Zapad ispituje Kijev za ustupke Rusiji

Ukrajina i Rusija
41 komentar

Zapadni zvaničnici su uključeni u zakulisne razgovore s Kijevom o potencijalnim mirovnim pregovorima s Rusijom, pokušavajući otkriti na koje bi ustupke Ukrajina mogla pristati kako bi okončala sukob, objavio je NBC News u subotu, pozivajući se na izvore.

Nekoliko američkih zvaničnika koji su upoznati sa ovim pitanjem opisali su razgovore – koji su se vodili tokom prošlomjesečnog sastanka više od 50 nacija koje podržavaju Kijev – kao “delikatne”.

Prema izvještaju, razgovori su bili vođeni rastućim strahom zapadnih zvaničnika da je sukob između Kijeva i Moskve “došao u ćorsokak”. Zapadne zemlje su takođe zabrinute zbog toga što Ukrajini „ponestaje snaga“ i zbog sopstvene sposobnosti da nastave da pružaju pomoć Kijevu.

Dva izvora NBC-a su izjavila da je američki predsjednik Joe Biden bio posebno fokusiran na pitanja ljudstva u Ukrajini, a jedan zvaničnik je izjavio da, iako Zapad može Kijevu osigurati oružje, „ako nemaju kompetentne snage da ga koriste, to ne valja mnogo dobrog.” Još jedna velika zabrinutost je sukob između Hamasa i Izraela, koji je skrenuo pažnju sa neprijateljstava u Ukrajini, što potencijalno otežava nove pakete pomoći.

Kada je riječ o situaciji na bojnom polju, neki američki zvaničnici su je navodno opisali kao “rat u inčima”, sugerirajući da će ishod sukoba ovisiti o tome koliko dugo svaka strana može održati sposobnu stalnu vojsku. Izvori NBC-a su također privatno upozorili da Ukrajina može imati samo nekoliko mjeseci “prije nego što bi trebalo da počnu hitnije rasprave o mirovnim pregovorima”.

U međuvremenu, neki zapadni zvaničnici su navodno sugerirali da bi NATO kao poticaj za razmatranje pregovora s Rusijom mogao Ukrajini ponuditi neke sigurnosne garancije osim formalnog pristupanja bloku.

Javno je američki predsjednik Joe Biden rekao da Washington neće ulaziti u bilo kakve razgovore o ukrajinskom sukobu osim ako Kijev to ne želi. Međutim, iako Moskva nikada nije zatvorila vrata pregovorima s Kijevom, ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski potpisao je prošle godine dekret kojim se zabranjuje svaki angažman s Rusijom nakon što su četiri bivše ukrajinske regije velikom većinom glasale za pridruživanje zemlji.

Prijavljeni strahovi o smanjenju vojnog potencijala Ukrajine dolaze u vrijeme kontraofanzive Kijeva, koja je počela početkom juna, ali nije uspjela dobiti bilo kakav značajniji položaj. Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu rekao je ranije ove sedmice da “kijevski režim gubi”, a njegove snage trpe velike gubitke. Prethodno je procijenio gubitke Ukrajine na više od 90.000 vojnika.

rusijaukrajinazapad
Pretplatiti se
Obavijesti o
41 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Evo Tigana
5 mjeseci prije

stakori shvatili da brod tone

Max
5 mjeseci prije

Ukrajinci su gotovi.

Lucija, prva
5 mjeseci prije

Slava Ukrajini.

Doikurčilomi
5 mjeseci prije

Možete se dogovarati koliko hoćete Rusi povući jedinice neće. Možete samo nanovo iscrtati granice.

Nekoime
5 mjeseci prije

Kaj još nisu shvatili koliko vrijede NATO garancije? Treba im još pola milijuna mrtvih Ukrajinaca?

noppo
5 mjeseci prije

Prva strana TIME. Riječ Nobody i slika Zelenskog ispod nje koja kaže njegova leđa.

Komanda da se ga smakne je vjerovadno već izdana. Novi pucsh.

Гавран
5 mjeseci prije

Rusi prema Avddeskoj Koksari kopaju tunele kao u prvom sv. ratu i postavljaju eksploziv ispod položaja Ukrajinaca. Pošto su delom profesionalni rudari imaju svu opremu i znanje. Hvale se da su upravo oni, lansirali prve Ukrajinske kosmonaute.

Herc
5 mjeseci prije

Svaki puta kad se odbiju pregovori ukrajina će imati sve manje teritorija Ostaće na kraju država Galicija u kojoj više nema Poljaka a sve ostalo Ruska krajina i primorje sa Odesoma će se vratiti Rusiji.

Moje Ime AD 1995
5 mjeseci prije

Lici pomalo na zatvaranje poglavlja Ukrajina. Kao onomad Afganistan. Kud idu reflektri rata?

gargamel.
5 mjeseci prije

Rusi su popušili pred kraj 2 sv. rata, pa dozvolili da tkz. saveznici okupiraju zapadne Njemačku. Sada im nude isti scenario, pa za koju godinu opet Jovo nanovo. Izbrisat je sa lica zemlje, vratiti Nato na pristojnu razdaljinu i to bi trebao biti minimum za Rusiju. Neka se sele gdje ko hoče da ih primi, mogu i ostati, ali kao državljani Rusije. Humanije je od ovoga što rade satanisti.

tihobl
5 mjeseci prije

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen doputovala je u subotu u Kijev u svoj šesti posjet:
“Dolazim s čvrstim uvjerenjem da donosim ohrabrenje”.

U prevodu: Zelenski od EU mozes ocekivati moralnu podrsku i nemoralnu drsku.

Lucija, prva
5 mjeseci prije

“Sjedinjene Države i Evropa razgovaraju sa Kijevom o mogućnosti pregovora sa Rusijom i o tome čega će ona morati da odustane zarad mira, prenosi En-Bi-Si, pozivajući se na zvaničnike. „Zvaničnici iz Sjedinjenih Država i Evrope počeli su razgovore sa ukrajinskom vladom o mogućim posledicama mirovnih pregovora sa Rusijom za okončanje rata. Razgovori uključuju široke obrise onoga od čega bi Ukrajina možda morala da odustane da bi postigla sporazum“, navodi se u izveštaju. Neki od ovih razgovora održani su prošlog meseca tokom sastanka kontakt grupe o Ukrajini. …, američki i evropski zvaničnici …takođe NISU SIGURNI U SVOJU SPOSOBNOST DA PRUŽE DALJU POMOĆ Kijevu. Ranije je, kako je preneo Politiko, američki senator Džejms Dejvid Vens iz Ohaja rekao da će po okončanju sukoba deo teritorije Ukrajine biti pod kontrolom Rusije.” Neki neće propustiti priliku da dodatno potope EU. Samo…moglo bi biti puno više civilnih žrtava u Ukrajini, posve određenih,…ako neki budu inzistirali,… Čitaj više »

Sparkling
5 mjeseci prije

A ne zapadni partneri, ovaj put kako se čini nemate baš jake karte u rukama da bi mogli nekoga izblefirati. Vaši prijatelji Rusi su naučili igrati ali za razliku od vas oni ne blefiraju. K tome uzalud nekoga uvjeravate riječima kako će dogovori biti ispoštovani. Nitko vam više ne vjeruje na lijepim riječima. Rusi su bili prisiljeni igrati prljavu igru jer ste je vi izazvali misleći da možete unaprijed bez dogovora napisati i pravila za istu. I do samog kraja bili su uvjereni da niste ludi izazvati jedan tako strašan sukob s stotinama tisuća poginulih. I baš zbog tih poginulih Ruskih vojnika neće ustupiti ni milimetra. Ako ne bude po Ruskim uvjetima možete sami poslati vaše trupe pa nastavite ako vam se ratuje. He,he bi vi samo da su tamo neki goloruki koje možete danonoćno bombardirati i pravit se važni s “nevidljivima” Neće ići, i neće ni moći ove noći.… Čitaj više »

dulebg
5 mjeseci prije

Zapad kad gubi – viče “kućicaa! dajmo se organizirat, dogovorit!..” Posle kad se malo priberu – uzmu ugovor o primirju, pa s’ njim obrišu d…

dulebg
5 mjeseci prije

Rusima mir ne ide u prilog – još nisu postigli šta su zacrtali: procene idu od leve obale Dnjepra + sve more, do poljske granice, ili makar celog ruskogovornog područja.
Praktično je ostaviti neki entitet pod imenom Ukrajina, da poverioci imaju gde da se obrate za svoja nenaplativa potraživanja.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI