Zbog američkih sankcija kineske tvrtke panično nabavljaju i gomilaju rezerve čipova

Proizvodnja cipova
5 komentara

Brojne regije u svjetskom lancu proizvodnje poluvodiča pomogle su industriji u promoviranju neprestanih inovacija kao i da smanjuje troškove u korist svjetskih poduzeća i potrošača. No problemi su se počeli pogoršavati zbog sve veće nestašice čipova, rekao je glavni izvršni direktor najveće svjetske telekomunikacijske tvrtke.

Rastuća fragmentacija u svjetskoj industriji poluvodiča izazvala je masovno gomilanje zaliha zbog panike i povećanje cijena u sektoru, čime se nanijela šteta povjerenju na tržištu izrade čipova, rekao je Eric Xu, rotirajući predsjednik kompanije, u ponedjeljak na summitu Huawei Global Analyst 2021.

Tijekom govora o tome može li Huawei preživjeti američke sankcije i riješiti kontinuitet industrije, Xu je objasnio da je Huawei svjestan toga  da je proizvodnja čipova “složena” i da zahtijeva “intenzivna ulaganja u istraživanje i razvoj.”

“Pretpostavimo samo na minutu da u budućnosti neće biti suradnje sa svjetskim industrijskim lancem, nego da će doći do potpuno samodostatnog lokalnog industrijskog lanca, uspostavljenog u svakoj regiji, kako bi se zadovoljile trenutne razine potrošnje poluvodiča”, rekao je, pozivajući se na izvješće Udruženja industrije poluvodiča.

Izvještaj je otkrio da će trebati najmanje 1 bilijun američkih dolara dodatnih ulaganja, što će dovesti do povećanja cijena poluvodiča od 35 do 65 posto i u konačnici, do većih troškova potrošačke elektronike za krajnje korisnike, objasnio je.

“Dakle, ako se to dogodilo, razmislite o tome. Krajnji korisnici su ti koji u konačnici podmiruju račun”, upozorio je.

Huawei je dodao da je Taiwan Semiconductor Manufacturing Corp (TSMC) izdao pisma upozoravajući kupce na porast troškova proizvoda, dodajući da se u idućim godinama očekuju veći troškovi u industriji.

“U posljednjih nekoliko godina, SAD je uveo tri slijeda sankcija protiv Huaweija, potkopavajući njima našu tvrtku. Štetu koja je nastala smo osjetili. Ali istodobno to još više šteti svjetskoj industriji poluvodiča, jer su takve sankcije narušile odnos povjerenja u industriji. Sve više i više zemalja i regija mora razmišljati o sigurnosti opskrbe.”

Sve veći broj zemalja i dijelova svijeta morao je preispitati sigurnost opskrbe, a nacije i regije svijeta poput Europe, Kine, Japana i drugih povećavale su ulaganja u proizvodnju čipova, dok je Europa imala za cilj izgradnju sustava “samodostatnost za poluvodiče,” rekao je.

Sedamnaest europskih država, uključujući Njemačku, Francusku i Španjolsku, objavile su zajedničku izjavu o europskim planovima politike procesora i poluvodiča i dogovorile se da će povećati ulaganja u europsku tehnološku samodostatnost, rekao je.

Američke sankcije kineskom tehnološkom divu i drugima izazvale su gomilu panike među svjetskim tvrtkama, posebice u Kini. Neke su tvrtke gomilale zalihe poluvodiča za razdoblja od tri do šest mjeseci, objasnio je Xu.

Dodao je da je svjetski opskrbni lanac “tekao pod pretpostavkom” da bi mogao ostati fleksibilan s nula zaliha, što bi dovelo do panike pri kupnji i pogoršanja u pogledu svjetskog nedostatka opskrbe u industriji poluvodiča.

Takva je praksa “poremetila cijeli sustav,” a američke sankcije izazvale su paniku u velikim svjetskim tvrtkama, dodao je.

“Jasno je da su se neopravdane sankcije Huaweiju i drugim tvrtkama pretvorile u globalni nedostatak u cijeloj industriji, a to bi čak moglo pokrenuti novu gospodarsku krizu u budućnosti”, upozorio je Xu, rekavši da su povjerenje i suradnja ključni za vraćanje normalnosti u industriju.

Pozvao je svjetske čelnike na prepoznavanje potencijalnih rizika kao i na obnovu povjerenja u svijetu u pogledu industrije i suradnje “što je prije moguće”.

Ako uspijemo u ovome i ako pustimo svjetske igrače da iskoriste svoj potencijal sa svojim snagama, vidjet ćemo bolje dane za industriju”, zaključio je.

Huaweijev summit analitičara 2021. održat će se od 12. do 14. travnja u Shenzhenu i na njemu će biti prisutno nekoliko glavnih govornika. Oni će uključivati više grana industrija, uključujući telekomunikacije, internet i financije, između ostalog.

ČipovikinaSankcije
Pretplatiti se
Obavijesti o
5 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
sitra
2 godine prije

Doro je da se prizvodnja elektronike vraća u Evropu.

preseren3
2 godine prije

Ko to panično nabavlja? Kinezi če kroz nekoliko meseci imati največu tvornicu čipova na svijetu… Čitava EU čeka na nju.. Kinezi nabavljaju????

ddgfnj3346763hzzuo
2 godine prije

čudna informacija.bilo bi za očekivati da je 95% svjetske proizvodnje čipova centralizirano u kini….mene je jedino frka hoće li biti dovoljno Zylog80 čipova…

ordgbertgbnewrgtnowe
2 godine prije

Nosonje koji vode Kinu a izgledaju ko kinezi nisu dali dozvolu da Kina izgradi svoje tvornice čipova i sada ciokaubojgusari mogu ucjenjivati istu sa čipovima.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI