Zapadnim novinarima zabranjen pristup ‘ruskom Davosu’

Dmitrij Peskov
36 komentara

Novinskim organizacijama iz “neprijateljskih” zemalja zabranjeno je učešće na godišnjem Peterburškom međunarodnom ekonomskom forumu (SPIEF), saopštio je Kremlj u subotu, potvrđujući ranije izvještaje.

“Ovaj put je doneta odluka da se ne daju akreditacije … publikacijama iz neprijateljskih zemalja”, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

„Interesovanje za SPIEF je uvek veliko, tako da će na događaju raditi i drugi novinari“, dodao je portparol.

Kako prenosi Reuters, organizatori su u petak rekli njenoj moskovskoj kancelariji da joj je oduzeta akreditacija.

Moskva je 2021. počela formalno označavati strane države kao “neprijateljske zemlje” , pozivajući se na neprijateljsku politiku, poput sankcija i protjerivanja ruskih diplomata. Lista trenutno sadrži većinu zapadnih zemalja, uključujući SAD, Kanadu i Britaniju, kao i sve članice Evropske unije.

Zakon o „neprijateljskim“ nacijama dozvoljava vladi da ograniči aktivnosti subjekata i pojedinaca iz država na crnoj listi u Rusiji. SPIEF, koji su strani mediji nazvali ‘ruskim Davosom’, jedan je od najvećih događaja u Rusiji koji ima za cilj jačanje trgovinskih odnosa sa kompanijama iz cijelog svijeta.

Forumu redovno prisustvuju šefovi država i drugi visoki zvaničnici iz Rusije i inostranstva, kao i privrednici. Predsjednik Vladimir Putin često je držao govore na forumu.

Više od 4.000 novinara iz oko 30 zemalja bilo je akreditovano na forumu prošle godine, prema riječima organizatora. Ovogodišnji događaj će se održati od 14. do 17. juna.

PeskovrusijaSPIEF
Pretplatiti se
Obavijesti o
36 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Schwarze Hunderte
10 mjeseci prije

U biti sam protivu toga i takovih nastupa jer nijesu svi iz tih zemalja protivu Russia po principu ” crnac – crnac ” , valjalo bi tu bit selektivniji ⚠️ a ne poput ” uvrijeđene mlade ” što na koncu samo ide na ruku ⚠️ , onima – do srži , protivi bilo kakove Russia čak i sama pojma ! S’ druge strane to je sve proizašlo iz razloga što je Ruskim novinarima , skoro bila , odbijena akreditacija u Davos – bez iznimki … S’ toga je to . A da je dobro – nije 👎 !

10 mjeseci prije

Sada zabrana neprijateljskim novinarima prisustvo na pojedinim događajima, pa potpuno proterivanje neprijateljskih novinara, pa proterivanje neprijateljskih diplomata posle čega ide potpuno zatvaranje komunikacionih kanala…

Ima li tu bilo šta neočekivano? Jedino nismo znali kakva će biti dinamika – koliki će tempo da nametnu Ameri i u odnosu na to koliko dugo će Rusi moći da ćute. A pošto Ameri naglo pojačavaju tempo, Rusi neće zaostajati…

AJeTo
10 mjeseci prije

S dobrima dobro, s lošima pravedno.

eks
10 mjeseci prije

To se zove reciprocitet. Oni koji su uveli veliki broj sankcija Rusiji, zabranili ruske medije i onemogućili ruske novinare da obavljaju svoj posao, ne mogu očekivati da se Rusi prema njima ponašaju prijateljski. To je sasvim normalan potez Rusije, kao odgovor na takve poteze zapada.

Suze Roni
10 mjeseci prije

Jedino sto je tragikomicno, kad Rusija uzvraca sankcijama tipa zub za zub, na Zapadu obicno kmece da je to neposteno i nekorektno od Rusije i bla bla bla. Toliko je ta bagra koju vodi globalna oligarhija skrenula sa uma de se postavljaju na nacin da bi kao oni trebali imati mogucnost da procijene da li su uzvratne sankcije Rusije postene i potrebne. O njihovim sankcijama nije moguce raspravljati.
Arogancija koja izlazi iz svih okvira.

Drago
10 mjeseci prije

Nadasm se da ce tzv Davos stati na rep zapadnim psima

Emiliano Zapata
10 mjeseci prije

Konacno da neki shvate pa upotrebili rijec “ruski Davos” sto u prevodu znaci kako pobit i porobit sto vise domaceg stanovnistva,ovaj puta istocnog, otprilike kao sto je opisano u 1984 gde se svi kobajage nesto ratuju za slobodu a neznas na kojoj je strani gore za zivit!

Emiliano Zapata
10 mjeseci prije

Konacno da neki shvate pa upotrebili rijec “ruski Davos” sto u prevodu znaci kako pobit i porobit sto vise domaceg stanovnistva,ovaj puta istocnog, otprilike kao sto je opisano u 1984 gde se svi kobajage nesto ratuju za slobodu a neznas na kojoj je strani gore za zivit!

Tako treba
10 mjeseci prije

Ruske sankcije Zapadu su neocekivane I bolne 😀

alexosijek
10 mjeseci prije

Bla,bla,bla,bla…koliko ste svi vi odvratni zajedno – vi političke elite, tajno društveni likovi, upravljači života i smrti – i koliko vas nije briga za ljude koje pljačkate, ubijate i maltretirate i na kraju čije opljačkane novce trošite – eto, samo još jedan dokaz, još jedna zabrana…Briga me više i za zapad i za istok i za sjever i za jug, svi ste vi isti – mir nikome ne odgovoara, a još manje odgovara nestanak svih vas – zato, što se mene osobno tiče – odj***te svi skupa u klozet, mogu povući vodu….lp

Franjo
10 mjeseci prije

Ja podrzavam Rusiju gledu ovoga. Zapadna media raspirivajumrznju.

Tupko Glupko
10 mjeseci prije

Podsjetnik – prije 40 dana vlasti SAD-a odbile su izdati vize ruskim novinarima za put u UN u New York dok je Rusija predsjedavala Savjetom sigurnosti UN po principu rotacije.

Sergej Lavrov kojeg su ruski novinari trebali medijski popratiti u UN-u tada je izjavio sljedeće:

“To je kukavička odluka, nećemo je zaboraviti ni oprostiti. Zemlja koja sebe naziva najpametnijom, najjačom, najslobodnijom, najpravednijom se uplašila i napravila nešto glupo. To je skandalozna i apsolutno neprihvatljiva metoda. Pronaći ćemo mi odgovor na to, tako da će Amerikanci još dugo pamtiti da se takve stvari ne čine.”
Sada izuzetni i njihovi vazali kusaju vlastitu čorbu.

Grdi
10 mjeseci prije

Samo jedna rijec …. Bravo!! …..

borjana
10 mjeseci prije

Ja sad nisam baš nešto najbolje razumila.

Znači svijet ima sada još jedan “davos”?!? Za razliku od davosa originala gdje se okuplja elita i multimilijarderi, na ovom davosu “redovno prisustvuju šefovi država i drugi visoki zvaničnici iz Rusije i inostranstva, kao i privrednici”.
Znači tamo su elita i multimilijarderi teški negativci, a vamo su opet šefovi država i privrednici, kao teški pozitivci. I sada oni su kao na ratnoj nozi, i neće im nikada pasti ni na pamet bilo kakva suradnja da bi, primjerice, možda uvećali kapital ili objedinili stada?!?
Dobro smišljeno zaista, nema šta. Da bi rič rekla.

Perun
10 mjeseci prije

Pozdrav bratu Vladimiru i njegovoj porodici ( Vladimiru Bosancu) u Russiji …..od Peruna ….Slaven Bijelac Slobodan Strijelac….SFSN….P.S..( citaj PanSlavizam)…

Konj
10 mjeseci prije

Vidim, i to me raduje, da pojedini postavljaju pitanja koja, u nazad par mjeseci, nisu ni pomislili.
Kao, okle sada 2 Davosa?
Odgovor je jasan, ako se glava ne zavuče u pijesak i ne podlegne jednostavnim opravdanjima o inteligentnim potezima Šahiste.
Mnoge stvari postaju puno jasnije ako se podje od predpostavke da su SVA rukovodstva današnjih država, sutrašnjih Regija, namjesnici Vodje agende 2030.
To što nama pripreme i sprovedbu te agende prikazuju kao sukob je samo I jedino jedan od alata za sprovedbu iste.
Da se Vlasi ne dosjete.
Kapiš?

burt
10 mjeseci prije

zapadne države su najrazvijne ekonomije svijeta a dolar ostaje i još dugo će biti glavna svjetska valuta

Max
10 mjeseci prije

Očekivano.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI