Zapadno oružje isporučeno Ukrajini ponuđeno na darknetu

Prodaja oruzja na darknetu
44 komentara

Raskošne isporuke ”smrtonosne pomoći” iz SAD-a, Velike Britanije i drugih zemalja NATO-a Ukrajini usred njenog sukoba s Rusijom dovele su do toga da se tržišta na kojima se neko od tog oružja može kupiti pojavila na mračnoj mreži, saznaje RT Russian.

Ukrajinski trgovci tvrde da tamo nude ne samo malokalibarsko oružje ili pancire, već i tako sofisticirani hardver kao što su protivoklopni sistemi Javelin i NLAW ili eksplozivne bespilotne letjelice Phoenix Ghost i Switchblade.

Međutim, nije moguće potpuno isključiti da prodavci zapravo nisu imali navedeno oružje na lageru, jer istražitelji RT-a nisu završili kupovinu. Šeme prevare su uobičajene za mračna web tržišta.

RT je bio u mogućnosti da kontaktira jednog od navedenih prodavaca putem pijace na darknetu i dogovori se o kupovini, po cijeni od 4.000 dolara, municije Phoenix Ghost, koju su SAD razvile posebno za potrebe ukrajinske vojske.

Novinari, koji su se pretvarali da su zainteresovani kupci, rekli su da su zainteresovani i za seriju američkih protivpješadijskih mina M18A1 Claymore, ali im je rečeno da ih nema na lageru.

RT

Što se tiče drona, trgovac je uvjerio da će biti stavljen u skladište, sa svojim koordinatama i fotografijom mjesta koja će se podijeliti nakon uplate putem pijace, kao garant posla. Parcela će biti ukopana u zemlju u šumi, rekao je.

Na pitanje da li bi Phoenix Ghost mogao biti isporučen u područje izvan Ukrajine, konkretno u poljski pogranični grad Przemysl, odgovorio je da to neće biti problem, ali bi koštalo dodatnih 1.000 dolara.

Ovo potencijalno sugerira da su ukrajinski krijumčari oružja možda već uspostavili kontakte s graničnim stražarima i da su u mogućnosti da uđu i izađu iz Poljske bez komplikacija.

RT je također razmijenio poruke sa drugim trgovcem, pod nadimkom ”Oružje ukrajine”, koji je želio da proda serije pancira američke proizvodnje po cijeni od 1.500 dolara za pet jedinica, te puške M4 sa prigušivačem i stotinu metaka za 2 dolara, 4000 hiljada po kompletu.

RT

Ta osoba je također nudila širok izbor starog ruskog i sovjetskog oružja, uključujući puške AK-47, pištolje, granate i snajperske puške.

Cijene na pijaci su se pokazale šokantno niskim. Na primjer, sistem NLAW britanske proizvodnje tamo se prodaje za samo 15.000 dolara, dok bi legalna nabavka protutenkovskog oružja mogla koštati od 30.000 do 40.000 dolara, navode mediji.

Prošlog mjeseca je šef Interpola Jürgen Stock upozorio da će sukob u Ukrajini rezultirati pojavom brojnog oružja na crnom tržištu.

„Kriminalne grupe pokušavaju da iskoriste ove haotične situacije i dostupnost oružja, čak i onog koje koristi vojska, uključujući teško oružje. To će biti dostupno na kriminalnom tržištu i predstavljaće izazov”, priznao je Stock, dodajući da bi to oružje moglo biti “trgovano ne samo u susjedne zemlje, već i na druge kontinente”.

Američki ministar odbrane Lloyd Austin rekao je u maju da je razgovarao o važnosti praćenja i zaštite oružja koje je isporučilo SAD s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim i ministrom odbrane Aleksejem Reznikovom, koji su ga uvjeravali da će se pobrinuti da postoji odgovornost.

Moskva je upozorila na isporuku zapadnog oružja Ukrajini, tvrdeći da to samo produžava borbe, dok istovremeno povećava rizik od direktne vojne konfrontacije između Rusije i NATO-a.

DarknetkonfliktOružjeukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
44 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
hiber
1 godina prije

Lukašenka se usro kad je noćas vidio djelovanje HIMARSA. Lupeta o naciljanim zapadnim gradovima, a sada ce dvaput razmislit kada dozvoli da rusi preko njega gađaju Kijev.

1 godina prije

“Prošlog mjeseca je šef Interpola Jürgen Stock upozorio da će sukob u Ukrajini rezultirati pojavom brojnog oružja na crnom tržištu.”
Samo da vas obavjestim da Jürgen i ja nismo ništa u rodu.

1 godina prije

Neposredno pred početak zadnjeg rata na našim prostorima, u mojoj regiji kalaš je koštao izmedju 300-400 DM.
Na samom početku oko 200 i što je vrijeme odmicalo cijena je i dalje padala.
Ako neko misli da je to bilo jeftino, moja plata pred sami rat je iznosila, preračunato, 50 DM.
Kada sam počeo raditi, tamo negdje 85te, 1200DM.
Trebalo je psihički preživiti taj pad vrijednosti dinara, pogotovu od Markovićevog kraha kada je taj odnos, nakratko stabilizovao, da bi, u samo godinu, godinu i po, sve otišlo u 3PM.
Tako da nije svako mogao kupiti kalaša.
E sad…ko kupuje oružje na ovom Dark netu?
I to ove protutekovske bacače? I za šta to nekome treba?
Čisto sumnjam da je to Michel iz vabrike vedera u Vrankvurtu.

mozak
1 godina prije

Svi mozete objaviti slicne prodaje hahaha eto propast ce evropa to sice sto su dali u borbi protiv fasista ali se ne pitate koliko je sve do sada kostalo rusiju to kao nije bitno. Ajmo jedan neka izbaci statistiku o ruskim gubicima ali bez umanjenja.

BTK
1 godina prije

E Darknete di si bia devesprve

Bosanac
1 godina prije

Ovo je sve starudija s obje strane, vjerovatno će ako zatreba malo te starudije prebacit i migrantnskoj pješadiji po Eu ako se njihovi “citizeni!” pokušaju jače bunit kad izbije kriza. A nakon toga će na scenu stupit proizvodi tipa oniga što radi Boston Dynamics da ono ovaca što opstane od svih ovih zbivanja zadnjih godina drzi pod kontrolom.

Zorule
1 godina prije

bit će zanimljivo kada MANPAD-ovi počnu cirkulirati terorističkim grupama po EU i USA. Pitanje vremena kad će da padne prvi putnički avion.

tihobl
1 godina prije

RT je iznio vaznu stvar koja prolazi neprimjeceno – ovo oruzje ne dolazi iz Ukrajine. Oruzje dolazi u Evropu, ali samo trecina stize do Ukrajine. Pravo pitanje je: koga ameri naoruzavaju za sledeci rat?

ad astra
1 godina prije

Na istom tom portalu bio je ponuđen S 500. Cijena 1M dolara ili protuvrijednost u hrani. Baš kad sam pokušao započet pregovore ponuda je uklonjena. Pitam se zašto bi netko prodavao S 500 za hranu. Koliko je moja priča vjerodostojna toliko je i vaša.

Buničar
1 godina prije

“Slika”1. kada su “padale” vojarne jna u Hrvatskoj cesto se je pozivalo sve vlasnike kamiona da pomognu u hitoj evakuaciji oruzja i opreme (pogotovo u pocetku) kako se nebi ponovi slucaj “Barutane” kod Karlovca. Nju su bombama raznijeli zrakoplovi jna nakon sto smo je zauzeli. U jednom slucaju dio oruzja iz jedne zauzete vojarne je trebao biti prevezen kaomionima (sve privatnici) prema “jugu”. Ruta je dogovorena prije polaska kao i mjesta gdje ce vozaci odmarati (rucati). Prilikom rucka u salu je stigla “ekipa u odjelima” i razmiljela se oko stolova vozaca. Prvo su isla pitanja sto se vozi a zatim (nakon odgovora da ih to nije briga) je ponudeno (ukoliko su u kamionima “cijevi”) svota od 30.000DM (po kamionu) ukoliko se dogovori da se kamion “ukrade”. Naravno kako se radi o privatnim kamionima odmah je obecano da ce prazan kamion (nakon pretovara) biti ostavljen na dogovorenoj lokaciji. NARAVNO ponuda je… Čitaj više »

Ante
1 godina prije

Taman da i nema te internetske trgovine opet bi se takvo oružje prodavalo i imalo bi svog kupca. Ono što svi trebaju znati da se iz svake dobro organizirane terorističke skupine nalazi se neka zemlja sa zapada kojoj bi odgovarali u jednom nekom trenutku napadi po Europi.

Necjepljeni Kokot
1 godina prije

Pa logično je bilo da će se to dogoditi . Plenky šalje oružje ,a Ukrajinska mafija se bogati dok mi plaćamo !

Inzersdorf
1 godina prije

Pitanje je samo koliko naoruzanja uopce i stize u Ukrajinu….jer mi nije jasno da su im jedini uspjesi samo kada se Rusi povuku ,a oni zauzmu zaj teritorij

Max
1 godina prije

Navali narode još malo pa nestalo.

Max
1 godina prije

Očekivam jer se sirotinja šalje na bojišta a gangsteri se bogate. I siju se sjemena budućih ratova. Vrag je rasturač.

Schwarze Hunderte
1 godina prije

HA , HA , HA , HA pa tamo je od PRVIH DANA RATA !!! Sada su se tek setili , objavit . Na to sam slucajno natrapao jos prije , mjesec dana , vrtec se po darku i odmah OVDJE objavio !

Legendarni Grk
1 godina prije

Upravo sam vidio vijest da ukrajinci “čiste rusko smeće” sa zmijskog otoka.
Prije toga sam vidio vijest da su rusi očistili zmijski otok od “ukrajinskog fašističkog smeća”.
Ispadne da su svi nekakvo smeće – kako to?

Praetorian
1 godina prije

Slava skupom gorivu i recesiji kojom placamo rat NATOa protiv Rusije na europskom tlu stiteci naciste i lance pedofilije i trgovine ljudima i organima

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI