Zbližavanje Rusije i Kine – Velika greška SAD

Xi Jinping i Putin
26 komentara

Kabinet američkog predsjednika Joea Bidena napravio je veliku grešku u politici time što je natjerao Rusiju i Kinu u strateško partnerstvo, rekao je u četvrtak kolega Heritage Foundation Michael Pillsbury.

Pillsbury je razgovarao sa Foxom i prijateljima dok se ruski predsjednik Vladimir Putin sastao sa svojim kineskim kolegom Xi Jinpingom u Pekingu na svom prvom stranom putovanju od inauguracije. “Izvući, spojiti dvije nuklearne sile, Rusiju i Kinu, to je zaista greška najvišeg reda”, rekao je Brian Kilmeade za Fox News. Prema Pillsburyju, Kina je provela veći dio proteklih 75 godina u sukobu sa Sovjetskim Savezom, “pa je za mene šokantno vidjeti ih kako se ovako okupljaju”.

To je jedna od najvećih grešaka koje ćemo vidjeti u svom životu.

Pillsbury je pomogao Washingtonu da formulira svoju politiku prema Kini od 1970-ih. Obavljao je razne funkcije u Pentagonu i kao član osoblja u Senatu SAD-a, prije nego što se smjestio u kineske stolove na Hudson institutu i kasnije u Heritage.

Dugo je bio politički cilj Washingtona da drži Kinu i Rusiju razdvojene, počevši od detanta predsjednika Richarda Nixona s Pekingom 1970-ih. Ova politika je bila na snazi ​​sve do 2020. godine, a predsjednik Donald Trump pokušavao je iskoristiti carine kako bi izvršio pritisak na Kinu da radi sa SAD-om, napomenuo je Pillsbury.

“Ovo se nikada ne bi dogodilo pod Trumpom”, rekao je. “Ovo je bio jedan od Trumpovih ciljeva da nikada ne dozvoli da se to dogodi.”

Kada je Kilmeade sugerirao da su Kini “potrebna” tržišta SAD-a i EU, tako da Zapad ima utjecaj na Peking, Pillsbury je istakao da se to “jednostavno ne događa pod Bidenom”. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov takođe je prokomentarisao pokušaje SAD da odvoje Kinu od Rusije. U intervjuu u četvrtak, rekao je da je Kina “dovoljno jaka” da se odupre “drkim” pokušajima pritiska.

Kina i Rusija “brane principe pravičnosti i demokratskog svetskog poretka zasnovanog na multipolarnoj stvarnosti i međunarodnom pravu”, rekao je Putin u četvrtak , dodajući da odnosi između dve zemlje “nisu usmereni ni protiv koga”.

Putin je rusko-kinesku saradnju opisao kao “jedan od glavnih faktora stabilizacije na međunarodnoj sceni”.

Xi se složio, tvrdeći da su veze između Pekinga i Moskve “model odnosa između velikih sila i susjednih država, koji karakterizira međusobno poštovanje, povjerenje, prijateljstvo i obostrana korist”.

kinarusijaSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
26 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Tupko Glupko
2 mjeseci prije

Dakle Biden je ruski i kineski agent 😁
Jedino što se toga ne sjeća 😄
Čekamo njegovu izjavu da je popričao sa pokojnima Jeljcinom i Jiang Zeminom u vezi navedene problematike 😃

Buničar
2 mjeseci prije

Americki predsjednik je po ko zna koji put dokazao da nije dorastao pozici na kojoj se je nasao. Ameri si to donekle mogu dozvoliti jer posjeduju dovoljno resursa za samostalno funkcioniranje. Zabrinjava idiotizam europskih celnika koji bespogovorno slijede americku politiku gurajuci vlastite narode u sve vecu bijedu. Kao europa se je rijesila ovisnosti o ruskim energentima a to sto je postala ovisna o americkim nesto bitno mijenja? Kada ovisnik promjeni dilera to ga cini manje ovisnikom? Narocito kada je novi diler daleko skuplji od starog…

Josip
2 mjeseci prije

A zasto bi bila greska? Jebe se Euro-azijskom kontinentu sto misle i sto zele americki majmuni. Imaju tamo svoj kontinent i neka se jebu medu sobom.

Гавран
2 mjeseci prije

Cilj USA je bio ovladavanje Sibirom. To znači uništenje Rusije i ponovno masovno otvaranje pušionica opijuma u Kini.
.
Kičma Rusije je Pravoslavlje. (Bog, Porodica, Patriotizam).
.
Od Trockog 1917 do Tita i danas traju uništavajući napadi na celom pravoslavnim prostoru.
.
Promene psihe stanovništva u celom svetu putem novih tehnologija (mobitel, za sada) je naširoko proizveo demonizaciju i primitivizaciju dirigovanu iz jednog centra. No to je samo površini pogled.
.
Stanovništvo je gurnuto u digitalno okruženje. U svet sastavljen od jedne dimenzije. Od tačke-piksela. To što se od tačaka stvara virtualna, osakaćena, stvarnost ne menja suštinu.
.
Takvo stanovništvo nije u stanju ni da shvati ni da odgovori na prave i pune zahteve stvarnosti.
.
Stanovništvo je postalo “лишние люди”, suvišni ljudi.
.
Bitka sa zapadnim “Trockistima” se vodi u zadnjem trenutku, a možda je i izgubljena.

Koja
2 mjeseci prije

Ništa se se vi ne sekirajte, interesne zone su odavno dogovorene i neće tu biti nikakvih problema, neće ni jedni ni drugi preći tu njihovu “crvenu liniju”, samo njima znanu! Te crvene linije koje nam čike i tete s tv prenose, plaše nas su shranje, ne nasedajte! Problem nas ovaca je kad će i kako zavladati mir u tim novonastalim “zonama”… koliko i ko će od nas opstati! Pokojni Mlata je to odavno pokušavao objasniti ali očigledno da on to nije znao, nema škole da to prenese, onako k’o intelektualac, da! No, ipak.. da je bio intelektualac, pozavršavao velike škole kao masa njih ovde na portalu možda i nebi imao tu moć da predvidi “stvari”, vrv bi i njega ta veeelika škola, študija otupavila! Da..

Steve
2 mjeseci prije

A kako to taj dotični misli, da Amerika to sad kao dozvoljava da se nešto ,,spaja ili razdvaja,,?! Malo je precenio američki uticaj na ove velike zemlje. To sad kao Rusija i Kina ne rade ništa, nego čekaju na neki brainstorming iz Washingtona, pa da onda rade po uputstvima odande. Imam utisak da kada bih otišao na Capitol Hill sa nekim meračem za detekciju glupana, da bi aparat riknuo već u looby-ju…

IL Partigiano
2 mjeseci prije

Za mene, ovaj susret u Kini, izmedju mog junaka Putina i Xi je tzv. Turning Point koji bi tribao svakom Europljanu otvoriti oci da je nemoguce unistiti Rusiju, da je Rusija zajasila na val patriotizma, da je peta i sesta kolona otisla na smece povijesti i da ce Rusija ekonomski prosperirati.

Max
2 mjeseci prije

To je neizbježno.

FELIX
2 mjeseci prije

TO NIJE JEDINA BAJDENOVA GRESKA

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI