Još tri zemlje prekinule odnose s Katarom – Kuvajt i Turska traže dijalog

Džamija u Dohi
29 komentara

Zbog prekida diplomatskih odnosa Saudijske Arabije, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Bahreina, Egipata, a nakon njih i Libije, Maldiva i Jemena s Katarom, kojeg su optužili da podržava terorizam i da im se upliće u unutarnju politiku, Kuvajt je trenutno u središtu intenzivnih diplomatskih aktivnosti.

Naime, jordanski kralj Abdullah II odlazi u Kuvajt kako bi se sastao s vođom te zemlje, šeikom Sabahom al-Ahmad al-Jaber al-Sabahom.

“Tijekom posjete se namjerava razgovarati o bilateralnim vezama i najnovijim zbivanjima na Bliskom istoku”, priopćio je u ponedjeljak priopćenje kraljevski ured Jordana.

Ranije u ponedjeljak se šeik Sabah al-Ahmad al-Jaber al-Sabahom sastao s Ammarom al-Hakimom, čelnikom Islamskog Vrhovnog vijeća Iraka i njegovim izaslanstvom.

Prošle srijede je kuvajtski emir primio je vladara Katara, Tamima bin Hamada al-Thanija u Kuvajtu.

Nakon svega, sada u Kuvajt dolazi jordanski kralj, koji će sigurno razgovarati o odluci Saudijske Arabije, Egipta, UAE, Jemena, Bahreina, Libije i Maldiva da prekinu diplomatske odnose s Katarom.

Nagla eskalacija dolazi dva tjedna nakon što je internetska stranica službene katarske tiskovne agencije navodno hakirana i nepoznata skupina je objavila “lažne” izjave podrške katarskog emira Tamima bin Hamada al-Thanija Iranu, kojeg je nazvao “velikom muslimanskom silom“.

Incident je zapalio diplomatske odnose između Katara i Saudijske Arabije, ali i drugih zemalja Perzijskog zaljeva i šire.

Nakon svega se oglasila i Turska, koja je uz Katar glavni pobornik Muslimanskog bratstva, koje je u većini zemalja koje su prekinule odnose s Dohom proglašeno terorističkom organizacijom.

Glasnogovornik turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana je u ponedjeljak pozvao na dijalog i pregovore među članovima Zaljevskog vijeća za suradnju (GCC), a prekid diplomatskih odnosa Ankara vidi kao najgori scenarij među glavnim državama u arapskom svijetu koji nije viđen godinama.

Turski dužnosnik Ibrahim Kalin je izjavio “kako članovi Zaljevskog vijeća za suradnju, s kojima je Turska u strateškom savezu, trebaju riješiti svoje probleme kroz pregovore, dijalog i komunikaciju”.

Turska agencija Anadolu navodi kako je Erdogan pokrenuo diplomatske napore za ublažavanje napetosti, a Kalin je ponovio žaljenje Turske zbog incidenta i rekao da je, ako je potrebno, Ankara spremna pomoći da se prebrode nesuglasice.

Erdogan je o ovom pitanju održao telefonske razgovora s katarskim emirom Tamim binom Hamadom al-Thanom, ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, kuvajtskim emirom šeikom Sabahom al-Ahmadom al-Jaberom al-Sabahom i kraljem Salmanom iz Saudijske Arabije.

No, čini se da za sada nema pomaka prema mogućem popuštanju u stavovima sad već sedam zemalja koje su u Kataru prepoznali “opasnost po vlastitu nacionalnu sigurnost”.

Krizaprekid odnosa
Pretplatiti se
Obavijesti o
29 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
gostgost
6 godine prije

islamsko vehabijska revolucija je pocela jesti svoju djecu moje misljenje je da su rezimi koji su objavili rat katarskom rezimu shvatili su oni tom politikom izvoza radikalnog islamizma postali ozbiljno ugrozeni iznutra te da da njihova vlast je upitna te da bi im se mogao dogoditi afganistanski scenarij

subaru
6 godine prije

Roditelji od onog malog sirijca koji je poslužio kabalapromiđbi protiv Sirije u oslobađanju Alepa se vratila u isti.

subaru
6 godine prije

Ciokurdi i cioarapi se hvale da su se ušetali u Raku, kako sisilovci dobivaju zapovjedi da za račun tame drugom predaju teritorij a koji se trudi da ovlada kompletnom istočnom Sirijom.

jale
6 godine prije

Ohoho… Počinjem vjerovati da postoji nešto mnogo rigidnije i opasnije od “Muslimanskog bratstva”, a kad na sve ovo nakalemimo i mogućnost manipulacije koje pružaju savremena tehnologija i mediji… U svijetlu ovoga ne možemo zanemariti ni nedavnu Trumpovu turneju od Saudijske Arabije preko Izraela do Vatikana, čime je Trump nesvjesno otkrio osovinu koja je odgovorna za sve što se događa posljednih decenija. Da podsjetim, Vatikan nikada nije službeno osudio krvoproliće u Sirije i sve što smo iz Vatikana mogli čuti su pozivi na molitvu i mir Pape Frančeska, ali nikada stav koncila. I ako je istina ono o najvećem plinskom polju na svijetu koje se nalazi u Perzijskom zaljevu i na kojega pravo polažu jedino Katar i Iran, onda je sve jasno i ne moramo dalje razglabati. Ovo dođe kao onaj motivirajući sumit NATO pakta na kojem se histerično ponavljaju rusofobne optužbe, ali su osveta i kazna mnogo rigidnije u odnosu… Čitaj više »

jale
6 godine prije

Još bih dodao da se i Wikileaks uključio u raspravu o ovome i tvrde da iza svega postoji plan SAD-a da se nađe žrtveno janje za ogorčenu svjetsku javnost i sakriju pravi inicijatori terorizma.

yblotin
6 godine prije

Hoce li americka vojska braniti Qatar, buduci da ima tamo oko 10 000 americkih vojnika?
Jadan onaj koga Amerikanci branu a Britanci hranu.

Borac2
6 godine prije

Odmah je Jordanian Dwarf Abdullah otisao molit i voditi neku mediaciju. Nezna ni arapski, izraelski je pijun i on sada kao nesto miri strasti.

hiber
6 godine prije

Po svemu sudeći Quataru je odzvonilo. Usuli su milijardu dolara otkupnine u iračke i iranske paravojne skupine za otkup prinčeva, pa će isti sada morati tražiti drugo kraljevstvo.

Antonio
6 godine prije

CEKAJTE OVO JE NEMOGUCE.
Pa Katar je omiljena zemja u MK i SR. Setite se da se seici iz Katara setali po Beogradu i Skoplju. Moj pretsednik Ivanov, a i Srpski Vucis su svrsavala u gacama i prosto su molili da vahabije investisu u nasim zemljama.
To se zove dugorocna politika – smesnih lidera. A prodano nam je kao dugogleda ekonomija i buducnost.

Baba Vanga.
6 godine prije

Katar sad treba uloziti 300 milijardi u USA i kriza je rjesena☺

gostgost
6 godine prije

sve te seik drzave su kako srbi kazu boranija njima upravljaju i oni rade sto im se naredi i to je njihov domet ukoliko pokusaju iskociti iz svojih okvira i pomisle da su neki faktor na svjetskoj sceni

Osoba C
6 godine prije

Zanimljiva utakmica. Ne znam pravila, tko za koga igra, ali je dinamično. Oni Maldivi su zajeban igrač.

Eheh
6 godine prije

Bit ce da je britanija tu umjesala svoje papke

Bran
6 godine prije

Saudijci ce anektirati Katar, uz pomoc Amera zbog zaliha plina. Terorizam je izgovor. Mozda jedini nacin da se dinastija odrzi.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI