Zapad je potpuno pogrešio u vezi Ukrajine

Viktor Orban
56 komentara

Mađarski premijer Viktor Orban izrazio je nadu da će se novoodobreni paket pomoći EU od 50 milijardi eura (54 milijarde dolara) koristiti za podršku civilima sprečavanjem kolapsa bankrotirane ukrajinske države, umjesto za financiranje dodatnog oružja i krvoprolića.

Orban je više puta pozivao na prekid vatre u Ukrajini i mirovne pregovore između Moskve i Kijeva, tvrdeći da se Ukrajina ne može nadati porazu Rusije na bojnom polju. Ova pozicija, kao i protivljenje Budimpešte sankcijama Rusiji i blokiranju vojne pomoći EU Ukrajini, doveli su do ocrnjivanja Mađarske u Kijevu i prijetnji sankcijama od strane njenih saveznika iz EU.

“Zapad i dalje misli da je vrijeme na našoj strani. Ipak, mislim da je suprotno. Mislim da je vrijeme na strani Rusa i što duže traje rat, to će više ljudi umrijeti, a odnos snaga se neće promijeniti u korist Ukrajine”, rekao je Orban za  radio Kossuth u petak.

Prema procenama Rusije, Kijev je izgubio više od 400.000 pripadnika vojske – ubijenih, ranjenih ili nestalih – od početka sukoba u februaru 2022. Glavni komandant Ukrajine, general Valerij Zalužni, upozorio je poslednjih nedelja da oružane snage imaju kritično nedovoljno osoblja i čak je i predsednik Vladimir Zelenski priznao u nedelju da su borbene operacije na terenu dospele u „zastoj“.

Mađarski lider je dalje insistirao na tome da će “mir doći kada dođe do promjena u Briselu” i da se nakon skoro dvije godine neuspjelih napora da se Rusija porazi vojno,  “sve u Briselu treba da se okreće oko postizanja primirja što je prije moguće”.

EU je u četvrtak odobrila novi paket pomoći, pritiskajući Orbana da ukine svoj veto. Mađarski lider je tu odluku oslikao kao pobedu Budimpešte, tvrdeći da bi u suprotnom Brisel „oduzeo sredstva namenjena Mađarskoj i poslao ih i Ukrajini“.

“Mi ne šaljemo oružje, mi dobijamo svoj novac iz Brisela, a mi ćemo doprinijeti civilnom finansiranju Ukrajine”, rekao je Orban u petak, ponovivši svoj stav da je jedini način da se ukrajinska kriza okonča kroz pregovore.

mađarskaOrbanrusijaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
56 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Basinac
15 dana prije

Orban kuži problem ii pokušava nešto suvislo,a Zapad dela budalu od sebe…

Josip
15 dana prije

Koliko posto je spremila ma Kajmane ona krmaca Ursula sa Zelenskim?

Ico
15 dana prije

Precednik Viktor Orban:
Mađarskoj EU nije CILJ, Mađarskoj je EU sredstvo za ostvarenje ciljeva Republike Mađarske!

Ico
15 dana prije

Precednik Zoran Milanović:”Mađarska je beznačajna država”!

Ico
15 dana prije

Precednik Zoka Milanović u decembru 2021.godine:
” Samo hulje mogu huškati Ukrajinu na vojnu velesilu kao što je Rusija”!

Zato ih volimo
15 dana prije

RUSKI predsjednički kandidat Boris Nadeždin rekao je danas da je radna skupina ruskog Središnjeg izbornog povjerenstva utvrdila da je 15 posto potpisa koje je predao nevažeće

Zato ih volimo
15 dana prije

RUSKI predsjednički kandidat Boris Nadeždin rekao je danas da je radna skupina ruskog Središnjeg izbornog povjerenstva utvrdila da je 15 posto potpisa koje je predao nevažeće

Zato ih volimo
15 dana prije

Inflacija uništava TurskuGodišnja stopa inflacije u Turskoj je u januaru ubrzala na 64,86 odsto sa decembarskih 64,77 odsto, objavio je danas turski institut za statistiku – Turkstat

Zato ih volimo
15 dana prije

Hungary Inflation Rate is at 5.50%, compared to 7.70% last month and 25.00% last year. This is lower than the long term average of 6.32%

Primat
15 dana prije

radio kossuth… jebate.
kosut lajos, “ukro gusku, pobigo u tursku”… a kad mu je jelacic, razvalio masonsku “revoluciju” 1849 i odložio masoncicima ostvarenje mokri snova nekih 50-60 godina…
zato marx reče, da bi “Hrvate trebalo sve podavit u Dunavu”… hahaha.. debeli konvertit, kojega je tata pokrstio, jer se tilo ostat na poziciji u ondasnjoj prussiji, koja je zabranila tjifutima “bit u drž. upravi i sl.”.
to, kad ti tjifut glumi “nacionalistickog hegemona”, a posli, – “inter-nacionalističke h.”, po potrebi….
ista stvar ovi – orban šit.
zato, ..nema sretje “nasamo”.. znamo takve sta se nasamo usretjuju.
ili svi il niko.

Max
15 dana prije

Sad će Orban bit proglašen neprijateljem.

Tupko Glupko
15 dana prije

Sve je točno što je Orban rekao.

Zašto 26 ostalih premijera u EU državama zabijaju glavu kao noj u pijesak?
Zato što znaju da budale neće izaći na izbore da ih smijene ‘jer su svi oni isti’!

Kajmak
15 dana prije

Dali itko vjeruje da je ovaj Klausov skolarac van sistema? Ja sam mislio da su tu malo ozbiljniji citatelji.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI