Zašto Izrael riskira dramatičnu eskalaciju s Iranom

Rat izmedju SAD, Izraela i Irana
140 komentara

Dok se najnoviji izraelski zračni napad u Siriji čini potpuno bezveznim, čini se da postoji jasno strateško razmišljanje

Izrael je 1. travnja bombardirao i naposljetku uništio aneks zgrade iranskog konzulata koji se nalazi pored iranskog veleposlanstva u Damasku, u Siriji. Udar, u kojem je ubijeno sedam vojnih dužnosnika, međunarodna je zajednica široko osudila kao jasno kršenje suvereniteta Sirije, kao i Bečke konvencije i uspostavljenih normi međunarodnih odnosa.

Letimičan pogled kroz povijest pokazuje da državni akteri praktički nikada nisu napadali diplomatska predstavništva drugih država, osim u razdobljima totalnog rata. Najrelevantniji i najnoviji primjer je kada su SAD bombardirale kinesko veleposlanstvo u Beogradu, 1999. godine, za što su tvrdile da je bila nesreća. Iako, doduše, Peking nije vjerovao da je to tako unatoč isprikama administracije predsjednika Billa Clintona.

Takva situacija je potpuno neprihvatljiva i predstavlja užasan presedan za međunarodne odnose. Izrael, kao ni zemlje poput SAD-a, nemaju pravo izvoditi vojne akcije u Siriji bez izričitog pristanka vlade Sirije koju priznaju UN. To je očito kršenje Povelje UN-a.

Osim kršenja Povelje UN-a, napad na iranski konzulat jasno je kršenje Bečke konvencije o diplomatskim odnosima iz 1961. i Bečke konvencije o konzularnim odnosima iz 1963. godine.

To što je vlada premijera Benjamina Netanyahua pribjegla takvoj eskalaciji, hrabar je potez. Postavlja se pitanje zašto je Izrael to učinio?

Prema New York Timesu, u jednom od napada ubijen je general Mohammad Reza Zahedi, za kojeg se vjerovalo da je bio zadužen za odnose Teherana s Hezbollahom u Libanonu i drugim nedržavnim skupinama u Siriji, nakon što je opsežno služio diljem Bliskog istoka tijekom svog mandat.

Možda bi najjednostavnije objašnjenje za napad moglo biti da je cilj bio ugušiti logističke operacije “Osovine otpora” i svaki potencijalni napad na Izrael od strane ujedinjene fronte.

U isto vrijeme, vjerojatno je daleko kompliciranije i moglo bi biti povezano s činjenicom da sadašnja američka politika carte blanche za Izrael gotovo sigurno neće preživjeti do kraja ovog desetljeća. Za vojne vođe u Izraelu sada bi moglo biti jedino vrijeme da djeluju u nečemu što bi potencijalno moglo biti egzistencijalni rat.

Javno mnijenje na Zapadu je palo za Izrael i njegove stalne zločine u Gazi, ali nije tamo počelo. Godine 2021., tijekom višetjednih borbi u Gazi te godine, po prvi put ikada, članovi američkog Kongresa javno su kritizirali Izrael. Sljedeće su godine glavne organizacije za ljudska prava poput Amnesty Internationala i Human Rights Watcha objavile oštra izvješća optužujući Izrael za apartheid.

Sredinom prošlog mjeseca administracija predsjednika Joea Bidena suzdržala se pri glasovanju o rezoluciji Vijeća sigurnosti UN-a kojom se poziva na trenutni prekid vatre u Gazi. Biden je također osobno rekao Netanyahuu 4. travnja da mora promijeniti svoj pristup humanitarnoj katastrofi koja se odvija u Gazi. Unatoč tim radnjama, SAD je tvrdio da je rezolucija VS UN-a neobvezujuća i još uvijek osigurava oružje za izraelske ratne napore, čime je bilo kakva riječ ili suzdržavanje zapravo bespredmetno.

Čak i ako je potpora SAD-a nesigurnija nego u prošlosti, jasno je da je Washington još uvijek nominalno na strani židovske države – barem za sada. Dakle, vidjelo se da su ulozi za Izrael izuzetno visoki.

Konačno, neosporan faktor je da je opstanak sadašnje izraelske vlade glavna pokretačka snaga ovog napada. Vođa senatske većine Chuck Schumer, najviši židovski izabrani dužnosnik u Washingtonu, 14. ožujka prozvao je osobno premijera Netanyahua u govoru u Senatu.

Optužio je čelnika da je “dopustio da njegov politički opstanak ima prednost nad najboljim interesima Izraela”. Senator je pozvao na nove izbore, dodajući da se Izrael “ne može nadati da će uspjeti kao parija kojem se protivi ostatak svijeta”.

Izrael, najopremljenija vojska na Bliskom istoku, u stanju je totalnog rata s gerilskom skupinom, Hamasom, koja se relativno bori kamenjem i motkom. Činjenica da još nije postigla svoj cilj iskorjenjivanja Hamasa i oslobađanja talaca koje je uzela 7. listopada prošle godine izuzetno je neugodna za Netanyahuovu vladu. Dodatno, gotovo jedinstvena međunarodna reakcija protiv Izraela zbog njegovih vojnih akcija u Gazi učinila je situaciju neodrživom – iako bi povlačenje također značilo političko samoubojstvo za stranku Likud.

Jasno je da izraelski premijer treba izlaz. Očit način bio bi isprovocirati iransku vladu na veliku eskalaciju, odvraćajući međunarodnu pozornost od izraelskih zločina u Gazi i umjesto toga prisiljavajući Washington i njegove saveznike da se okupe iza židovske države u očitoj samoobrani. Zanimljivo, čini se da je Biden stvorio prostor za takvu strategiju tijekom svog posljednjeg razgovora s Netanyahuom kada je također dodao da će se SAD braniti od “javnih iranskih prijetnji Izraelu i izraelskom narodu”. Sa svoje strane, Izrael je upozorio Iran da bi mogao podići stvari na “novu razinu” ako uzvrati za zračni napad na Damask.

Sudeći po reakciji unutar Irana, vidljivoj iz službenih izjava i izvješća državnih medija, jasno je da veliki sektori civilnog i elitnog društva u Teheranu zahtijevaju odmazdu za ovaj napad. Prema anonimnim izvješćima zapadnih obavještajnih službi na koje se pozivaju mediji Bloomberg, takav je napad vrlo vjerojatan.

No također je vjerojatno da je to upravo ono što izraelska vlada želi da se dogodi, nadajući se da bi klecava potreba za osvetom – uz emocije izazvane situacijom u Gazi – mogla prisiliti iransku vladu na strateški pogrešan korak, dopuštajući Izraelu da uložiti posljednji napor da osigura potporu SAD-a za svoje vojne napore i također osigurati Netanyahuov politički opstanak.

Autor: Bradley Blankenship

gazairanIZRAELSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
140 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Vox
16 dana prije

A ča ih briga….i da pobiju 100 000 000 muslimana , šta po arapskin zemljama, šta u Persiji.i da srušidu Al Aksu i da podrobe Kabba-u,..CNN,BBC, HRT, DEUTSCHE WELLE TU VIST NEĆE NI OBJAVITI…..bavit će se godišnjicon Srebrenice.

NOME
16 dana prije

figure su raspoređene….izrael i ameri navlače iran…. japan i južna koreja i ameri imaju pomorske “vježbe” ispred korejskog poluotoka i navlaće sjevernu koreju, ameri su dovukli i nosač zrakoplova….ameri su dovukli hrpu oružja i zrakoplova u europu, u rumunjskoj izgrađena velika nato baza, finci dovlače nuk oružje na granicu sa rusijom, bosna lagano vrije…..opet plešemo na rubu

Tupko Glupko
16 dana prije

“međunarodna je zajednica široko osudila kao jasno kršenje suvereniteta Sirije, kao i Bečke konvencije i uspostavljenih normi međunarodnih odnosa.”

Je li po stoti ili tisućiti puta da međunarodna zajednica/UN/tko već osuđuje Izrael?
Na žalost, sva ova desetljeća ostaje isključivo na verbalnim proljevima.

Ico
16 dana prije

Iran ima modernizirani ruski protuzračni sustav S 300, taj sustav vidi sve američke tzv “NEVIDLJIVE” borbene avione.

trolling queen
16 dana prije

Noćas je Hezbollah ispalio oko 40 dronova na sjeverni Izrael, nešto je skinula PZO, većinu nije…Čak je i Blumberg napisao tekst nedavno gdje govori kako odjednom (iako Ameri nemaju) i Iran i Sjeverna Koreja i jemenski Huti imaju hipersonične rakete. Dakle, PZO nikako ne pomaže. Naravno, pitanje svih pitanja: odakle njima hipersonične rakete? Ma, daj fuj, o tom navodnom Izraelu više ne pišem – gade mi se, jednostavno.

Tadija
16 dana prije

Zna Mosad što je za njih dobro.
A dali je to dobro i uvijek “dobro”¿???

anik
16 dana prije

ako idu u rat sa Iranom…ko če zaustaviti kineze?

anik
16 dana prije

amero-cionističkog imperija nikakav rat više ne može spasiti. Zato če da idu do kraja. A Iran možda čeka kakvu priliku, sta skinu kakvog generala, ministra ili slično.

Nenad
16 dana prije

Nakon što su jučer Qatar i Quwajt a danas i Turska zabranile (odbile dopustiti) USA da koriste njihov teritorij (kopno, zrak) za rat protiv Irana za očekivati je da će to ubrzo učiniti i UAE, Saudi Arabija, Jordan itd itd Oman ne treba ni pitati a ne treba ni da se izjašnjava …. Azerbajdžan bi isto trebao požuriti da obznani isto … Uglavnom ovo pišem da bih objasnio da se Amerima sužava broj opcija i da će sada mnogo truda uložiti da zaustave tzv izrael

XXXL-Kujac
16 dana prije

Izrael, nikada nije od stvaranja države vodio ovako dugi rat i to sa oružanom silom koja nema avijacije, artiljerije ni tenkova i vodi gerilski rat protiv viskoko organizirane vojske, Upravo toga se Izraelci najviše plaše, gerilskoga rata unutar države, potpomognut vojno izvana (raketna podrška ) na koju Izraelci nemaju odgovora. Zbog mobilizacije rezerve Izraelska privreda (privredna elita) već pokazuje nervozu i neodrživost ratnog (mobilizaciskog) stanja radne snage. To je jedna od najranjivijih problema Izraela, nema dovoljno ljudskog rezervnog potencijala i dugoročni sukob je za njih neodrživ. Povratak u mirni period za Izrael je upitan. Postavimo model da se ratno stanje smiri a da onda svakodnevno Izraelski civili i privreda budu izloženi raketnim udarima iz okruženja (recipročno kao što Izrael udara po Siriji, Libanu, i u prošlosti po Iranu) Izrael je u svojevrsnoj panici jer uviđa da više nije u mogućnosti biti pod diplomatskim i vojnim kišobranom USA, koje gube kredibilitet… Čitaj više »

Schwarze Hunderte
16 dana prije

Nije to samo Iran … A i riskiraju , stoga što ni kolektivni zapad više nema kud 🤷 … Svoju ” ekonomiju ” su bazirali na deindustrijalizaciji i monetarizmu ( muvačini sa količinom upotrijebljiva novca ) a to može tek ..Ak je u cijelom svijetu !!! Ak toga nemaju – a nemaju očevidno – u žestokom su problemu do ivice – raspada i međusobnih sukoba !!! Za rat su već okasnili ! Stoga jer je cijeli koncept NATO baziran na supremaciji u zraku ! A niti toga više nemaju 🤷 … Britanski koncept , nekoć vrlo učinkovit o ” vladavini morima ” je poništen , latentnom ranjivošću , nosača zrakoplova ..Još ih Rusi iscrpili , beskrajnim i jalovim upumpavanjem , svega i svačega u Ukraine da su i sami postali – lovina a bez učinkovite obrane sada 🤷 ! Što dalje ???? Pa jedino , nekako , probati – sa… Čitaj više »

Vlado
16 dana prije

“Zašto Izrael riskira dramatičnu eskalaciju s Iranom”
Zato što znaju da su superiorniji u odnosu na Iran. Iranske mule laju desetljećima, ali ne laje pas radi sela nego radi sebe.

Biti-ili-ne-biti
16 dana prije

“Međunarodna je zajednica široko osudila”

Oni to samo tako formalno kažu, a zapravo podržavaju uništenje koje provodi Izrael, jer je Izrael proizvod zapadne bankarske oligarhije.
Zato Izrael i dalje može nastupati na raznim natjecanjima, a Rusija ne može.
Iran je dobio upute od Rusije da se suzdrži, jer znaju da ovi žele pokrenuti malo jači rat, a možda čak i svjetski.

tihobl
16 dana prije

Nemaju izbora.
Rat u Gazi su izgubili. Pretrpili su velike gubitke, taoce nisu oslobodili, palestince nisu uspjeli etnicki ocistiti, a Hamas je jaci nego prije. BDP im je krahirao, trebali su jos zimus proglasiti bankrot. Nemaju sta izgubiti isto kao Zelenski.

Antee
16 dana prije

Nažalost, genocid palestinaca kao i odglumljena slabost izraelske vojske bili su mamac da se arapske zemlje uvuku u rat nakon čega bi izrael uz pomoć amerike okupirao područje Sirijije,Iraka,Irana…područje tzv “velikog izraela”-mokrog sna cionističe kazarske gamadi.

To je bio plan s ISISom i ISILom ali su Rusi tu izraelsko-američku paravojsku satrali prije nego su osvojili sve šta treba ..da bi li onda izrael krenuo u “oslobađanje”. baš istih tih podtučja koja bi osigurala veliki izrael.

վիշապ
16 dana prije

Čovječanstvo, uronjeno u tamu,
nastavlja dalje tonuti jer ne može vidjeti svjetlo.

Oluja kroz koju prolazimo ‘pečati Otkrivenja’ koji govore o ratu – 2. pečat, hiperinflaciji – 3. pečat, kugama – 4. pečat, depopulaciji/mučeništvu – 5. pečat, koji vode do ‘Upozorenje’- 6. pečat.
To su krize koje je stvorio čovjek kako bi se srušio sadašnji poredak i generacija i ‘privukli ih opakim teorijama ovog socijalizma i komunizma’ u smanjenoj i visoko kontroliranoj populaciji.

‘Kada vidite da se sve zatvara, kada vidite da je sve uklonjeno što se uzimalo zdravo za gotovo, i kada budete spremni živjeti bez ovih stvari, tada ćete znati šta spremam.’

DUŠAN ,
16 dana prije

A jeste TUMPLEKI ,više od 10 godina postoje izraelski planovi o napadu na iranska skladišta ,podzemna ,raketa i dronova ,nabavljene posebne ‘”dubinske “” bombe koje prodiru u dubinu više od 100 metara ,i Iranci to znaju !! Ajd da vidimo taj napad Iranaca i odgovor Izraelaca !!!
IZRAELCI ČEKAJU SPREMNI ,BOMBE SU UTOVARENE NA AVIONE !!!👍👍💪💪

վիշապ
16 dana prije

Veo zaštite s Amerike uskoro biti će podignut ako se ne pokaje i obrati.

Doći će građanski rat koji će ljudima nanijeti veliku bol.
Dan kada će ovo stići do Sjedinjenih Država nije daleko.

„Hodite kao djeca svjetla… i pokušajte naučiti što je ugodno Gospodinu.
Ne sudjelujte u jalovim djelima tame.”

Max
16 dana prije

Oni žele izazvati rat i uvući druge u njega, jer znaju da su gotovi. Ali Iran se neće dati uvući u zamku. Ako Iran pokrene bilo što, bit će to kad njima odgovara.

Վիշապ
16 dana prije

Smrdoslave nemoj zaboravit uzet štafetnu palicu Joze Broze ali prije obriši
gubicu crveni se od mlika crvenog…🤒😛

Nenad
16 dana prije

Iranci (IRG) oteli brod u vlasništvu izmišljenog bivšeg i pokojnog israela u Hormuškom tjesnacu i odvukli ga na Iransku obalu.

Nenad
16 dana prije

Iran izludjuje djecu sotone. Od udarca jedino gore može biti čekanje kad ćeš primiti udarac !!! Mudri Perzijanci udarit će zmiju po glavini kad se zmija umori od čekanja🤣i kad zmijurina bude rekla “ma udri me više makar crkla odma'”🤣🤣

Emiliano Zapata
16 dana prije

Pa zato sto Izraelom upravljaju s jako dalekog i sigurnog mjesta, dobro osigurani monstrumi koji imaju sve sto ima treba za sljedecih 100 generacija, te ih briga za citav kontinent a kamoli za Iran ili Israel…

burt
16 dana prije

kako je Izrael znao da se u konzulatu održava sastanak na kojemu su tri generala IRGC-a i predstavnici libanonskog i sirijskog Hezbollaha, opet su iranski fanatici ispali naivni još gore nego kod Soleimanija

gigi pinna
16 dana prije

Hamas ne mogu slomiti, o Hezbollahu neću niti pričati, i već dulje vrijeme izazivaju rat između Zio-kauboja i Irana – nije niti Amerima do rata, jer u Ukrajini gube, pripremaju se za agresiju na Kinu, tako da im Iran nije na vrhu prioriteta.
Iran, ako je pametan, sam će odabrati mjesto i vrijeme. Neće to biti teritorij Izraela, za to je zadužen Hezbollah.
Nije mi jasna nesposobnost i neaktivnost ruskog i iranskog protuzračnog sustava – da nisu u stanju niti jedno izraelsko leteće govno skinuti. Rusi ti vjerojatno i ne žele, krivo misleći da će im Trump zaustaviti rat u Ukrajini. Čak i da to napravi, za 4 godine dolazi netko drugi, i ponovno će naoružati Ukrajince i “Jovo nanovo”. Dok se ne umaršira u odessu, Harkov i na koncu u Kijev, nema tu kraja rata.

Ivan Bgd
16 dana prije

Zato sto je to u sklopu agende.
Rat, sukobi, nestabilnost, haos, HAOS, da bi oni (satansko pleme), onda uveli red iz haosa. A taj red ce biti totalna tiranija nad ljudima. Zahvaljujuci najnovijoj tehnolohiji bice nadzirano i sta ljudi misle, a da ne govorimo o kretanju, ishrani i svemu drugom.
A sve sto treba je da ne prihvatimo digitalnu valutu, da ne prihvatimo cipove, da ne prihvatimo ratovanje (iz bilo kojih razloga), jedini problem je sto ljudi lako pristaju na sve to.

Jadranka S.
16 dana prije

Razlika između znanja i informacije. Netko zna, a vi, slušajući ga postajete informiraniji. To je informacija. Znanje je iskustvo. Nitko nemože znati za vas; to nemože biti posuđeno.
Netko zna – vaše se znanje od toga neće desiti. Nečije znanje bit će nečije, vaše znanje bit će vaše. Da, ako ćete skupljati nečije riječi to će biti informacija. Preko informacije možete postati učen čovjek, ali ne i mudar čovjek. Znanje o mudrosti može se sakupiti, ali ne i oslobođenje mudrosti. Može se stvoriti čitav sistem riječi, ali ne i ljepota istine. Riječi će vas još više zatvoriti, zarobiti. Pogledajte učene ljude, svi su stegnuti. Gdje je otvoreno nebo?

վիշապ
16 dana prije

Blizu je kraj Abrahamskih religija koje su uzrok današnjeg stanja na planeti. Još samo da nuklearka padne da uništi leglo zmija pa da svijet krene putem oporavka

Evo
16 dana prije

Kaze pro rezimski engleski BBC…………………..Ukraine could face defeat in 2024

Moli, jer kada čovjek ne moli tada se udaljuje od
16 dana prije

Moli, jer kada čovjek ne moli tada se udaljuje od izvora svoga postojanja,
bacan je ovamo-onamo i mučen sam od sebe i od drugih,
a prije svega od duhovnih sila zla.

Վիշապ
16 dana prije

Došao je zrenutak kad je Grozota pustoši blizu.

onaj najglu...Dalton
16 dana prije

Palestinci u Gazi, napokon odahnuli. Gaza je pala u treći plan… ”Napad na iranski konzulat u Damasku bio je loša kocka koja nam je otvorila vrata pakla” – jedan umirovljeni izraelski general Izrael je zapeo u Palestini, a lijepog i elegantnog rješenja za Tel Aviv jednostavno nema. Teško se sjetiti takvog primjera u izraelskoj povijesti. U sličnim situacijama, Izrael je udarao prvi, preventivno. A sad se doveo u situaciju da ne spava, da vlada strah, tjeskoba i iščekivanje. Zna da se sprema oluja, ali ne zna kada, kako i u kom obimu. Tajni agenti, špijuni svih fela, rade od jutra do sutra. Puši im se iz ušiju, ali… Niht još, šta bi reka’ Mate iz Minkena… Izraelci prazne trgovine i skladište hranu u strahu od mogućeg napada Irana na Izrael. ”Nema potrebe kupovati generatore, spremati hranu i podizati novac s bankomata”. – glasnogovornik izraelske vojske, Daniel Hagari ”Još ne znam… Čitaj više »

Վիշապ
16 dana prije

Izrael. Njegovo tlo će se tresti.
Zbrka ga vodi u kaos.

Վիշապ
16 dana prije

Smrdoslave taj u tebi neda ti mira…💥😛

Euro
16 dana prije

Imate video kako ukrajinske vlasti love muskarce koji ne zelu ici u rat, na nekim mjestima ih tucu sakama i nogama.
Video je objavljen prije dva dana od SKY NEWS, traje 6 minuta.

How thousands of Ukrainian men are trying to dodge the conflict | Ukraine War

16 dana prije

Da li neko ozbiljno misli da Izrael ne može da eliminiše Hezbolah ovako dugo? Da, baš kao što ni Rusija ne može da porazi Ukrajinu – svi se spremaju za veći rat! Tvrdnja da Natanjahu mora da izazove rat sa Iranom zbog pritiska svoje javnosti nema veze sa mozgom. On je odavno moga da pregazi Gazu ali to nije glavni cilj – od samog početka ovog rata je jasno da je Bibi konačno dobio zeleno svetlo iz Fašingtona da krene u rat sa Iranom! Nadali su se da će Iran odmah da uđe u sukob ili bar kad su zločini izraelske vojske postali očigledni i dokumentovani. Kad ni to nije upalilo bombardovali su konzulat u Damasku. “Ali taj hebeni Iran i dalje ne preduzima kontra udar!!!” 🙂 Mogu da zamislim nervozu u Bibijevom štabu jer je po planu uvlačenje ne samo Irana već i Rusije u rat na BI. A… Čitaj više »

վիշապ
16 dana prije

Smrdoslave rat dolazi.
Najviše će stradati Italija, Francuska i Njemačka.

Usput.

Balkan – pripremaju se ratne strategije.
Čut će se ratna tutnjavu na Balkanu: izdaja i smrt dolaze u ove krajeve.

Zemlje koje će pretrpjeti potrese: Argentina, država Baja California,
Kostarika, Brazil, Engleska, Meksiko, Nikaragva.

Budučnost tvoja je na raskrižju Smrdoslave jer ne želiš Boga, ideš u propast svoju.
Idi na egzorcizam, sotonjaro.

Taj u tebi sad će pomahitat, ugodan ples ti želim…rogić roga…

Վիշապ
16 dana prije

Smrdo, a koji si ti pacijent?! 🤒😛

goran
16 dana prije

pa cionisti pripremaju put za antikrista lijepo je rečeno on se mora ustoličiti u jeruzaemu da bi napokon Yahusha došao i satrao ih u bezdan gdje i pripadaju.

FELIX
15 dana prije

JER NEMA DRUGOG IZBORA, NAPAD NA ISRAEL SE VEC DUGO PRIPREMA OD STRANE IRANA. DEO PLANA SU BILI I IRANSKI GENERALI UBIJENI OD STRANEIRAELA U SIRIJI. JOS JEDAMPUT MORA VAM BITI JASNO I LOGICNO DA ISRAELU NIJE BAREM U OVOJ SITUACIJ U INTERESU RAT SA IRANOM, POGLEDAJTE NA MAPU KOLIKO STOTINA ILI HILJADU PUTA JE IRAN VECI OD ISRAELA. IRAN IMA ISTI CILJ KAO I HAMAS SA HIZBALOM I SATANOM NA CELU DA UNISTI ISRAEL KOJI MU JE GLAVNA PREPREKA DA ZAVLADA CELOM PLANETOM..

Lucija, prva
15 dana prije

“Сирене за узбуну укључене и у пустињи Негев, где се налази једна од израелских ваздушних база, која је била означена као једна од мета иранског напада И израелски лист Times of Israel претходно је објавио да се у Јерусалиму чује завијање сирена за узбуну. Тв канал Channel 12 пренео је ноћас да је ПВО противваздушна одбрана Израела почела да пресреће иранске беспилотне летелице у небу изнад Сирије и Јордана.      Ово је омогућено захваљујући „ваздушном кишобрану“ који су створиле над тим земљама Сједињене Државе и њихови регионални савезници.      Унутар Израела дејствују батерије ПВО система „Гвоздена купола“.      Сиријска ПВО ноћас је одбијала израелске ракетне нападе на амбасадор Дамаска и поморску луку Латакија.      Известио је и да ће мете дронова камиказа бити војне структуре.      Иран је саопштио да је поред беспилотних летелица на Израел лансирао и ракете. —– Мисија Ирана у УН обратила се Вашингтону са захтевом да ње држи даље од „конфликта… Čitaj više »

Josip
15 dana prije

Zidovi ce opet dobiti sto su si zasluzili. Steta sto ih se svijet nije rijesio u proslom stoljecu kada je imao priliku pa se mnogo toga loseg danas ne bi dogadalo. Jer ne mozes ti od stoke napraviti ljude..

Ico
15 dana prije

Izrael je saveznik Amerike?!?
Henry Kissinger: ” Biti neprijatelj Americi je opasno, a biti saveznik Americi je fatalno”!
Biti će interesantno vidjeti kako se židovi “koprcaju” kada ih Ameri ” puste niz vodu”!
He, he, he . . .

Ico
15 dana prije

“Napad” Irana na židove u Izraelu je fingiran!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI