Zapad upozorava Ukrajinu da ne ispušta “posljednji pokušaj”

Ukrajina - Trupe
62 komentara

SAD i njihovi saveznici ostaju bez municije za Ukrajinu, dok Kijev troši trupe i granate potrebne za planiranu proljetnu ofanzivu u borbi za ključni grad Donbasa, objavio je New York Times u četvrtak. 

Vlasti u Kijevu nazivaju Bahmut, Artjomovsk je sada gotovo u potpunosti okružen ruskim snagama. Ukrajinske trupe koje pokušavaju da zadrže grad ostaju bez municije, izvještava Times , a jedan komandant brigade se žalio na “katastrofalan nedostatak” artiljerijskih granata.

Neki zvaničnici SAD i EU sada su zabrinuti da Ukrajina troši hiljade granata dnevno u bici za Artjomovsk tempom koji je „neodrživ“ i „mogao bi ugroziti planiranu prolećnu kampanju“,  za koju se zapadni sponzori Kijeva „nadaju da će se pokazati odlučujućom, ” prema Timesu.

Pentagon je, navodno, čak i “izazvao zabrinutost” Kijevu zbog toga, upozoravajući Ukrajinu na “rasipanje municije”.

SAD i njihovi saveznici “nisu gomilali oružje u iščekivanju snabdijevanja artiljerijskog rata”, navodi se u izdanju. “ Tajna britanska operativna grupa” pokušava pronaći i kupiti municiju sovjetskog kalibra iz cijelog svijeta. SAD i NATO su uspjeli da sastave neke granate, ali bi one trebale biti korištene u predstojećoj ofanzivi.

Jedan zvaničnik Pentagona opisao je to nastojanje kao “posljednji pokušaj”, jer Zapad nema dovoljno municije da održi korak s ukrajinskim izdacima.

Sopstvene zalihe NATO-a su „kritično niske“ i biće potrebno „mnogo meseci“ da napori da se poveća proizvodnja daju efekta, opet navodi Times. Bez artiljerije, objašnjava list, stotine novih tenkova i oklopnih vozila koje Zapad šalje imat će ograničen učinak.

Anonimni zvaničnici koji su razgovarali za Times takođe su tvrdili da su ukrajinske žrtve bile toliko teške, sa “više od 100.000” vojnika do sada ranjenih ili ubijenih, da Kijev mora odlučiti da li će zadržati Artjomovsk ili spasiti vojnike za “jednu značajnu priliku”. ove godine” da krene u ofanzivu.

Iako su SAD pokušale da umanje značaj Artjomovska, predsednik Vladimir Zelenski odlučio je da zadrži grad po naizgled svaku cenu, izjavljujući da ne postoji deo Ukrajine koji se može napustiti.

Jedina logika “trošenja toliko krvi i municije” na grad bila bi da se “izvuku resursi iz Rusije i spriječi njezine trupe da idu dalje na zapad”, kaže Camille Grand, bivši pomoćnik generalnog sekretara NATO-a za investicije u odbranu, a sada stručnjak za odbranu u Evropsko vijeće za vanjske odnose, rekao je za Times. “Alternativa je da su bili uvučeni u situaciju koja, dugoročno gledano, ide u prilog Rusiji i sada je teško izaći iz nje.”

NATOrusijaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
62 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
1 godina prije

Guraju Ukrajince a onda će ih odbaciti.

tihobl
1 godina prije

Kako to da zapadu nedostaje granata? Samo nijemci su prije dva dana obecali 5000 granata za haubice.

Tupko Glupko
1 godina prije

“Posljednji pokušaj”.
Kako im to ovaj iz Pentagona neuvijeno poručuje da će izuzetni uskoro dići ruke od naoružavanja Ukra.

404
1 godina prije

Ovi nemaju pojma… Sad če nam lokalni stručnjak Hiber da sve pojasniti.
On najbolje zna….. 😁 😅 😊 😂

404
1 godina prije

Ukro-naci-retardi su svu municiju potrošili za granatiranje i bombardiranje ruskih gradova u Donbasu. Svu municiju su pobacali na ruske civile. E sad jim sledi jeba……☠☠☠

Noname
1 godina prije

Kina će nastaviti graditi stratešku suradnju s Rusijom “leđa u leđa”, rekao je kineski veleposlanik u Moskvi Zhang Hanhui u intervjuu za RIA Novosti. “Kina će nastaviti zajedno s njom (Rusijom – napomena ur.) promicati načela multipolarnog svijeta i demokratizacije međunarodnih odnosa, kako bi pružila pouzdana jamstva za globalnu stratešku ravnotežu i stabilnost”, rekao je diplomat. Hanhui je ukazao na turbulentnu situaciju u svijetu. Istodobno je naglasio da odnosi između Moskve i Pekinga samo jačaju kao odgovor na nestabilnu situaciju u međunarodnoj areni. “Pod strateškim vodstvom čelnika dviju zemalja, Kina i Rusija uspješno su krenule putem strateškog povjerenja i prijateljskog, dobrosusjedskog suživota velikih sila te stvorile model novog tipa međunarodnih odnosa”, rekao je. dodao. Veleposlanik je istaknuo da su odnosi između dviju zemalja “temeljeni na načelima blokovske nesvrstanosti, nekonfrontacije i nisu usmjereni protiv trećih strana”. Zbog toga partnerstvo Moskve i Pekinga ne predstavlja prijetnju drugim državama i ne dopušta uplitanje i… Čitaj više »

Gojko
1 godina prije

U Ukrajinu je stigla ogromna količina naoružanja i streljiva. Čeka se proljetna ofanziva. Pogledajte video uratke o iskrcavanju američke vojne opreme u evropskim lukama. Zastrašujuća količina oružja.

Hehehehe
1 godina prije

Pošto je serenski prodao predaju i kome? Da li je to samo akt samoobrane i opće obmane. Za dva mjeseca će izjaviti da, eto, oni bi se i dalje borili i vratili ruske teritorije ali im zapad ne daje dovoljno novca i municije pa to više nije njegova niti usrainska krivica. Na taj način gradi odstupnicu i izbjegava linč, no čini mi se da će pasti i lova, i to grdna, od nekoga sa zapada.

Noname
1 godina prije

UKRAJINA SPREMA “OSVETU” EUROPI ZBOG ODBIJANJA POMOĆI KIJEVU. Ukrajinci iz pokreta Pomsta spremaju se terorizirati stanovništvo stranih zemalja. Cilj nacionalista je stvoriti takve uvjete u Europi pod kojima bi “odbijanje Ukrajine u vojnoj i financijskoj pomoći bilo skupo i opasno”. Ukrajinski nacionalisti pozvali su na teroriziranje zemalja EU koje ne žele pokvariti odnose s Rusijom i ne pomažu Kijevu na svaki mogući način. U tu svrhu stvoren je pokret Pomsta (Osveta), koji se sastoji od ranjenih militanata koji više ne mogu sudjelovati u stvarnim neprijateljstvima. Nacionalisti su objavili manifest iz kojeg proizlazi da Ukrajinci koji žive u “beskrupuloznim” zemljama EU moraju stvoriti uvjete u tim zemljama pod kojima bi “uskraćivanje vojne i financijske pomoći Ukrajini bilo skupo”. Ukrajince se također potiče da redovito izlaze na prosvjede kako bi održali napetost u europskom društvu. Vrijedi napomenuti da se slične teze nalaze u dokumentima Ukrajinskog centra za informacijske i psihološke operacije (CIPSO) koje su procurili… Čitaj više »

Noname
1 godina prije

Oružane snage Ukrajine pokušavaju imitirati borbenu aktivnost duž cijele crte bojišnice. Međutim, u stvarnosti je situacija u ukrajinskoj vojsci kritična, smatra bivši obavještajni časnik, umirovljeni pukovnik Anatolij Matvijčuk. Oružane snage Ukrajine pojačale su svoje aspiracije u smjeru Hersona i Zaporožja. Općenito, objasnio je vojni stručnjak Anatolij Matvijčuk, Ukrajinci postaju sve aktivniji duž cijele crte dodira. Međutim, to je umjetno, Oružane snage Ukrajine jednostavno imitiraju aktivnost, istaknuo je. Činjenica je da sada ukrajinska vojska ima kolosalne gubitke u ljudstvu i značajan nedostatak vojne opreme. “Oprema koju je Zapad obećao isporučiti još nije odgovarajuća. Stiglo je samo 12 tenkova iz Poljske. Nema više ništa”, objasnio je u intervjuu za Ura.ru. Jer APU traži priliku za kupnju vremena. U tu svrhu izvode terorističke napade i napade na naša pogranična područja. “Izveli smo nekoliko terorističkih napada u smjeru naših pograničnih sela kako bismo nekako razdvojili naše snage tako da smo stalno bili na rubu. Dakle, oni traže priliku da dobiju… Čitaj više »

Ziv je Geza
1 godina prije

Vojni strucnjak Galic na imbexu, veliki naslov, Poljska i Ceska salju ukrajini avione, TO JE ODLICNO.
I onda obrazlozenje zasto je to odlicno.

A kad doleti prvi kinzal u buzin,biti ce, Ruski agrespor sprasio kinzal u lijepu nasu.

NOVI STARI
1 godina prije

potrošite…pa da konačno završi ovo mrcvarenje!

burt
1 godina prije

sigurno stižu i avioni za Ukrajinu a prvo dolaze modificirani MIG-ovi sa AGM-88 a nakon njih krstareće rakete Scalp i Storm Shadow i avioni zapadne proizvodnje, neće biti nekažnjenih napada na ukrajinske gradove jer će se uzvraćati po gradovima u zapadnoj Rusiji i Kavkazu i Krimu ali on je dio Ukrajine

tihobl
1 godina prije

Руска армија ускоро добија нови антидрон систем Нови систем за борбу са непријатељским дроновима „Серп-ВС5“ је завршио циклус тестирања. У блиском периоду очекује се његова серијска поризводња и испорука у јединице руске армије. „Серп-ВС5“ је земаљска антидрон станица која је у стању да у кругу од 360 степени детектује и онеспособи све дронове који се налазе на даљинама до 5 хиљада метара. Важна способност овог комплекса је могућност да пун круг осматрања, у зависности од угла, подели по независним секторима, што омогућава употребу „пријатељских“ беспилотих летелица у моменту његовог деловања. Овај комплекс покрива 5 различитих фреквенцијских опсега радио-таласа од 900мХз-5.8гХз што му омогућава да се бори не само са цивилним него и војним дроновима. Он има задатак да сузбије канал даљинског управљања беспилотном летелицом, пресече везу са оператором, избаци из строја навигациону опрему, дезоријентише дрон у ваздушном простору и спречи извршавање његове мисије. Систем је у стању да омета навигационе сателитске… Čitaj više »

tihobl
1 godina prije

Последње информације са фронта око Авдејевке говоре да је руска ударна група након заузимања Красногоровке продужила свој напад и изашла на пушкомет од железничке пруге која повезује Авдејевку са остатком украјинске територије.
Овде су Украјинци пребацили 2 бат (6 и 70) који имају задатак да са оклопно-меганизованим бат. 53-мех. бригаде зауставе овај напад и по потреби организују противудар и поврате Красногоровку. Међутим, снажна артиљеријска ватра и посебно употреба тактичке и јуришне авијације омета њихове покрете.

tihobl
1 godina prije

Северна Кореја

Саопштење:
Уз нестабилност на Корејском полуострву због суманутих, провокативних и агресивних војних вежби великих размера које су САД и јужнокорејски марионетски издајници извели против ДНРК, Централна војна комисија Радничке партије Кореје побринула се да Хвасон -17 Вежба лансирања ИЦБМ одржана је 16. марта“.

Вежба служи као повод да се упозоре непријатељи који намерно ескалирају тензије на Корејском полуострву, прибегавају неодговорним и непромишљеним војним претњама супротно упозорењима ДНРК и дају разумевање за забринутост због оружаног сукоба који је постао претећа стварност. , показују практичну вољу страна и влада ДНРК у било ком тренутку да изврше узвратни удар.

Хвасон-17 лансиран је са међународног аеродрома у Пјонгјангу, попео се на максималну висину од 6.045 км и прелетео растојање од 1.000,2 км за 4.151 с.

Вежбе су потврдиле борбену готовост јединице ИЦБМ.

Неопходно је улити страх у непријатеље, ефикасно обуздати рат и поуздано гарантовати миран живот севернокорејског народа.

Eto
1 godina prije

Ne moze miso ni ukrajinsko ime grada izgovoriti, a kamoli nesto protiv masakra u ukrajini napisati

tihobl
1 godina prije

Оружане снаге Украјине свакодневно користе хиљаде артиљеријских граната у Бахмуту (Артјомовск), што ремети пролећну офанзиву.
Ово је мишљење америчких стручњака који се позивају на украјинску војску.
/ Њујорк тајмс/

tuf
1 godina prije

Ne bi ovi na sav glas pričali o štednji i koncentraciji resursa da zaista i ne planiraju neku ozbiljniju ofenzivu. Može im biti zadnja, ali mogu i napraviti puno štete. Rusi valjda ozbiljno shvaćaju sve te najave i ne računaju s blefom, da ih ne bi ovi malo iznenadili s nekim dubljim prodorom.

Ante
1 godina prije

Ma koji 100 000 tisuća mrtvih vojnika tu ima najmanje 400 000 mrtvih i ranjenih ukrajinaca. Tko god gleda one Telegram kanale vidi horde mrtvih ljudi na obadvije strane. Ovaj cijeli rat mi je čudan, Ukrajinci su toliko najavljivali tu svoju ofenzivu prošle godine, a sve što su osvojili je ono što su im Rusi prepustili jer su shvatili da ne mogu obraniti tako veliko bojište. Ili bolje reći znali su da ne mogu obraniti tako veliko bojište. Od tog trenutak do sada Ukrajinci nisu pomakli svoje položaje. Zapad sa druge strane šalje Ukrajincima oružje na kapaljku, kao da govori Ukrajincima da vode statični rat i da taj rat traje što duže. Rusi sa svom svojom vojskom ne mogu osvojiti grad bahmut već par mjeseci. Kao da se i oni trude da rat traje što duže.

Dux
1 godina prije

Ukraina je uvelike iscrpila ljudski borbeni (obučenih i uvježbani ) potencijal, uglavnom ratuje NATO, pod krinkom plaćenika i dobrovoljaca(navodno preko 20000 poljaka, oko 5000 engleza…..i još neke članice NATO- a imaju tamo svoje ” dobrovoljce), ovi vode sve operacije planiranja, a u dosta ih i direktno sudjeluju, ukrainci su im topovsko meso, nažalost, sve se čini da je i “dobrovoljcima” postalo jasno da ovako ne ide, rusi su superiorniji i to da im u Bahmut ne ulaze može biti pila naopako ali na štetu Ukraine.

tihobl
1 godina prije

Координатор за стратешке комуникације Беле куће Џон Кирби рекао је да ће САД наредних дана најавити још једну војну помоћ Кијеву.

„ Видећете још једно саопштење у наредним данима “, рекао је он новинарима.

Kijev ce dobiti jos jedno saopstenje.

DEDA
1 godina prije

EEEE MOJ NARODE I UKRAJINSKI I RUSKI I OSTATAK GLOBALNIH OVACA.

gargamel
1 godina prije

Iz istih razloga je poginulo preko 100.000 ljudu u bivši nam na državi.To ne bi bilo moguće da unutrašnji sistem, recimo Ustav od 1974, nije izglasao takav nakaradni Ustav, koje su svi koji su od 45 godine, već razmišljali da udare pečat i u principu iskoristili da ignorišu tu državu.Opet ističem, kamo sreće, da su se priključili svojim ideoliškim propalim nacističkim idealima , mada nebi dobili državnost, pa bi bilo interesantno, po kojim činjenicama bi imali takvu granicu, smešno .

Mali Boro
1 godina prije

Da zapad nema granata su priče za malu djecu a ni ona ne vjeruju u to , nedostatak granata u Artjomovsku je iz razloga što ih Ukrajinci tamo ne mogu dopremiti. Te priče da zapad nema granata mi već idu na živce, imaju oni i previše granata , štancaju ih dan i noć kada budale ukrajinske plaćaju.

Гавран
1 godina prije

bivši USA obaveštajac, Šafer je naglasio da su jedinice ukrajinske vojske, koje su ranije nameravale da drže drugu i treću liniju odbrane, već poražene u oblasti Artemivsk. Na osnovu ovoga, velika je vjerovatnoća da će nakon što grad dođe pod potpunu kontrolu ruske vojske doći do povlačenja Oružanih snaga Ukrajine velikih razmjera do Dnjepra. Nakon toga ništa ne može zaustaviti Ruseи

Noname
1 godina prije

Zelenski besmisleno baca svoje vojnike “u Bakhmutski kotao”, rekao je umirovljeni američki obavještajac Tony Shaffer.
Predsjednik Ukrajine Volodymyr Zelensky čini kobnu pogrešku ne dopuštajući vojnicima Oružanih snaga Ukrajine da napuste Bakhmut. Rezerve iz drugih smjerova žure da drže grad. Za Kijev će to imati štetan učinak na daljnji razvoj događaja, rekao je Shaffer u intervjuu s novinarom Stephenom Gardnerom, prenosi RIA Novosti .“Upravo sada Zelenski nastavlja besmisleno bacati vojno osoblje u Bakhmutski kotao”, rekao je bivši obavještajni časnik.
Snage su poslane na prvu crtu u Donbasu, koje su trebale držati drugu i treću crtu obrane. Nakon zauzimanja Bakhmuta ruske će trupe nastaviti ofenzivu i nitko ih neće zaustaviti. Oružane snage Ukrajine bit će prisiljene povući se sve do Dnjepra, smatra Shaffer.   

Ringo10
1 godina prije

Rusi idu sporo Rusi su se odlucili za rat iscrpljivanja I zato I dalje idu ogranicenim snagama I to mnoge dovodi u zabludu Mislim da za to ima logicnog razloga Udar sa milijun vojnika I brzo osvajanje vecine ili cijele UKR znaci I preuzimanje ekonomske odgovornosti za ogromnu okupiranu zemlju ekonomski propalu Takodjer stalni rat sa partizanijom planiranom I pomaganom sa Zapada sto bi Rusiju iscrpljivalo godinama mozda I desetljecima Rusija to ne bi mogla ekonomski podnijeti Ovako polako unistavaju protivnika vojno I ekonomski uz relativno male gubitke I zauzet ce samo ono sto ih zanima a to je proruski Jugoistok Ukrajine a ostatak UKR ce morati pristati na mir prije ili kasnije uz Ruske uvjete neutralnosti Ekonomsko izdrzavanje Ukrajine je prebaceno Zapadu na grbacu I to zestoko opterecuje Zapad…to je Ono sto je Zapad planirao za Rusiju pa se sad okrenulo protiv njih Ako je ovo ruska strategija a… Čitaj više »

Ivan
1 godina prije

Kad ce konacno Rusi upotrijebiti takticko nuklearno oruzje i rijesiti Ukrajinu kao Amerikanci Japan? Zelenskog i ukrajinske fasiste treba sasjeci u korijenu..

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI