Zbog obaranja sirijskog Su-22 Rusija gasi “vruću liniju” s američkom vojskom (dopunjeno)

Prekid odnosa - Sirija
62 komentara

19h00 Amerika želi razgovarati s Rusijom

Sjedinjene Države smatraju da je otvorena linija bila uspješna mjesecima i da su već kontaktirali rusku stranu, kako bi riješili ovaj nesporazum. SAD žele nastaviti borbu protiv terorizma i nastavak suradnje s Rusijom.

General Joe Dunford, najviše pozicionirani američki general je izjavio: “komunikacijski vojni kanal između Washingtona i Moskve je vrlo dobro funkcionirao zadnjih 8 mjeseci”. General je izjavio također da će Sjedinjene Države odmah započeti diplomatske razgovore s ciljem uspostavljanja nove vojne komunikacije”.


Ministarstvo obrane Rusije od danas prekida suradnju sa Sjedinjenim Državama u okviru Memoranduma o sprečavanju incidenta na nebu iznad Sirije, navodi se u priopćenju ruskog Ministarstva vanjskih poslova.

Nakon što je američki F-18 oborio sirijski zrakoplov Su-22 u Siriji, Moskva je navela “kako se radi o demonstraciji sile, te da je obaranje zrakoplova sirijskih oružanih snaga od strane američkog zrakoplovstva u zračnom prostoru Sirije cinično kršenje sirijskog suvereniteta”.

Rusko Ministarstvo obrane smatra kako se američke akcije protiv oružanih snaga Sirije de facto mogu smatrati “vojnom agresijom“.

“Ponovljene borbene akcije američkog zrakoplovstva protiv legitimnih oružanih snaga države članice Ujedinjenih naroda pod izgovorom ‘borbe protiv terorizma’ je najgrublje kršenje međunarodnog prava i de facto vojna agresija na Siriju”, navodi se u priopćenju.

Dodaje se i kako zapovjedništvo američkih koalicijskih snaga u Siriji nije koristilo kanal za komunikacije za sprečavanje incidenata u zraku, kao što su naveli iz sjedišta američkih snaga.

Američka koalicija je potvrdila da je oborila sirijski zrakoplov Su-22 u provinciji Raqqa nakon što je, navodno, bacio bombe u blizini položaja kurdskih snaga. Damask je priopćio da je sirijski zrakoplov izvodio borbene letove protiv terorista “kalifata”.

Prema mišljenju čelnika Međunarodnog odbora Vijeća Ruske Federacije, Konstantina Kosačeva, američki zrakoplov je oborio sirijski Su-22 u južnom predgrađu Tabqe u pokušaju da  pokaže “tko je gazda“. Istovremeno je naglasio da su takve provokacije moguće i u budućnosti.

“Zapadna koalicija za cijelu godinu nije postigla značajne rezultate u Siriji i teroristi Islamske države su samo ojačali svoju poziciju. Prava promjena u situaciji je bila moguća samo kada se u borbu protiv terorista uključilo rusko zrakoplovstvo, što je dovela do loma situacije”, tvrdi Kosačev.

“Njihova trenutna linija je predstavljati sebe kao lidere u borbi protiv terorizma, a Rusiju kao zemlju koja želi očuvati trenutni režim. Međutim, ova provokacija je postavila stvari na pravo mjesto i sada je jasno da je Rusija uključena u sukob s teroristima, a zapadna koalicija svoje zadaće provodi s ciljem svrgavanja Bashara Al-Assada”, zaključio je Konstantin Kosačev.

prekid odnosa
Pretplatiti se
Obavijesti o
62 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Jole
6 godine prije

“Na područjima borbenih misija ruske zrakoplovne flote na sirijskom nebu, bilo koji zrakoplovni predmeti, uključujući zrakoplove i bespilotne automobile međunarodne koalicije [na čijem je čelu SAD-a], koji se nalazi zapadno od rijeke Eufrata, pratit će ruski teren i Zračne obrambene snage kao zračne ciljeve “, navodi rusko Ministarstvo obrane.

Jole
6 godine prije

ispravak,” pratit će ruske kopnene snage i zračne obrambene snage kao zračne ciljeve “, navodi rusko Ministarstvo obrane.

Antonio
6 godine prije

Pa koliko puta Rusija gasi vrucu liniju? Cini se da je pevise popustiva.
A samo treba da da Sirijcima sistem S300. I neka ukluci vrucu liniju.
Ali Rusi su nekako premlaki.
Igra na duge staze mozda. Kao i sa Hitlerom i Napoleonom.

fenix
6 godine prije

Naravno bilo je i ocekivano iznimno ostra reakcija Rusije poslije drugog bombardovanja kod Al Tanafa bilo je jasno da se Rusi vise nece saliti i da vise nema popustanja. Prema nekim informacijama Rusi su prakticno uveli zonu zabrane leta za Amerikance vise nema popustanja nece ovo lako proci Americi i Kurdima.

Piretis
6 godine prije

Već su puno puta Rusi “oštro” reagirali na provokacije, pa ništa. SAD i dalje radi što i kad hoće. Koliko se to puta šalje zadnje upozorenje. Kad, više, misle početi štititi SAA. Već mi pomalo ide na jetra taj pomirljivi stav, priče o “našim zapadnim partnerima”, ustupci i okretanje glave. Ili nek u Siriji rade posao radi koga su tamo, ili neka idu doma. Da je Staljin tako vodio rat, crvena armija bi do sad već oslabila pritisak na Moskvu, ili možda nebi.

čitalac
6 godine prije

Nisu napisali šta će učiniti ubuduće ako do toga dođe.

ludiagresivan
6 godine prije

Uvest ce golubove pismonise.

Svjatoslav 969
6 godine prije

Aj recemo da se nesta mora i zrtvovati, samo hladne glave Rusi nek zavrsavaju poslove, na brzopletost sto ih navode Ameri samo mogu upropastiti igru saha. A vidimo ranjena zvijer ujeda,grcevito i u mukama.Sto se tice Kurda bice izigrani kao po obicaju poslje zavrsene igre…Koja ce im to Arapska zemlja dozvoliti otete gradsove i teritorije koje im ne pripadaju niti su ikad tu zivili Kurdi, da zadze za sebe ? Ili ce to biti nova igra i nova pravila Amera na jedinstveni slucaj , kao saKiM. A na koje se Volovi nikad ne smiju pozivati u buducnosti , imitirajuci da su Jupiter. Zato Jupiterovci cuvaju Litvaniju i Estoniju u celicnnoj saci..Da ne padne Volovima ista ideja, o jedinstvenom primijeru i niko vise to ne smije nikad nigde da praktikuje 😉

Natko
6 godine prije

Srušit avion može svaka budala . U borbi je važno znat dobit (popit udarac, rekli bi boksači ) udarac.

džeki
6 godine prije

sila samo razumije jezik sile ovako dok psi laju karavane prolaze

Garibaldi
6 godine prije

Rusi polako i sigurno vode prema cilju ….

Osoba C
6 godine prije

Stvaraju se preduvjeti na terenu da dođe vrijeme kada će se postaviti pitanje čije su snage legalno, a čije nelegalno u Siriji. Dolazi vrijeme kada će sirijska protuzračna obrana biti osposobljena i opremljena toliko da reagira na ovakve stvari. Američke opcije su ograničene, a biti će još i više. Kurdi će ispasti najveći gubitnici, ali šta se tu može. Asad im je nudio široku autonomiju, a mislim da bi istu ponudu opet stavio na stol, ali eto, ima neki vrag u ljudima što im ne da.

Brainstorm
6 godine prije

kako gasi? pa nisu li ugasili zadnji put?

Sinisa
6 godine prije

Citam i prokletinje Britanci apeluju/mole Rusiju da obnovi “saradnj”….voleo bih da Rusi iskoriste to sto im je čundara porasla.

Laki Topalović
6 godine prije

Ajde 🙂 🙂 Oni bi razgovarali? ….

Sinisa
6 godine prije

Zanimljiva situacija….na Vecernjaku apsolutno komentari i ocijene protiv USA .

Brane
6 godine prije

Pilot je izvučen, živ i zdrav. Sukob vjerovatno neće dalje eskalirati, ameri će se na neko vrijeme primiriti, pa će opet negdje mučki udariti, ali stvari idu svojim tokom, povoljno za SAA. Rusija sigurno ima svoju crvenu liniju, ali se, za razliku od zionazija, nada da ju nitko neće preći.

Berlusconi
6 godine prije

Da bi neko shvatio o cemu se radi i kako ce ubuduce ici stvari dovoljno je prolistati moje ranije pisanje ( na AMSI i ovde ) i bice mu sve jasno ( do sada sve pogodio ! ) . Nisu to nikakva glupa prorocanstva , a samo dobra analitika kroz dobru i opsirnu analizu situacije. – a bio sam pljuvan , napadan , osporavan , brisan…. ALI istina uvek izadje na povrsinu . Jednostavno ovo Rusima nije trebalo ( ili dosta ranije dok je Asad mogao da preuzme jos kontrolu nad celom teritorijom ) , a da nisu prvo sredili i pocistili svoje dvoriste ( Ukrajina ) – tamo kontroliraju ni trecinu predratne teritorije Donjecke i Luganske oblasti ( teritorija od prilike velicine Vojvodine ) . Formalno Ukrajina ne moze u NATO , ali neformalno ona je pod totalnom NATO kontrolom i to bez nikakve naznake da se ista promeni… Čitaj više »

Berlusconi
6 godine prije

….. Vratimo se Siriji . Slusali smo da ce izbiti 3SR ako Rusija odbrani svoje Ruse , a nije izbio kada su vratili Krim ili umesali u Siriji protiv sunita ( preko milijardu ih ima ) …. Rusija je usla potpuno nespremna i traljavo u sirijsku avanturu i da nisu Iranci i Hezbolah i razni siitski placenici , Asad bi bio pred padom ( naravno zasluge ima i ruska avijacija ) . Sa druge strane moramo imati na umu da Rusija u tom regionu ne predstavlja nikakva velika sila i nema neku veliku moc ( cista suprotnost od Ukrajine ) i da imaju i sada velikih problema opskrbe svoje jedinice , a mozemo misliti sta bi se desilo u nekoj vecoj mogucoj konfrotaciji. Drugo na cemu se mora posvetiti paznju je da Rusija u tom delu sveta nemam nijednog saveznika ( Iran nije nikakav saveznik , a naprotiv oni su… Čitaj više »

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI