Zapljena zamrznutih sredstava Moskve mogla bi potkopati međunarodni poredak

Christine LAGARDE
14 komentara

Prijedlozi koje podupire SAD da se zaplijeni zamrznuta ruska imovina mogli bi potkopati međunarodni poredak, upozorila je predsjednica Europske središnje banke (ECB) Christine Lagarde. Njezini su komentari uslijedili tijekom sastanka u Washingtonu u srijedu, gdje su ministri financija G7 i guverneri središnjih banaka raspravljali o pitanju korištenja imobilizirane imovine ruske središnje banke za potporu Ukrajini.

U zajedničkom priopćenju, ministri financija i regulatori rekli su da će nastaviti raditi na “svim mogućim putevima” za korištenje ruske suverene imovine, prema Reutersu. Pritisak da se otme novac Moskve predvodio je SAD i izazvao je razdor među G7 i političkom elitom EU.

Washington i njegovi saveznici blokirali su oko 300 milijardi dolara imovine ruske središnje banke zbog sankcija usvojenih kao odgovor na pokretanje specijalne vojne operacije Moskve protiv Kijeva u veljači 2022. Oko 200 milijardi dolara tog novca drži se u EU-u. SAD već mjesecima inzistira da međunarodno pravo dopušta zapljenu sredstava, ali Njemačka i Francuska izrazile su zabrinutost da bi takav potez mogao predstavljati opasan presedan.

“Vidjela sam četiri različite sheme ili prijedloge za zaobilaženje onoga što mnogi drugi pravnici ili odvjetnici… smatraju vrlo ozbiljnom pravnom preprekom koja se može protumačiti kao kršenje pravnog međunarodnog poretka”, rekla je Lagarde, bivša odvjetnica, citirana Financial Times.

Prelazak sa zamrzavanja imovine na njihovu konfiskaciju mogao bi značiti „kršenje međunarodnog poretka koji želite zaštititi; koje biste željeli da Rusija poštuje”, dodala je. Tijekom sastanka u Washingtonu, viši dužnosnik američkog ministarstva financija iznio je opcije na kojima ministri financija “tehnički rade” .

“Jedan od njih je pljenidba, ali drugi je kolateralizacija, ili čak korištenje neočekivane dobiti ili kamata od te imovine za financiranje zajma”, rekao je zamjenik američkog ministra financija Wally Adeyemo, kako ga citira Reuters. Mediji su ranije izvijestili da SAD i njegovi saveznici razmatraju korištenje kamata na zamrznutu rusku imovinu kao kolateral za zajmove ili obveznice izdane za pomoć Ukrajini.

Moskva je opetovano rekla da bi zapljena njezinih sredstava bila krađa i dodatno bi potkopala globalno povjerenje u zapadni financijski sustav. Rusija je također upozorila da bi, ako bude potrebno, mogla odgovoriti istom mjerom na takav potez SAD-a i njegovih saveznika.

Christine LagardeECBrusija
Pretplatiti se
Obavijesti o
14 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tihobl
13 dana prije

Otmite rusima 300 milijardi, sta cekate?
Dvije godine cekam da napravite presedan pa da britancima otmem pivaru Nektara.

Josip
13 dana prije

Kada ce EU svinje uvesti sankcije Izraelu i zaplijeniti imovinu Izraela?

Max
13 dana prije

To oni i hoće.

Tupko Glupko
13 dana prije

Što čekate? Učinite to.

Ali onda zaboravite da će vam europske i još više ne-europske nacije držati ušteđevine u Europi jer slijedi bježanija kapitala, a to znači i manje ulaganja u Europu.

Izgleda da pouka o bankrotu druge švicarske banke po jačini Credit Suisse prije godinu dana nije došla do ušiju europskih političara.

Ako oduzmu zamrznutu rusku imovinu, Rusi će vratiti istom mjerom.
Eventualna razlika vratit će se pravnim putem sa zakonskim zateznim kamatama.
Ali tko to prvi napravi, nepovratno gubi u svijetu povjerenje ulagača i štediša.

Lucija, prva
13 dana prije

Uzeli su već: Iranu, Venecueli, Afganistanu, …počelo je sa Libijskim novcem.

Napravili su Nijemci i nacionalizaciju ruske tvrtke.

Ako ovo sad naprave…uslijedit će bijeg ne samo iz banaka, nego rasprodaja imovine u EU.
Uključivo dionice poduzeća.

tuf
13 dana prije

Ako pratite razvoj stavova oko gorenavedenog pitanja “zamrznutih” ruskih rezervi onda ćete primjetiti trend odmaka od toliko razvikanog plana konfiskacije i preusmjeravanja tih sredstava od strane SAD-a i Velike Britanije (upravo zbog bojazni od gubitka reputacije), dok EU države i dalje bezglavo jure u samouništenje poput teretnog vlaka bez kočnica. Doslovno su spremni žrtvovati Euroclear zbog ukrajinskog džihada. No ta mazohistička samodestrukcija je prisutna već neko vrijeme. Upravo smo od potpredsjednika Europske Komisije saznali da je Europu ukrajinska kriza po pitanju energenata već koštala bilijun eura (čitaj: 1.000 000 000 000€). A gdje je sve ostalo, od štete koju su uzrokovali Covid kampanjom, bezglavim štampanjem novca, gubitkom konkurentnosti i raskidom trgovinskih veza s pola svijeta…pa do svega onoga nematerijalnog što više nitko neće popraviti.

Steve
12 dana prije

Ovi lupeži su majstori za kršenje međunarodnog javnog prava, poslovnih ugovora i pravnih akata, konvencija i sporazuma, … Oni su mračni srednji vek koji se nadvija nad čovečanstvom…

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI