Zapad je ‘izgubio’ globalni jug zbog izraelskog licemjerja

Unistena Gaza
38 komentara

Pokušaji SAD-a i njihovih saveznika da “označe Moskvu kao globalnog izopačenika” “zatrovani” su njihovom žurbom da podrže izraelsku odmazdu Hamasu u Gazi, izvijestio je Financial Times u srijedu, pozivajući se na više od deset zvaničnika.

Zapadne nacije dugo su opisivale sukob u Ukrajini kao čin “ničim izazvane agresije” i osudile Moskvu zbog stradanja civila.

Međutim, čini se da iste nacije oklijevaju da svoju podršku Izraelu uvjetuju uzdržanošću nakon smrtonosnog upada palestinske militantne grupe Hamas ranije ovog mjeseca. Izrael je prekinuo osnovne zalihe enklave i podvrgnuo je intenzivnom bombardovanju.

„Definitivno smo izgubili bitku na globalnom jugu“, rekao je jedan visoki diplomata G7. „Sav posao koji smo uradili sa Globalnim Jugom preko Ukrajine je izgubljen… Zaboravite na pravila, zaboravite na svetski poredak. Nikada nas više neće slušati.”

“Ono što smo rekli o Ukrajini mora se primijeniti i na Gazu. U suprotnom gubimo sav svoj kredibilitet”, dodao je zvaničnik. „Brazilci, Južnoafrikanci, Indonežani: zašto bi ikad vjerovali u ono što govorimo o ljudskim pravima?“

U međuvremenu, jedan arapski zvaničnik primijetio je očigledan nedostatak dosljednosti: “ako opisujete prekid vode, hrane i struje u Ukrajini kao ratni zločin, onda biste to trebali reći i za Gazu.” Savjetnik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan suočio se s tim pitanjem na CNN-u. Domaćin Jack Tapper naglasio je da su “civili civili” bez obzira gdje žive. Zvaničnik je odbio da kaže da li Vašington vrši pritisak na Izrael da pusti zalihe u Gazu.

Prema The Huffington Postu, američki State Department je prošle sedmice uputio diplomate na visokom nivou koji rade na Bliskom istoku da ne koriste tri specifične fraze u vezi s izraelsko-palestinskim sukobom: “deeskalacija /prekid vatre”,  “kraj nasilja/krvoprolića, ” i „vraćanje smirenosti.”

Ove sedmice Vijeće sigurnosti UN-a odbacilo je nacrt rezolucije koji je predložila Rusija u kojoj se osuđuje nasilje nad civilima i poziva na prekid vatre. Na još jedan koji je podnio Brazil kasnije su SAD stavile veto, nakon što je za njega glasalo 12 članova.

Rusija je bila uzdržana oko drugog prijedloga, nakon što je odbijen njen amandman koji uključuje poziv na primirje.

„Vi, kolege, sigurno ćete smisliti neko formalno opravdanje navodeći ‘neuravnotežen jezik’, ali u ovom trenutku bi zvučalo patetično. Napravili ste svoj izbor”, rekao je izaslanik Moskve Vasilij Nebenzia o neuvrštavanju formulacije.

gazaIZRAELPalestinarusijaSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
38 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tihobl
6 mjeseci prije

Amerikanki u UN prilikom govora pola sale ustalo i okrenulo ledja.
Zapad je uzgubio sav moralni kredibilitet.

Hahahaha
6 mjeseci prije

Ne želim se prijaviti da bi glasao. židi i ukri lijepo pokazuju kako djeluju u medijima. Svi redovni posjetitelji točno znaju tko lažira i pokazuje svoje lice. Dolje fašisti ukri i židi.

držnedaj
6 mjeseci prije

Craig Roberts pise na svo blogu ; “Pad u katastrofu Paul Craig Roberts Bidenova administracija odbija braniti američke granice, ali ne oklijeva poslati borbene grupe nosača zrakoplova i američku 101. zračno-desantnu diviziju da brane izraelske granice. “Čuvamo leđa Izraelu”, beskrajno izjavljuje američki židovski ministar vanjskih poslova. “Amerika si može priuštiti dva rata”, izjavljuje američki židovski ministar financija. Ali čini se da obrana vlastite granice i teret američkih poreznih obveznika ostaju u drugom planu. Čini se kao da je naša vlada u vlasti druge zemlje i da riskira naše živote i bogatstvo za dobrobit te zemlje. Čini se kao da svi u Washingtonu, republikanci i demokrati, posebno republikanci, imaju intenzivnu ratnu groznicu. Dok je Washington brzo eskalirao sukob slanjem američkih vojnih snaga u regiju, republikanski senator iz Južne Karoline Lindsey Graham okrivio je Iran za eskalaciju i izdao prijetnju: “Ako eskalirate ovaj rat, doći ćemo k vama.” Graham nastavlja činiti prijetnje… Čitaj više »

tihobl
6 mjeseci prije

Hrvatski ministar obrane u Washingtonu: SAD stup sigurnosti svijeta, a Hrvatska će “odraditi svoj dio”

noppo
6 mjeseci prije

Biden može pričati samo sa Izraelom i svojim EU vazalima, koji ne smiju ništa riječi američkom režimu.

Blinkena su Saudi pustili čekati dok se njihov kralj ne probudi. A sa Bidenom su otkazali sriječanje 4 predsednika arapskih država.

Max
6 mjeseci prije

Dobra vijest.

Darko 7
6 mjeseci prije

Svako imalo pametan uočava da je ovaj sukob u Izraelu isceniran. Sve daljnje priče su navlačenje magle kako bi se sakrile stvarne činjenice i sada se plasiraju priče koje pas s maslom ne bi pojeo. Ljudima se prodala priča o krvožednim Rusima koji su krivi i kada pada kiša i prosječan zapadnjak doživljava Putina kao reinkarnaciju Hitlera. Poražavajuće je koliko smo podložni manipulaciji da nam mediji i političari uspiju prodati sve i svašta.

goran
6 mjeseci prije

vrijeme je da se UN raspusti.
ta organizacija više nema svoju funkciju.
vodje nam ionako pripremaju 3 svj rat.

BanOvan
6 mjeseci prije

11(12) beba BanjaLuka – 1992

nonwo
6 mjeseci prije

komentar na imbexu

“prije 38 minuta
Ukoliko netko, kao ja, ima iz prve ruke, informacije iz Izraela molio bih da demantira ili potvrdi ovo sto cu napisati. Da bi razumjeli ovu situaciju nije potrebno ici duboko u povijest, dovoljno je samo sest mjeseci, a napose posljednja tri. Izraelci (preko pedeset posto) vjeruju u ovo:
-Netanyahu je naredio Hamasu da pocini ovaj zlocin.
– Isti sluzi Netanyahuu da izbjegne ruku pravde i ostane na sadasnjem mjestu.
-Nakon upada Hamasa nekoliko sati je bilo storniorano obavljanje funkcija tijela drzave Izrael ukljucujuci
i strukture koje su stvorene za ove namjene.
– Nakon kasnjenja veliki broj poginulih Izraelaca je ubijeno od strane Izraelske vojske u pucnjavi jer je ista dobila nalog da puca u sve (tri price iz tri kibuca).
Za posljednja dva navoda postoje ispovjedi svjedoka kojima gradjani Izraela vjeruju. Mada sve ovo izgleda strasno velika je vjerojatnost da se upravo ovako odigralo.”

nonwo
6 mjeseci prije

“Izraelska TV: Naši obavještajci su znali da slijedi napad. Nisu javili vojnicimaNE NAVODEĆI izvore, izraelski Channel 12 izvještava kako su šefovi izraelskih sigurnosnih službi imali “znakove” više od dva sata prije Hamasovog razornog napada u subotu 7. listopada da prijeti napad.O naznakama se raspravljalo na konzultacijama u kojima su sudjelovali visoki vojni dužnosnici i dužnosnici Shin Beta, uključujući načelnika stožera IDF-a Herzija Halevija.  Uzbuna u konačnici nije izdana. Izraelska televizija tvrdi da su konzultacije održane oko 4 sata ujutro, dok je napad krenuo u 6:29. Opet, kao što je ranije objavljeno, Shin Bet je poslao mali operativni tim u pogranično područje… Šefovi sigurnosti nisu prenijeli informaciju o postojanju znakova da slijedi napad, nisu upozorili izraelske vojnike na granici, od kojih su mnogi ubijeni u svojim bazama i na položajima. Dodatno, nisu poslali naredbu tenkovima koji su raspoređeni u tom području i nisu upozorili lokalne odrede civilne zaštite u obližnjim zajednicama… Čitaj više »

witchie
6 mjeseci prije

A kako se to možemo prijaviti da bi nekog lajkali? Jer komentirati, očito, možemo.

Goran
6 mjeseci prije

Dali Hag postoji i za izraelce,amerikance,engleze i cjelu ostalu bagru koja ih podrzava ili samo za Balkan,živio Dodik,on jedini ima muda reć dole bagra

trajko
6 mjeseci prije

Hej Vi, izaslanici u UN! Čemu služite i zašto ste plaćeni? Na jedinom dobrom smjeru ste svi – na putu SAMOUKINUĆA!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI