, cilj ove politike je da se pomogne Zelenskom da se održi na vlasti tako što će “sve tjerati u vojsku”.

“To je veoma loša osnova za društveni konsenzus”, dodao je poslanik. U drugom postu je napomenuo da su poslanici, policajci, neki državni zvaničnici i lokalne vlasti izuzeti od mobilizacije prema novom nacrtu pravila i da se „nipošto ne spremaju za rat“.

Dubinski je trenutno u pritvoru u Ukrajini. Izbačen je iz stranke Zelenskog ‘Sluga naroda’ 2021. godine. Suočen je s optužbama za izdaju u novembru 2023. nakon što ga je ukrajinska služba domaće sigurnosti (SBU) optužila da radi za Rusiju. Dubinski je odbacio optužbe kao politički motivisane i tvrdio da je proganjan zbog kritike Zelenskog.

mobilizacijarusijaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
19 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Ivan Bgd
16 dana prije

Vec smo ovde vise puta rekli da zapad ratuje sa rusijom do poslednjeg ukrajinca!
Koliko ukrajinaca je to shvatilo?

Perun
16 dana prije

ovu fukaru Zelenka treba ga uvatit i svezat konjima za repove i natjerat konje na sve strane svijeta onako kako su to radili Kozaci…za takve nema suda i procesa …. SFSN…

Nesko
16 dana prije

A lepo su to naci-vlasti zamislili,dakle poslanici,policija, lokalne vlasti su izuzeti od odlaska na front,a ostali mogu. Pa gde je toj ogromnoj većini mozak. Podignite se na bunt i zgromite,te sto vam mušku decu jure po ulicama i šalju na klanicu. Jednostavno njih treba poslati rusima na nisane.

nastran
16 dana prije

mulac..nije ni za klaonicu..treba ga tenkom pregaziti..abramsom i leopardom..ustvari može i bijednim bredlijem

Max
16 dana prije

Cirkusantu dolazi kraj.

roberto
16 dana prije

Ahaa..hehehe..pogotovo bu se ovi iz inozemstva vratili…

Ante
15 dana prije

Malo glumačko govno.

Josip
15 dana prije

Ukrajinci zar vi jos ne vidite sto vam je to zidovsko smece napravilo od Ukrajine? Zar ne vide da vas deratizira ko stakore? Ubijte americkog pijuna Zelenskog dok on nije pobio sve vas..

gogo
15 dana prije

završit će kao musollini

abc
15 dana prije

Ovaj bi več odavno trebao da visi.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI