Zapad ima za cilj proširiti trenutni vojni sukob na azijsko-pacifičku regiju

Sergej Sojgu
27 komentara

“Nedjeljivi savez” koji NATO pokušava nametnuti krši načelo globalne sigurnosti, rekao je ministar obrane

Zapadni savez sada nastoji proširiti trenutni, samoprovocirani europski sukob na Aziju, ustvrdio je ruski ministar obrane Sergey Shoigu govoreći u ponedjeljak na pekinškom Xiangshan Forumu, najvećem godišnjem događaju vojne diplomacije u Kini.

“Nakon što je orkestrirao akutnu krizu u Europi, Zapad sada gleda na njezino potencijalno širenje na azijsko-pacifičku regiju, štoviše, u nekoliko smjerova”, rekao je Shoigu.

Ministar je naglasio da će izravna uključenost nuklearno naoružanih država u sukob pojačati “strateške rizike”.

Shoigu je istaknuo da Zapad u posljednje vrijeme aktivno istražuje mogućnost raspoređivanja svoje vojske u regiji, pod premisom stvaranja “udruženog euroatlantskog i indo-pacifičkog sigurnosnog saveza”, koji bi opravdao prisutnost vojnih baza NATO-a u Aziji.

Prema ministrovim riječima, takav pristup drastično podriva načelo jedinstvene sigurnosti, koje promoviraju Rusija i Kina, a koju kineski predsjednik Xi Jinping naziva “zajednicom zajedničke budućnosti”.

Rusko-kineski odnosi postaju sve privlačniji drugim zemljama, rekao je Šojgu, dodajući da “krug naših prijatelja i istomišljenika koji ne žele biti uvučeni u sukob koji nameće kolektivni Zapad neprestano raste”.

Napetosti u azijsko-pacifičkoj regiji u posljednje vrijeme rastu, potaknute sukobom oko Tajvana između SAD-a i Kine, koja taj samoupravni otok smatra dijelom svog suverenog teritorija i na tom je području provela brojne vojne vježbe. Washington je nedavno odobrio prodaju vojne opreme Tajvanu vrijedne 440 milijuna dolara, što je u Pekingu oštro osuđeno.

U međuvremenu, Korejski poluotok pojavio se kao još jedno žarište u regiji, a Sjeverna Koreja opetovano izvodi raketne testove kao odgovor na zajedničke vojne vježbe Južne Koreje i SAD-a.

NATOSergej Šojguzapad
Pretplatiti se
Obavijesti o
27 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
abc
5 mjeseci prije

Rusko ministarstvo obrane izvješćuje da su ukrajinske oružane snage u ponedjeljak poslijepodne ispalile krstareće rakete Storm Shadow na Krim.
“Dana 30. listopada, oko 13:00 (po moskovskom vremenu), zaustavljen je pokušaj napada kijevskog režima s osam krstarećih raketa Storm Shadow na ciljeve na poluotoku Krim.
Kao rezultat odbijanja napada od strane dežurnih sustava protuzračne obrane, sve su rakete oborene”, rekao je vojni odjel.

abc
5 mjeseci prije

Ameriku pred ekonomskim i financijskim propadanjem spašava samo svetski rat, u kojem bi oni bili samo promatrači, i dobavljači oružja.

Гавран
5 mjeseci prije

Skot Riter kaže da su “Rusi pokrenuli najsofisticiraniji program PVO u istoriji”. “Mi i ne razumemo šta se desilo. Sve što znamo je da uspešno uništavaju avione. Uprkos tome što je nebo krcato našim radarima, ništa nismo našli. Avioni jednostavno eksplodiraju. Još nismo shvatili šta se dešava. Ali Rusi znaju! Proučavali su nas i došli su do rešenja. Uništavaju i MiG-ove 29, a uništavaće i Su-24 sa britanskim projektilima. Oni će tek da stradaju, jer oni moraju da priđu bliže, hvataće ih samo tako” “Slaćemo svoje uređaje na njih, ali oni će jednostavno nestajati. Nećemo ni znati šta se dešava” Ruska odbrambena industrija je najnaprednija na svetu, to je uvek i bila, ističe Riter i dodaje da je su sovjetsko vreme u njoj radili najbolji umovi i to u uslovima kad im se krov rušio nad glavom. Amerikanci su imali prilike da otvore “uhvaćen” ruski balistički projektil, ali su shvatili… Čitaj više »

Max
5 mjeseci prije

Primjetili smo.

tihobl
5 mjeseci prije

To je ruski pogled na situaciju.
U Kongresu misle drugacije: ne smijemo dopustiti Putinu da pobjedi u Ukrajini jer ce odmah napasti Tajvan.

tihobl
5 mjeseci prije

Руска војска одбила је масовни напад на Крим
Снаге ПВО су у ноћи 29. октобра уништиле 36 украјинских дронова изнад Црног мора и северозападног дела полуострва Крим, саопштило је руско Министарство одбране.

Ode 36 dronova dugog dometa u dim. Bar da su pogodili kakav muzej da hiber ima sta da slavi.

tihobl
5 mjeseci prije

Јуриј Подољака:

ПВО Крима, током ваздушног напада, уништила је 8 крстарећих ракета STORM SHADOW, које су летеле ка овом полуострву”.

Коментар. Све ракете су оборене. Раније су такви удари били ефективни (на пример, погодак у Штаб Црноморске флоте). Сада су сви пројектили оборени док су се приближавали, то јест, у зони која је иза радио хоризонта.

Zelenski bi da se ponovo vrati u medije i zato vrsi masovne napde na Krim. Ali ne ide mu. nervoza ga hvata i sve brze trosi zalihe oruzja dugog dometa. A sta ce kad potrosi sve?

tihobl
5 mjeseci prije

Кијевски режим је припремио закон који ће омогућити повратак бегунцима који су илегално напустили Украјину ако плате око 700 долара за сваки месец боравка у иностранству. Око 8 хиљада долара годишње.

tihobl
5 mjeseci prije

Хрватска одлучила да пребаци своје хеликоптере Ми-171Ш Украјини. Раније је Хрватска већ пребацила 14 својих Ми-8Т и Ми-8МТВ.

tihobl
5 mjeseci prije

У руској армији формиран први батаљон који је састављен од бивших припадника украјинске војске

Ради се о батаљону који носи име Богдана Хмељницког. Он је подчињен ОБТФ “Каскад” а његово људство тренутно пролази допунску обуку након чега ће положити заклетву, а батаљон бити послан на фронт. Батаљон је састављен од бораца који су у њега ушли по добровољном принципу.

tihobl
5 mjeseci prije

Више од 1.600 људи сваки дан склапа уговоре са Министарством одбране Русије

Dbobar priliv dobrovoljaca, dok sa druge strane Zelenski hvata vojnike po ulicama.

Jomla
5 mjeseci prije

Nisu još zreli, jbg… 😛

goran
5 mjeseci prije

šojgu dragi da ste vi i kinezi pametni okupite svoje saveznike i krenite na SAD-e vi sa istoka kinezi sa zapada a meksički karteli sa juga pa da vidiš drž ne daj po americi

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI