Zbog kineske potražnje, cijena kobalta naglo skočila

Cobalt
11 komentara

Kao dio reakcije na nagli porast prodaje električnih automobila, Kina je izjavila da će povećati zalihe kobalta, elementa koji se koristi u katodi akumulatora električnog vozila, kako bi se osigurala stabilnost i održao vijek trajanja ciklusa.

Cijene kobalta porasle su za gotovo 65 posto od siječnja, jer je kineska ekonomija pokrenula potražnju za tim materijalom, izvještava South China Morning Post. Prošli je tjedan tona metala prodana za 53.000 američkih dolara, što je najviša razina od prosinca 2018. godine.

Jedan od razloga zašto su cijene porasle bila je lanjska kineska odluka o nagomilavanju zalihe tog elementa, kako bi zadovoljila potražnju koju pokreću lokalni proizvođači električnih vozila; industrija koja je u posljednjih nekoliko godina rasla zahvaljujući poticajima kineske vlade.

Povećana prodaja vozila u Kini i Europi potaknula je potražnju za kobaltom, koji je glavna komponenta litij-ionskih baterija, zbog čega je cijena te tvari naglo skočila.

Drugi razlog zašto su drastično porasle cijene kobalta bio je koronavirus, zbog kojeg je došlo do usporavanja protoka robe, posebno takvih sirovina poput kobalta, između Kine i Demokratske Republike Kongo (DR Kongo), afričke zemlje koja proizvodi otprilike dvije trećine svjetske zalihe kobalta. Ograničenja izazvana koronavirusom ozbiljno su utjecala na opskrbne lance, utirući put odgođenim isporukama i pooštravajući potražnju, izjavio je Gregory Miller, analitičar Benchmark Mineral Intelligencea.

Kako bi se nosili s visokim cijenama i zaoštravanjem potražnje, neke od kineskih rafinerija smanjile su proizvodnju metala u korist kemikalija kobalta. To, međutim, možda neće imati značajan utjecaj na tržišno okruženje, dodao je Miller.

Kako su kašnjenja u isporukama iz Demokratske Republike Kongo postajala sve češća, analitičari pretpostavljaju da bi se Kina i druge zemlje, uključene u proizvodnju električnih vozila, mogle obratiti Indoneziji kao novom dobavljaču kobalta, predložio je George Heppel, viši savjetnik u CRU Group.

Još jedan razlog za zabrinutost Kine odnosi se nareputaciju DRC-a zbog političke nestabilnosti, kao i rad djece u rudnicima, što su stvari koje će Kinu dodatno opteretiti prilikom razmišljanja o sklapanju ugovora o nabavci kobalta od različitih dobavljača.

Do danas je Kina bila najveći uvoznik kobalta; godišnje je otkupljivala gotovo 95.000 tona. Globalne rezerve kobalta iznose oko 7 milijuna tona, a 68 posto kobalta se vadi u DR Kongu. U 2018. godini osam od 14 najvećih rudara kobalta u Demokratskoj republici Kongo bilo je u kineskom vlasništvu. Peking također jako ulaže u ekonomiju Demokratske Republike Kongo, u obliku zajmova ili subvencija.

Kinesko tržište automobila sada je najveće na svijetu. Povećanje broja električnih vozila na cesti prioritet je Pekinga. Osim ulaganja u infrastrukturu i proizvodnju električnih automobila, vlasti su uvele određene poticaje, poput povećanja naknada onima koji posjeduju automobile na benzinski pogon i oslobađanje istih naknada onih koji posjeduju električne automobile.

kinaKobaltprirodni elementi
Pretplatiti se
Obavijesti o
11 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
davor3
3 godine prije

Stoljeće poniženja. Britanija je krijumčarila opijum u Kinu da bi dopingirala stanovništvo, strategiju za preokret trgovinskog deficita, nakon što Britanci nisu mogli pronaći dovoljno srebra da plate dinastiji Qing u svojim trgovinama čajem i porculanom. Nakon što su Kinezi spalili skladišta opijuma i zatvorili luke da bi ograničili opijum, Britanci su započeli Prvi opijumski rat, koji je Kina izgubila. Hong Kong je bio prisiljen predati se Britancima u mirovnom pregovoru (Ugovor iz Nanjinga). Britanci su posjedovali 90% tržišta opijuma u Kini, u to je vrijeme kraljica Victoria bila najveći svjetski droga barun. Preostalih 10% bili su u vlasništvu američkih trgovaca iz Bostona. Mnoge su bostonske institucije izgrađene s profitom od opijuma. U samo 30 godina CPC je 800 milijuna ljudi izbacio iz siromaštva. Stopa rasta je bez presedana u ljudskoj povijesti. Izgradili su najveću mobilnu mrežu, daleko najveću željezničku mrežu velikih brzina na svijetu, a postali su i zvjer u… Čitaj više »

davor3
3 godine prije

Srećom Kina nije višestranačka demokratska zemlja, inače bi oporbenu stranku u Kini podržali zloglasne nevladine organizacije (Nevladina organizacija) SAD-a, poput NED-a (Nacionalne zaklade za demokraciju), za svrgavanje vladajuće stranke.

3 godine prije zadnji put uredio davor3
Jednostavno receno
3 godine prije

Dali će kopačima podići dnevnicu 65 posto da da izađe čitava obitelj na tri dolare dnevno?

Hamer
3 godine prije

Kobalt ne zastario grafen ne budućnost

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI