Zapadne firme su izgubile 103 milijarde dolara od izlaska iz Rusije

Rusija ekonomija
13 komentara

Napori Ukrajine i njenih zapadnih pristalica da ubjede, osramote i sankcionišu kompanije da napuste rusko tržište doveli su do neuspjeha, stavljajući unosna preduzeća u ruke Rusije po sniženim cenama i upumpavajući više od milijardu dolara izlaznih poreza u moskovsku kasu, navodi New objavio je York Times.

U roku od nekoliko dana nakon što su ruske trupe ušle u Ukrajinu prošlog februara, mnoštvo zapadnih korporacija počelo je da se povlači sa ruskog tržišta. Ukrajinski aktivisti i zvaničnici progonili su one koji su odbili da odu, dok su sankcije SAD i EU zabranjivale izvoz robe iz Rusije i uvoz sirovina u Rusiju.

Kompanije koje su prodale svoje ruske operacije izgubile su ukupno 103 milijarde dolara, objavio je u nedjelju New York Times, pozivajući se na finansijske podatke. Ove firme su takođe predale najmanje 1,25 milijardi dolara izlaznih taksi ruskoj državi, dodaje list.

Od prošlog marta, zapadne kompanije koje žele prodati svoju imovinu u Rusiji moraju imati odobrenje prodaje od strane ruske vladine komisije, koja često radi na tome da lokalni kupci otkupe ovu imovinu po niskim cijenama u podrumu.

Pozivajući se na zapisnik sa sastanka komisije, NYT je tvrdio da je komisija odbila prodaju fabrika u vlasništvu Honeywell, američke kompanije za elektroniku, sve dok kompanija nije pristala na prodaju uz popust od 50%, u skladu sa ruskim zakonom.

“Sve u svemu, [ruski predsjednik Vladimir] Putin je nadgledao jedan od najvećih transfera bogatstva unutar Rusije od pada Sovjetskog Saveza. Ogromni dijelovi industrije – dizala, gume, industrijski premazi i još mnogo toga – sada su u rukama sve dominantnijih ruskih igrača”, piše NYT.

„Oni koji odlaze gube svoju poziciju“, rekao je za novine portparol Kremlja Dmitrij Peskov. “I naravno, njihovu imovinu otkupljuju sa ozbiljnim popustom i preuzimaju naše kompanije koje to rade sa zadovoljstvom.”

rusijaukrajinazapad
Pretplatiti se
Obavijesti o
13 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tihobl
4 mjeseci prije

Putin vec drugu godinu radi reprivatizaciju. Ne ostaju bez imovine samo zapadne kompanije vec i drzavljani Rusije koji su pobjegli u Izrael. Boris Akunjin je naletio na Vovana i Leksusa, raspricao se sta radi da pomogne Kijevu i sta radi na razbijanju Rusije iznutra. Sad hoce da mu oduzmu svu imovinu u Rusiji i poniste autorska prava.

tihobl
4 mjeseci prije

Без помоћи Запада, Украјина ће издржати још неколико месеци, оцењује извршна директорка ММФ-а Кристалина Георгијева за “Фајненшел тајмс” и додаје да Запад стога мора “хитно да обезбеди десетине милијарди долара” за Украјину, како би се избегла опасност по њену економију.

RoPe
4 mjeseci prije

Realno gledano to.je za te tvrtke sica.

nastran
4 mjeseci prije

super sankcije

Tupko Glupko
4 mjeseci prije

Što ovo nije savršeno za Rusiju?

Rusi otkupljuju za 50% realne cijene (za razliku Zapada koji pljačka cjelokupnu rusku imovinu), kupljene tvornice i pogoni su odmah spremni za proizvodnju, rebrandiraju proizvod i stave opet na tržište pod drugim imenom, pokupe tehnologiju, patenti više ništa ne znače dok je Rusija sankcionirana, i jačaju svoje gospodarstvo!

Za razliku od banana balkanskih siromašnih državica na periferiji EU koje rade suprotno – tom istom Zapadu rasprodaju firme koje vrijede na svjetskom tržištu, država potroši taj novac na mirovine i sve veći broj uhljeba u državnim firmama i naprave ju zavisnom od EU fondova gdje zauzvrat vlastodršci bespogovorno moraju slušati direktive EU i uvlačiti se u guzicu Briselu tek da im stopala vire.

Max
4 mjeseci prije

Sami su si krivi.

Jomla
4 mjeseci prije

Pošto kilometar autoputa WC… pardon: V-c 😛 , u BiH? Za te pare će Musk otić’ na Mars, jbt…

Samo U Prolazu
4 mjeseci prije

Nisu si pucali u nogu vec u stomak!

naser o.
4 mjeseci prije

putinovi tajkuni trljaju ruke a raja gladna

MrKamenjarac
4 mjeseci prije

….E BAS MI JE DRAGO ;NEKA PROPADNE EU I ENGLESKA A SUPLJOGLAVI NEKA POCRKAJU OD GLADI……

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI