Zapad se “umorio” od Ukrajine, priznaje ministar finansija Zelenskog

Buducnost Ukrajine
15 komentara

Osiguravanje finansijske podrške Kijevu postaje sve teže jer zapadni pristalice zemlje pomjeraju fokus na domaća pitanja i geopolitičke tenzije, rekao je ukrajinski ministar finansija Reutersu u subotu.

Govoreći na marginama sastanaka Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i Svjetske banke u Marakešu, Sergej Marčenko je rekao da Kijev sada mora uložiti “dvostruko više napora kako bi uvjerio naše partnere da nam pruže podršku u poređenju sa posljednjim godišnjim sastancima” u proljeće.

„Vidim dosta umora, vidim dosta slabosti među našim partnerima, oni bi hteli da zaborave na rat, ali rat još traje, u punom obimu“, rekao je ministar, govoreći o sukobu sa Rusijom.

Među faktorima koji skreću pažnju Zapada sa Ukrajine, zvaničnik je naveo neprijateljstva između palestinske militantne grupe Hamas, koja kontroliše Gazu, i izraelskih odbrambenih snaga. Mnogi strahuju da bi se sukob mogao proširiti na širi Bliski istok, poremetivši cjelokupnu globalnu ekonomiju, jer je region ključni snabdjevač energijom i ključno brodsko čvorište.

Marčenko je takođe ukazao na izbore sledeće godine u SAD i Evropi kao još jednu distrakciju. Naglasio je da “geopolitički pomak i unutrašnji politički kontekst u različitim zemljama” čine vlade saveznika manje fokusiranim na podršku Ukrajini.

Kijevu je trenutno potrebna zapadna finansijska podrška da pokrije većinu svojih budžetskih potreba od 43 milijarde dolara 2024.

“Već imamo neke obaveze, poput 5,4 milijarde dolara iz programa MMF-a, a očekujemo obaveze od Japana i Ujedinjenog Kraljevstva, i naravno, oslanjamo se na naše ključne partnere i saveznike Sjedinjene Države i Evropsku uniju”, rekao je Marčenko . Ukrajina također traži načine da restrukturira svoj međunarodni dug i osigura novo finansiranje, rekao je zvaničnik, ne navodeći vremenski okvir kada bi razgovori s privatnim kreditorima mogli započeti.

Ranije ove sedmice, Marchenko je napisao na X (bivši Twitter) da je Ukrajina primila tranšu od 1,2 milijarde dolara pomoći od Vašingtona, čime je američka podrška Kijevu ove godine dostigla 10,9 milijardi dolara. EU je obećala Ukrajini 18 milijardi eura pomoći ove godine, a Brisel trenutno radi na još jednom paketu podrške od 50 milijardi eura koji će biti distribuiran od 2024. do 2027. godine.

Također, Belgija je ranije ove sedmice najavila da će Ukrajini prenijeti porezni prihod u vrijednosti od 1,7 milijardi eura ostvaren od ruske imovine koju je zamrznula klirinška kuća Euroclear. O ovom koraku se razgovaralo u Marakešu, a prema izjavi guvernera centralnih banaka G7 i ministara finansija nakon sastanka od četvrtka, možda bi ga ponovile druge zapadne države, uprkos pravnim zabrinutostima. Marčenko je rekao da odluka pokazuje da za zapadne države predaja ruske imovine Ukrajini sada „ zvuči kao plan.”

Rusija se snažno protivi korišćenju svoje zamrznute imovine kao pomoći Ukrajini, tvrdeći da je to protivno međunarodnom pravu i nazivajući to potpunom „ krađom “.

finansiranjerusijaukrajinazapad
Pretplatiti se
Obavijesti o
15 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Lani
6 mjeseci prije

Putin je izjavio – “Poredak temeljen na pravilima” koji promiče Zapad samo je paravan za kolonijalizam, budući da se pretpostavljena pravila nikada nitko nije dogovorio i stalno se mijenjaju s jednog slučaja na drugi”.

Schwarze Hunderte
6 mjeseci prije

Ak je istina … Zatvaraj birtiju 🤷

tuf
6 mjeseci prije

Zar vi želite reći da se američkim i europskim političarima ne može potpuno vjerovati kada obećavaju punu podršku, koliko god je dugo potrebno, da se očuvaju zapadne vrijednosti & demokracija na braniku Rajskoga Vrta ((c) Borrell, 2022)?
Tko vas plaća za širenje dezinformacija i sumnje u Euroatlantsko Jedinstvo? Zar želite da se u Portugalu priča ruski? Da svi jedemo boršč za večeru? Da se grijemo nedemokratskim molekulama? Da vam dijete ne može slobodno izjaviti kako se osjeća kao 98-rod?

Gad
6 mjeseci prije

Čapao bi ti još para, o tome se radi.

Max
6 mjeseci prije

Baš kao što su Rusi i najavili.

Red Dog
6 mjeseci prije

Druze Maraceno, to sam ti ja mogao reci pre nego sto je uopste pocelo.
Vec 90-tih, kad vam je zapad poceo titrati jajca.

lupim vas po zubima zapadni debili
6 mjeseci prije

Kraj žurke. Sad sledi šok realnosti…

Steve
6 mjeseci prije

Lako je tuđim novcem ,,pomagati,,…

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI