Zapad ne može da izdrži produženi sukob u Ukrajini

Oružje
49 komentara

Zapad nema zalihe oružja potrebnog za održavanje produžene vojne kampanje u Ukrajini ili drugdje, upozorio je izvršni direktor jednog od glavnih Pentagonovih odbrambenih izvođača.

Vojno-industrijskom kompleksu je stoga potreban “jasan signal potražnje” zapadnih vlada o tome šta tačno treba da proizvodi i da li će biti kupljeno, rekla je Kathy Warden za Financial Times u intervjuu objavljenom u nedjelju.

„Sada je najvažnije dobiti jasan signal potražnje o tome koja je održiva posvećenost i koliki će biti nivo povlačenja iz tih zaliha“, objasnila je ona.

Postojeće zalihe oružja nisu dizajnirane za produženi sukob, rekla je Warden. Međutim, Zapad još ne ostaje bez oružja za Ukrajinu.

Ne bih nužno rekao da sam čuo da nam ponestaje, ali ako planirate unaprijed da ćemo održati ove nivoe obaveza još nekoliko godina – to sigurno nisu zalihe što je neko napravio.

Glavni izvođači Pentagona sastajali su se nekoliko puta sedmično kako bi razgovarali o naporima za snabdijevanje Ukrajine. Dijalog s Pentagonom je bio “dobar”, rekao je Warden, a u toku su daljnje rasprave o “razjašnjavanju njihovih planova”.

„Oni su dali sve od sebe da spoje industriju i podijele te planove, kako na općenitijem nivou tako i na specifičnim, kako bismo mogli unaprijed ugovoriti, investirati i napredovati,“ dodala je.

Dok je Northrop Grumman spreman investirati, pa čak i proširiti svoje tvornice “prije ugovora”, industriji je i dalje potrebno više jasnoće o planovima Washingtona da podrži Ukrajinu, upozorio je Warden. Vojno-industrijski kompleks treba da “dobije indikaciju da će, ako ga izgradimo, doći do potražnje”.

SAD su postale glavni dobavljač Kijeva u tekućem sukobu, izdvajajući milijarde da podrže Ukrajinu u njenoj borbi protiv Rusije. Moskva je navodno pozvala Zapad da prestane da “pumpa” Ukrajinu oružjem, insistirajući da bi ta pomoć samo produžila neprijateljstva, a ne promijenila krajnji ishod.

Rusija je poslala trupe u Ukrajinu 24. februara, navodeći neuspeh Kijeva da sprovede sporazume iz Minska, čiji je cilj da regionima Donjecka i Luganska da poseban status u okviru ukrajinske države. Protokoli, uz posredovanje Njemačke i Francuske, prvi put su potpisani 2014. Bivši ukrajinski predsjednik Petro Porošenko je od tada priznao da je glavni cilj Kijeva bio da iskoristi primirje da kupi vrijeme i “stvori moćne oružane snage”.

U februaru 2022. Kremlj je priznao republike Donbasa kao nezavisne države i tražio da se Ukrajina zvanično proglasi neutralnom zemljom koja se nikada neće pridružiti nijednom zapadnom vojnom bloku. Kijev insistira da ruska ofanziva nije bila potpuno ničim izazvana.

Oružjerusijaukrajinazapad
Pretplatiti se
Obavijesti o
49 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
1 godina prije

Ukratko..dajte nam jos sredstava iz državnih proračuna a mi ćemo vam davati proizvode.preplaceno,naravno,jer kompanije poput raytheona i sl.su glavni pokretač korupcije u najkorumpiranijih drzavi na planeti-USA-.hvala.

Sardelino
1 godina prije

Dali to Ameri govore da oni mogu proizvesti oružje koje je potrebno Ukrajini ali da će ga prodati samo za gotovo novac zapadnim zemljama a na zapadnim je zemljama da se naknadno naplaćuju od Ukrajine kako znaju i umiju.

Max
1 godina prije

Skupo će plaćati američko oružje.

tihobl
1 godina prije

NATO+ izdvaja 2400 milijardi za oruzje, a rusi 60 milijardi.
I sad vojnoindustrijski kompleks kaze: nije sve u parama. Nemamo dovoljno fabrika, nemamo dovoljno kvalifikovanih radnika, nemao dovoljno sirovina. Postojecim fabrikama treba 10 godina da napravi ono sto ukri ispucaju za dva mjeseca. Okanite se igranja sa Rusijom, napadnite neku malu zemlju koja nije u stanju da se brani – recimo Dansku. Ili jos bolje Luksemburg.
Noriljsknikl razmislja da nikl prodaje samo za rublje, a zemljama koje su mu uvele sankcije samo za zlato – tona za tonu.

Ahmat sila
1 godina prije

Amerikanci bi proizvodili oružje samo pod uvjetom, da ga skupo prodaju u EU države, koje posle to oružje doniraju u Ukrajinu. Nije teško shvatiti, tko je u toj podloj igri dvorska budala, a tko kralj.

duki
1 godina prije

Kako ne može ?može !! Kada ima ovaca koju vlade zapada nemilice šišaju !

burt
1 godina prije

još SAD nisu poslali Ukrajini sve što je u planu poslati u budućnosti, M270 ATACMS, NASAMS, MIM-104, Harpoon, RM-162, Abrams M1A2, F-16, MQ-1C Grey Eagle tako da još ima dosta prostora za nova oružja u Ukrajini

1 godina prije

ne bih o konkretnim nadimcima ali..stvarno mi je nevjerovatno koliko neki mogu pisati komentara ovdje.ne govorim sad o kvaliteti napisanog vec o kolicini.za sebe smatram da sam vjerni pratitelj portala jer uspijem procitati odredjeni broj clanaka i komentara a i registriran sam..ali ovdje neki kao da su spojeni muskovim linkom na logicno..resetaju ko iz mitraljeza,hahahaaa..hvala.

darijoman
1 godina prije

Joj Joj bez veze samo narod gine. Šta će ostati od te Ukrajine, jad i tuga. I ovako su sirotinja teška bili i prije sukoba, a poslije šta će tek biti, a zapadnjaci samo još više produbljuju tu tragediju

Dokurčilomi
1 godina prije

Ima, ima samo nema financijera.

Mlata
1 godina prije

Trebao bi debeli reći svojoj ženi da nam se javi ako ga nešto “smlati”, napišemo koju! Kod nas ovde se jedu krofne tu noć…neki i karte igraju! Štrudla s makom ide kasnije

Ahmat sila
1 godina prije

Zapad nije mogao pobjediti Afganistance ili Jemence, koji ratuju u papučama, pa sad sanja pobjedu nad Rusijom.

Kalle balle
1 godina prije

Da nebi Vlado posla koju Tzar bombu od 50 MT pa ce biti mrak na zapadu?

burt
1 godina prije

SAD nikad neće dati oružje Ukrajini koji su američkoj vojsci potrebni za uništavanje protivnika u suvremenom ratu,, strategijsku avijaciju, nevidljive avione, Global Hawk, krstareće rakete, Tomahawke, THAAD,Bunker buster, preciznu avio municiju i sl. to neće dati Ukrajini ali zato imaju dovoljno oružja i municije da pošalju Ukrajini za vođenje frontalnog rata s Rusijom npr, artiljerija 155mm i stotine tisuća granata ili protuavionske rakete ili tenkove i oklopne transportere jer Rusija još vodi zastarjeli rat frontalne i ulične borbe za svaki grad i selo

Fend
1 godina prije

Ledeno Doba je isto na aparatima

tihobl
1 godina prije

Украјински министар спољних послова Дмитриј Кулеба тврди да су преговори са Русијом могући „тек након њеног пораза”
„Сви разумеју да су преговори директно везани за ситуацију на фронту. Свим својим партнерима поручујем једноставну ствар: „Русија мора да седне за преговарачки сто после пораза на бојном пољу“, рекао је Кулеба у интервјуу за „Форбс Украјина“.

petar schroder
1 godina prije

Ima Nato jos oruzja a i Amerika koja sada prodaje svoje oruzje za Ukrainu.To sve placaju gradani.Ako Amerika vodi rat u Ukraini to nije nas rat, Zasto se Evropa mjesa u taj Rat?Amerika i Nato samo koriste Ukrainu da se docepaju bogate Rusije i da svrgnu Putina ,sto su radili u Arapskim zemljama u Iraku ili Libiji.Probali su ta svrgnu vlast u Venecueli, ali im nijeuspjelo.Venecuela ima puno nafte a Amerika nema NIJE IM USPJELO; ALI IM JE USPJELU U IRAKU; LIBIJI; SIRIJI Zasto je Nato ubio Gadafija? To im nece uspjeti sa Rusijom

eduard
1 godina prije

Oružje je produžetak mozga.
Pa neće valjda samozvani svjetski policajci raditi na jačanju svog IQ ..

404
1 godina prije

Na protezama….

Davko
1 godina prije

Novac su zapadnjaci bacali na raznorazne psihopaTSKE GAY POKRETE A sad nema oružija isto kao i anemični grobar premijer uništava Hrvatsku koju više nitko neće moći branita ako bude napadnuta

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI