Zapad ‘nema poštenih argumenata’ o Ukrajini

Lavrov
16 komentara

Zapad ne želi iskreno sagledati porijeklo ukrajinske krize i pribjegava samo tome da okrivi Moskvu, rekao je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov u srijedu u UN-u.

„Danas je retorika naših protivnika ispunjena parolama: ‘invazija’, ‘agresija’, ‘aneksija’. I ni jedne riječi o osnovnim uzrocima problema”, rekao je Lavrov u govoru u Vijeću sigurnosti UN-a.

Dalje je optužio Zapad da “njeguje očito nacistički režim u Ukrajini, koji otvoreno prepisuje rezultate Drugog svjetskog rata i historiju vlastitog naroda”.

„Zapad izbjegava suštinsku diskusiju zasnovanu na činjenicama i poštovanju svih načela Povelje UN. Očigledno, nema argumenata za iskren dijalog”, rekao je ministar.

Moskva je insistirala na tome da je bila prisiljena da pokrene svoju vojnu operaciju u Ukrajini prošle godine kako bi zaštitila narod Donbasa i navela je neuspjeh Kijeva da provede mirovni sporazum iz Minska 2014-2015. Zapad je takođe dao podršku nacionalistima, koji su došli na vlast tokom puča u Kijevu 2014. godine, rekli su ruski zvaničnici.

Lavrov je optužio ukrajinske vlasti da ometaju mirovne pregovore. Napomenuo je da je ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski u oktobru 2022. izdao dekret u kojem je naveo “nemogućnost vođenja pregovora sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom”.

„Ako su SAD zainteresovane za pregovore, verujem da im ne bi bilo teško da upute Kijevu da opozove ukaz Zelenskog“, rekao je Lavrov .

Smisleni pregovori između Rusije i Ukrajine propali su u proljeće 2022. godine, a obje strane krive svaku. Putin je rekao da su ukrajinski pregovarači odobrili nacrt sporazuma o neutralnosti Kijeva – jedan od ključnih zahtjeva Moskve – ali su se kasnije vratili na svoje riječi, “odbacivši” sporazum.

Kijev je od tada insistirao da se pregovori mogu nastaviti tek nakon što Moskva preda Krim i četiri druge bivše ukrajinske teritorije, koje su se pridružile Rusiji nakon održavanja referenduma 2014. i septembra 2022. godine. Moskva je više puta odbacila ovaj uslov kao neprihvatljiv.

LavrovrusijaukrajinaUN
Pretplatiti se
Obavijesti o
16 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
nastran
7 mjeseci prije

koji pregovori?

hiber
7 mjeseci prije

Ne mogu oni nikoga zaštiti. Nisu zastitili ni Armence u Karabahu. Sada slusamo razne bajke, ali Rusi imaju bazu u Armeniji a ne u Azrabejđanu, tako da je putinova izdaja očigledna. Međutim, ni Turska ni Azarbedjan ovime ne dobijaju puno, jer je pravi interes bio ostvarenje Zangezurskog koridora koji bi povezao sve turkofonske zemlje pod vlašću Sultana, a za sto su oni bili spremni dati i cijeli Karabah. Stoga je ocigledno da armenci moraju žrtvovati nacionalne osjećaje u korist nacionalnih interesa i opstanka. A oni zahtjevaju da se Putinu dade noga, sto znači dolazak ili NATOa ili Iranaca. Trećega, odnosno rusije vise nema. Progutala ih ukrainska strepa. Kao i Wermaht uostalom. U protivnom ce turci zavrsiti ono sto su zapoceli pocetkom prošlog stoljeća.

Graciela
7 mjeseci prije

“politika je umjetnost mogućega” neko reče
A zelenski (a i domaći i nedomaći kvislinzi) izgleda poput nekog slinje koji se kladi na sve ili ništa protiv online-casina

Captain
7 mjeseci prije

Šo mas go on.
Cirkus ide dalje do zadnjeg Ukrajinca.

Max
7 mjeseci prije

Pa i nema.

goran
7 mjeseci prije

ajde lavrove ne brini se znamo mi da rusija samo brani svoje tako da ove laži od vlade iz kijeva ne drže nikako vodu.

Noname
7 mjeseci prije

Poznati američki istraživački novinar Seymour Hersh napisao je na platformi Substack, pozivajući se na dužnosnika s pristupom obavještajnim podacima, da su glavne postrojbe Oružanih snaga Ukrajine učinkovito zaustavile ofenzivu “nakon nekoliko tjedana teških gubitaka i malog napretka”.

Hersh je istaknuo da su ukrajinske snage pretrpjele “užasne” gubitke tenkova i oklopnih vozila. Prema njegovim riječima, da je ukrajinskoj vojsci u ovom trenutku naređeno da nastavi ofenzivu, “vojska bi se pobunila”.

Američki novinar primijetio je da podaci američke obavještajne zajednice sugeriraju da ukrajinski vojnici više ne žele umrijeti.

U istom materijalu, Hersh je naznačio da američki obavještajci ne smatraju mogućim da ukrajinske oružane snage probiju rusku obranu.

Zoro
7 mjeseci prije

vrijeme pregovora, argumenata, dogovora je prošlo, sila sada jedino važi, mislim da ministar Lavrov bi trebao posvetiti se produbljivanju odnosa sa prijateljskim zemljama

Alex
7 mjeseci prije

Rusi su na diletantski način izvršili agresiju na Ukrajinu,naivno vjerujući da se Zapad neće umiješati do takvih razmjera.Podcijenili su utjecaj USA na svoje satelite. EU je imala mogućnost izbora da li ekonomski propadati uz pomoć Amera,ili kontra njih. Pa su se odlučili za prvu soluciju, računajući da je to manje zlo,ako se Rusi brzo povuku. No ,sada je svima bjelodano da će rat potrajati,sto znači da će se EU ekonomski narušiti do stagflacije,kakva nije zabilježena od 2.sv.rata.
Jednu ekonomsku krizu zbog rata,onog na Bliskom Istoku sedamdesetih,je EU preživjela,ali ovu će teško. Ovaj su se put pred očima svijeta pokazali beskičmenjacima,tj.američkim slugama,pa su na taj način postali politički drugorazredno relevantni. Razmjere ekonomske katastrofe u godinama što slijede se tek naziru,jer je europska roba već preskupa uvoznicima,a što li će tek biti…

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI