Zapadni mediji uništili su svoju reputaciju lažnim vijestima iz Ukrajine

Mediji manipulacija
32 komentara

Oni koji su iznosili i širili lažne tvrdnje o ruskoj invaziji očigledno ne mare za svoj kredibilitet, tvrdi Kremlj.

Rusija neće tražiti zvanična izvinjenja od zapadnih novinskih kuća koje određuju različite datume za rusku „invaziju“ na Ukrajinu samo da bi se pokazalo da su njihova predviđanja pogrešna, saopštila je Moskva.

„Ovo nije mjesto za igru izvinjenja“, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov u četvrtak na pitanje o suočavanju sa širenjem lažnih vijesti.

Ono što Moskva želi od zapadnih medija i od anonimnih izvora koji su im davali datume, pa čak i vremena za ruski napad, jeste „ozbiljniji, odgovorniji i istinitiji pristup“, rekao je on. Novinske kuće koje prenose tvrdnje o invaziji očigledno „ne mare za svoju reputaciju i spremne su da gledaju kako je vuku kroz blato“, dodao je Peskov.

Portparol je rekao da teško može da zamisli ljude koji bi povjerovali nekim od izvještaja o Rusiji koji su u posljednje vrijeme objavljeni u zapadnim medijima, i nada se da će njihovi čitaoci i slušaoci biti pametniji nakon neuspješnih predviđanja. „Naša publika se barem smije tim predviđanjima“, rekao je on.

SAD i njihovi saveznici već mjesecima najavljuju prijetnju od ruske agresije u Ukrajini, navodeći nagomilavanje ruskih trupa duž ukrajinske granice. Moskva je negirala da ima neprijateljske namjere.

Usred tenzija, neki zapadni mediji zaokružili su nekoliko datuma na ​​kalendaru, tvrdeći da je to tačno vrijeme kada će Rusija primjeniti svoju vojnu moć na svog susjeda. Utorak i srijeda ove sedmice bili su među posebno popularnim varijantama, ali su dani prolazili bez ikakvih vojnih akcija.

Oni koji očekuju rat sada gledaju na 20. februar i kratak period nakon njega kao na sljedeći vjerovatni početak invazije. Tajming je zakazan za 20. februar kao posljednji dan dva ključna međunarodna događaja, Olimpijskih igara u Pekingu i Minhenske bezbjednosne konferencije.

Razlog za ovaj izbor datuma je taj da ruski predsjednik Vladimir Putin ne bi želio da kvari planove Kine i da bi želio da pošalje poruku učesnicima bezbjednosnog skupa u Njemačkoj, kojem Rusija ove godine ne prisustvuje, prvi put od 1990-ih. Kina je ranije demantovala da je predsjednik Xi Jinping tražio od Putina da odloži svoje planove za Ukrajinu do poslije igara, demantujući medijske izvještaje koji su tvrdili da se to dogodilo.

Rusija se prema predviđanjima odnosila sa određenim stepenom podsmijeha. Marija Zaharova, portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova, čak je zatražila od zapadnih medija da sačine neki raspored očekivanih ruskih invazija na Ukrajinu kako bi ona mogla da isplanira svoj odmor danima unapred.

Sam Putin je, prema riječima Peskova, u šali pitao da li su mediji objavili tačno vrijeme invazije koju bi on trebalo da naredi. Inače, britanski tabloid Mirror je upravo to uradio, navodeći da će Rusi početi da gađaju Ukrajinu projektilima u srijedu tačno u 1 ujutru po lokalnom vremenu. The Sun je predvidio invaziju za 3 sata ujutro u utorak.

Peskov je rekao da je Rusija žrtva „informacione agresije“ njenih protivnika i požalio se da isti ljudi, koji optužuju Rusiju da gaji neprijateljske namjere prema Ukrajini, ignorišu ratoborni stav Kijeva u vezi sa svojim otcjepljenim regionom Donbasom, koji podržava Rusija.

Zapadne vlade „radije ne upozoravaju Kijev da ne pokreće novi građanski rat“, rekao je on.

DezinformacijeMedijirusijaukrajinazapad
Pretplatiti se
Obavijesti o
32 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Keki
2 godine prije

Ne znam za vas ali ja sam tako hepi što ništa ne komentirajući promatram one najtvrdoglavije protivnike zdravog razuma kako se polako ali sigurno transformiraju u pokajnike. Svaki čovjek koji sam sebi prizna da je bio u krivu je spašen čovjek. Bar u nekom segmentu.

Čudan lik
2 godine prije

Čemu čuđenje???
Pa svi mediji su u vlasništvu nekolicine ljudi. Svi mediji za rad trebaju odobrenje regulatornih agencija preko kojih ih politički establišmenti kontroliraju.
Zar ne vidite da svi mediji prenose iste “vijesti” čak i istim redoslijedom???
Dnevnik RTL-a se razlikuje od dnevnika NoveTv samo po drugim čitačima “vijesti”.
Nijedan medij na svijetu se više ne ispričava zbog očitog širenja lažnih vijesti.
Zašto?
Zato što ih najmanje zanima istina i ispravna informiranost građana.

JoeP
2 godine prije

Zapadni pa ni ostali mediji nikad nisu ni imali svoju reputaciju kako bi je mogli uništiti.
Mediji kakve god im atribute pridavali samo su dio sustava kojem služe.
I uopće nije u igri istina ili laž već snaga.

NeBudiOvca
2 godine prije

“ Zapadni mediji uništili su svoju reputaciju lažnim vijestima iz Ukrajine”
???🤔
Ajde sva sreća da im je do sada reputacija bila besprijekorna🤣.
Nazalost ovcoidi koji su im vjerovali i nakon dvije godine ovog Covid ludila, neće im prestati vjerovati niti zbog Ukrajine.

preseren3
2 godine prije

Granatiranje naselja neče biti dovoljno.
Prilično intenzivno je, ali to se izvodi več 8 godina. I ljudstvo je naučilo živjeti sa tim.
Ukrajinska “armija” treba da krene. A to se neče moči sakriti…
Zato, Rusija samo: ” Ne još, ne još, ne još………. E SADA!”

Otrov
2 godine prije

Chemtrail je hemijski mlaz ili biološki agens koji se ispušta iz aviona na visokim nadmorskim visinama u svrhu tajnih programa. Postoje razne teorije čemu služe ovi hemijski mlazovi. Prema nekim verzijama, zaprašuju nas u svrhu upravljanja sunčanim zračenjem, kontrole stanovništva, promjene vremenskih prilika i biološkog ratovanja!!!

Jery
2 godine prije

Kakva reputacija? Nikakve reputacije ti lažovi više nemaju. Jednako kao i ovo domače smeče!

Schwarze Hunderte
2 godine prije

Toliko su unistili I sam pojam izvesca da jednog dana ako ikada vise budu I izrjekli Istinu , tjesko , vrlo tjesko da ce im se moc vjerovati na BILO cemu . Ovo sve je PREOKRUJET I SMRT media , kakove smo poznali do sad …

hiber
2 godine prije

Nisu problem vijesti iz Ukraine nego iz Rusije. Dakle, je li Putin nagomilao 150.000 vojnika i opreme, ili nije? Kad zbrojimo mobilizaciju prorusa i paravojske, imamo 200.000 vojnika. Cijela ukrainska vojska ima 200.000 pripadnika, a cijela operativa ne prelazi 70.000. Dakle, omjer je 3:1. Dakle, to je jedina bitna vijest? Je li lažna?

HEKPCT
2 godine prije

Kakva k*rčeva reputacija, pa koga pobogu briga za reputaciju? Vi kao da ste s Marsa pali. I to pravo na glavu.

Krle
2 godine prije

Ma kakvi zaboravili, isto je to. Druga je stvar što ti u svom bolesnom i zatrovanom umu imaš potpuno iskrivljenu sliku stvarnosti.

max
2 godine prije

Zapadni mediji su svoju reputaciju bacili pod noge ima dosta godina a sa covidom su doktorirali na fake news .

Jomla
2 godine prije

Ima tome i više od vijeka kada su američki mediji izazvali rat. Dakle, o čemu pričamo?!
P.S: Ispravite me ako griješim!

pirat sa kariba
2 godine prije

Blackrock ,Jp Morgan i ostali ,su vlasnici medija ,isto tako vlasnici tvornica za trovanje covjecanstva i isto tako ti koji projzvode oruzje ,pa bi bio sukob interesa da njihovi “nezavisni” mediji govore negativo o cjepivima ili bilo sto sto bi ugrozilo interese “demokracije” po svijetu koju sire kroz izazvane ratove i pljacku . Otimaju naftu ,rude , novac dok ih njihovi mediji dizu u visine kao najvece postenjacine ljudskog roda , i normalno svi su najveci vjernici boga ,bas kao i nase postenjacine adezejci i argentinci .

Bosanac
2 godine prije

Mediji su uvijek manje više isti (od 80′ je počeo njihov ustroj u jedan komandni centar) samo su zemljani sad malo progledali pa im mediji ne izgledaju kao prije.
Bojim se samo da ne bude kao u onom vicu kad cigo kaže: taman sam konja naučio da gladuje a on umro od gladi.

Bosanac
2 godine prije

A ko su ovi ostalih 85%?

Mali zloco
2 godine prije

Lazu ko pascad.

tihobl
2 godine prije

Postotak ti je tacan ako racunas da je Ukrajina u Velikom Poljsko-litvanskom carstvu.

abc
2 godine prije

Zapadni mediji davno toga nisu više mediji. Oni su se preoblikovali u američki propagandni stroj, usmjeren protiv Rusije, Kine i ostalih država, koje ne žele postati zapadne kolonije.

Max
2 godine prije

Lažu oduvijek.

Janko
2 godine prije

E kad bi većina zapadnih medija lagala samo o Ukrajini.Nažalost većina ih je upregnuta u propagandne akcije za svoje gazde,koji im dirigiraju i nameću svoju „istinu”Čitajte samo što nam pišu o Balkanu,serviraju nam„istinu” a da mnogi koji o tome pišu ,kao i njihovi nalogodavci nisu ni vidjeli Balkan ili su ga upoznali leteći avionom na ljetovanje preko balkanskih zemalja i onda se proglašavaju expertima za Balkan

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI