Zapad razmatra naoružavanje Ukrajine snažnijim oružjem

f-16
20 komentara

SAD i njihovi saveznici pregovaraju o tome da li da Ukrajini pošalju naprednije oružje u budućnosti, uključujući borbene avione, rekao je zvaničnik američke odbrane, prenosi Financial Times.

Neki od zapadnih saveznika Kijeva bili su ohrabreni prošlonedjeljnom uspješnom ofanzivom na Rusiju u oblasti Harkov, objavio je britanski list u utorak. Oni sada razgovaraju o “dugoročnim potrebama Ukrajine”, prema anonimnom američkom izvoru. Neki vjeruju da bi bilo prikladno poslati ratne avione u Ukrajinu u “srednjoročnom i dugom roku”, rekao je izvor, prema publikaciji.

Zapadne zemlje su ranije odbile da isporuče borbene avione Ukrajini, navodeći vrijeme koje je potrebno za obuku ukrajinskih pilota, probleme s servisiranjem naprednih sistema naoružanja na zemlji i rizik od eskalacije sukoba s Rusijom.

Kijev je postigao određeni napredak u pregovorima sa Slovačkom, bivšom članicom Varšavskog pakta, koja je rekla da bi mogla obezbijediti svoje starije sovjetske mlaznjake za jačanje ukrajinske naslijeđene flote. Slovačka vojska je povukla svoje MiG-29 krajem avgusta.

Ofanzivu u oblasti Harkov američki zvaničnici su oglašavali kao veliki uspjeh za ukrajinsku vojsku, koja je prethodnih mjeseci pretrpjela niz poraza na bojnom polju protiv ruskih i savezničkih snaga Moskve.

Američki državni sekretar Antony Blinken izjavio je u ponedjeljak da su kijevske snage postigle “značajan napredak” nakon što su imale koristi od zapadne podrške “u smislu osiguravanja da Ukrajina ima u svojim rukama opremu koja joj je potrebna za provođenje ove kontraofanzive”.

Zapadne obavještajne agencije igrale su ključnu ulogu u pripremi ukrajinske operacije, prema Marku Warneru, predsjedniku obavještajnog odbora američkog Senata.

OružjeSlovačkaukrajinazapad
Pretplatiti se
Obavijesti o
20 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Keki
1 godina prije

Ovo je davnih dana postalo NATO vs Rusija. Tamo negdje oko 2014.te…

Ringo10
1 godina prije

Rusija treba sebi da prizna da je đavo odnio šalu. Ovo ovako ne ide.
Treba obznaniti totalni rat i podići dva milijuna vojnika

tihobl
1 godina prije

Jedva cekam da vidim ukrajinske pilote u F-16 i F-35. Natjerace anglosaksoni da se rijese svih svojih aviona kao sto su natjerali Makedoniju. Madjarska ce postati najnaoruzanija sila u EU.

ZZ Top
1 godina prije

Zamisljam sto bi bilo da je Ukrajina recimo Meksiko, a Rusija recimo Amerika.
Pa recimo onako hipotetski, Meksiko pocne ubijati Amerikance u Meksiku, Amerikanci zapocnu spec operaciju a Rusi posalju novac, ljude i oruzje da pomognu Meksiku.

Sto bi uradila Amerika:

1.objavila rat Rusiji i izvrsila atomski udar na Meksiko
2.Jednostavno izvrsila atomski udar na Meksiko bez objave rata.
3.Izvrsila atomski udar na Moskvu

Posto se nista od ovoga nece dogoditi u slucaju Ukrajine, ocito je, da je ovo sve dogovoreno, sa ciljem globalne pljacke , prvenstveno gradjana EU, pa onda i svih ostalih osim amerike.

Mahatma
1 godina prije

Mogu oni poslat avione ali ko će pilotirat?

Max
1 godina prije

Kao da sad ne šalju,

Mrčikola
1 godina prije

Sve je ovo, izgleda, priprema za par komada “taktičkih” nakon čega će se većini zemaljske sirotinje “smrznuti jaja”, pa će bit mirna i podatna slijedeća tri-četiri desetljeća.
Bit će; yebi me , cjepi me, na server spoji me…makar mi mama postala tata, samo da ne bude “atomskog rata”. 😁

Otpornik
1 godina prije

Ne trebaju ništa ni slati jer kako izgleda ruska vojska je u rasulu. Popušili foru gledam lijevo, pucam desno, koja je stara koliko i ratovanje. Sve mi se čini da je Rusija kakvu smo poznavali prošlost.

rade
1 godina prije

Rusima uopste ne smeta da se ukrajina naoruzava,i nista jos nisu uradili da to sprijece.Nato moze poslati sta god hoce.

Mzueruch94L
1 godina prije

Dok Putin ne rokne otok Englesku, i te Hitler ovce u Berlinu i Parizu nema od tog ništa. Davaj šta čekaš

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI