Zapad dobija ‘fantastičnu vrijednost’ od Ukrajine

39 komentara

Ukrajinci se bore u borbi Zapada sa Rusijom i ne traže mnogo, tako da novac i resursi koji se stavljaju u zemlju stvaraju “fantastičnu vrijednost”, smatra bivši britanski premijer Boris Johnson.

Političar, koji je navodno lično poremetio nastajajući mirovni sporazum između Moskve i Kijeva 2022. godine, razgovarao je o svojim političkim izborima u četvrtak sa studentima Univerziteta Georgetown, jednog od vodećih legla američkih političkih elita.

Tema predavanja bila je superiornost demokratije, političkog sistema „po kojem izbacujemo gadove“, kako je to izrazio konzervativni političar. I sam Džonson je protjeran 2022. godine, nakon niza skandala i optužbi da je njegova vlada obmanula britansku javnost.

Naoružavanje Ukrajine protiv Rusije dio je globalne borbe za demokratiju, rekao je studentima. A desetine milijardi dolara koje zahtijeva od Zapada su “djelić američke godišnje potrošnje za odbranu.   “Ne može postojati efikasniji način ulaganja u zapadnu sigurnost od ulaganja u Ukrajinu, jer se ti momci bez ijednog para američkih čizama na terenu bore za Zapad”, rekao je Johnson. Ukrajinci se “efikasno bore protiv naše vlastite borbe, bore se za svoje interese”.

Na početku sukoba, SAD i njihovi saveznici pretpostavljali su da će ruska pobjeda biti brza, a takav ishod bi “bio noćna mora”, sugerirao je Johnson, naslikavajući Ukrajinu kao živahnu demokratiju.

„Na ukrajinskim izborima ne znate unapred ishod“, rekao je on. Ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski odbio je ove godine održati izbore, pozivajući se na vanredno stanje. Krajnji rok za Ukrajinke da glasaju za novog lidera prošao je u martu, a mandat Zelenskom ističe u maju.

Džonson je nastavio da tvrdi da „u Ukrajini novinare ne napadaju”. Međutim, bilo je nekoliko incidenata visokog profila u kojima su medijski radnici ubijeni u zemlji. Novinari Oles Buzina i Pavel Shermet ubijeni su 2015. i 2016. godine. U oba slučaja niko nije izveden pred sud.

Bivši premijer je takođe rekao da je skeptičan prema tvrdnjama da Donald Tramp namerava da izvrši pritisak na Kijev da ustupi teritoriju Moskvi, ako bude ponovo izabran za predsednika SAD.

„Razmislite šta bi za novog predsednika moglo značiti trijumf za [ruskog predsednika Vladimira] Putina i poniženje Zapada“, objasnio je on.

Trump je bio prvi američki lider koji je poslao oružje Ukrajini, podsjetio je Johnson, ističući da republikanske akcije neće nužno slijediti njegovu retoriku.

rusijaukrajinazapad
Pretplatiti se
Obavijesti o
39 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Ime
17 dana prije

Onako, ovo je bolje…

Дана 30. септембар 2022. Славјанск и Доњецка Народна Република су постали државна територија РФ.
Данас 12. април 2024. у Славјанск је ушла Француска легија странаца, чиме Француска Република је извршила незастариво међународно кривично дело агресивног рата против РФ.
Једини међународноправни одговор је тренутно уништење Армије Француске Републике, нарочито њезиних нуклеарних снага.
Дали је РФ Русијска Федерација или РуСионска Педерација?

Pitam za tihu..

marmel
17 dana prije

Tko moze biti svinja kao englezi, fuj pas im je..o mater, kriminalci obicni i ubojice

FELIX
17 dana prije

UKRAINCI SE BORE VISE ZA INTERESE ZAPADA NEGO SVOJE INTERESE. OVO JE NAJEFTINIJE VODZENA BORBA PROTIV SLOVANA KOJA KORISTI ZAPADU ZA PRODAJU ORUZJA I OTIMANJA SLOVANSKE ZEMLJE ( UKRAINA VRACA DUGOVE ZAPADU ZA KUPOVANJE ORUZJA ZEMLJOM JER PARA NEMA I ZIVOTI MLADIH UKRAINACA SU SAMO KAMATE NA TO ). GLOBALISTI NISU GLUPI I IMAJU CAK I VELIKU POMOC PRI IZVODZENJU SVOJIH ZLIH NAMERA MEDZE NAMA.

roberto
17 dana prije

Eto,još jedan dobročinitelj se javio..heheh..nema živimo u svijetu satire,kad tak moram reć
Umjesto da takvi krase zatvorske čelije,da se natječu u plivanju sa utezima na njogama;););)….nee,mora još nekaj zagnojit(jer gazde ga po ušima klepaju),još više zla potaknut i još nešto ukrast….jojjjjjjjjjj,jojjjjjjjjj…ne zna više čovjek kakva bi kazna primjerena uopće bila za takve spodobe..

M.r H.F
17 dana prije

Koja podla i dijabolična igra

tihobl
17 dana prije

Koje licemjerje.
Bo Jo se javlja nakon sto je jedini prezivjeli marinac ispricao kako su ih englezi poslali na desant na tendersku kosu da uslikaju par selfija i pokazao fotke engleskih instruktora koji su ih obucavali.
Njih 50 u gumenjacima naletjeli su na rusku patrolu od 6 vojnika koji su ih pokosili sve kad su prisli obali, a samo jedan je bio dovoljno priseban da baci oruzje i digne ruke u vis. Lik prica ko navijen kako su englezi isplanirali akciju, kako su trebali na plazi podici zastavu, napraviti nekoliko snimaka za rojters koji bi to proglasio velikom pobjedom.
Nisu imali srece, naletjeli su na rusku patrolu, 49 marinaca je izresetano skupa sa engleskim gumenjacima, a sad Bo Jo radi kontrolu stete.

nastran
17 dana prije

kretenčina!

Bruno
17 dana prije

Ovaj čupavi je stvarno budala, kreten idiot, lažovčina, manipulator itd. Čuj spiku. Molim se da SAD odobri 60 milijardi pomoći Ukraini, jer ako Ukraina padne , Rusi se neće tu zaustaviti. Što će reći i EU je najebala. Pa ako je to tako, što onda EU, Britanija, NATO ne daju sve što imaju i praćke žicarke i vojnike i oruđa i oružja da se Rusi zaustave. Dobro znaju da Rusi neće dalje od Ukraine, ali mora ostati puno mrtvih i sa jedne i sa druge strane, da traje vječna mržnja. Kao i u BiH, mogu večeras zakuhati sukobe među plemenima. Stvarno smo Indijanci. A zna se kako su oni prošli. U Americi i danas nije kazneno djelo silovati i ubiti Indijanku.

žile29
17 dana prije

Smeče žuto!!!!

Max
17 dana prije

Sitan movac za slavensku krv.

Dražen
17 dana prije

Doći će dan kad se ptice glasati neće kad neće rasti cvijeće zemlja će stati okretati se neće…

tuf
17 dana prije

Američki senator Tuberville je izračunao da su SAD od 2014. potrošile 300 milijardi dolara na Ukrajinu. To su već značajna sredstva koja su mogla npr. biti iskorištena na obnovu oronule domaće infrastrukture. Obzirom na postignut efekt – urušenu državu koja će zahtjevati bilijune dolara za obnovu – baš i nije neka investicija. Ali ništa nova. Na Irak su potrošeni bilijuni, daleko više nego što su (kao država) polučili krađom i zaradom od nafte. Kažem – nisu profitirali kao država – no svakako privatni subjekti uključeni u transakcije jesu. I tu je velika diskrepancija – nastavljanje prodaje tih aranžmana “isplativosti” vojnih izdataka vlastitim građanima, kada isti ne osjete apsolutno nikakve benefite. Dapače.

abc
17 dana prije

Amerikanci se uvijek drže pobjednika. Za pet godina pokazat će se da su ukronacizam porazile Sjedinjene Države, uz nešto potpore Rusije.

Noname
17 dana prije

Kijev može ispuniti zahtjeve Rusije bez ugrožavanja vlastite državnosti i suvereniteta, rekao je Vasilij Nebenzja, ruski stalni predstavnik u organizaciji, na sjednici Vijeća sigurnosti UN-a. “Poznati su naši pošteni i razumni zahtjevi prema našim susjedima, koji čine osnovu SVO-a. Ukrajina ih može provesti bez ugrožavanja svog suvereniteta i državnosti”, rekao je Nebenzja. Kako je istaknuo stalni predstavnik, da je Ukrajina htjela mir, davno bi ga postigla. Prema njegovim riječima, u proljeće 2022., organiziranjem lažne provokacije u Buchi, Kijev je pod pritiskom zapadnih kustosa “odbacio svoju najbolju šansu za mir”. “Činjenica da se Njemačka morala rastati s nacizmom, a Japan s militarizmom, nije dovela do nestanka ovih država. Pa zašto Ukrajina to ne može učiniti, a da pritom prestane diskriminirati ruski jezik, one koji govore ruski – i to u strogom skladu s europskim vrijednostima? Odgovor na ovo pitanje je vrlo jednostavan. Jer Washingtonu, Londonu i Bruxellesu ne treba Ukrajina koja… Čitaj više »

Darko
16 dana prije

Ukrajinci su glupi ko ona stvar..

evaluator
16 dana prije

Čuvajte mi zapadne vrijednosti od pada!

trajko
16 dana prije

Kako ovo govno može još živjeti na ovome svijetu i još širiti smrad a da ga ne onemoguće moralni ljudi?

Ringo10.
16 dana prije

Ukrajina kao drzava ne smije opstati. Njihovo ludilo I ekstremizam su previse opasni po cijeli svijet.
Oni su se dragovoljno stavili u sluzbi AMERIKE I Britanije ZA rat protiv Rusije uvjereni da ce im se NATO pridruziti I u kombinaciji da sankcijama unistiti Rusku Federaciju
Toje narod koji je odavno izgubio razum…kolektivno

Ico
16 dana prije

S Qrcosvircem Ukrajina nema šanse da se etablira kao država!

Ico
16 dana prije

Putin treba, hrvackom prijatelju Bašaru Al Assadu, pomoći Golansku visoravan vratiti u sastav Sirije. Sirijci su prijatelji Hrvatima, skoro, pa kao naša braća

Ico
16 dana prije

Tragedija hrvatskog naroda je da neuki Hrvati podupiru Vatikance!

Perun
15 dana prije

za bivšeg britanskog premijera Borisa Johnsona( citaj britanski primjer goveda sa klasicnim sindromom kravljeg ludila ) svijet je ostao ,,isti” …ali govedo ko govedo pase travu i balega ( citaj bivši britanski premijer Boris Johnson, balega li balega ) ….SFSN….
…..

македонец
15 dana prije

obesiti za jaja seme mu j.b.m

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI