Panama prekida odnose s Tajvanom i uspostavlja ih s NR Kinom

Panamski kanal
9 komentara

Država “kanal” napušta povijesni savez s Tajvanom i uspostavlja normalne diplomatske odnose s Pekingom. Za Kinu je to uspjeh, koji u strateškom području međunarodne trgovine sigurno nije zanemariv. Novi Put Svile sada više nema granica ni u oceanima, iako je Kina odlučila izgraditi svoj kanal u Nikaragvi, na kojeg će polagati pravo sljedećih sto godina.

Međutim, u Panami već duže vrijeme posluje više od trideset vodećih tvrtki, stvarni divovi na globalnoj razini, uključujući Središnju banku Kine, brodarsku tvrtku Cosco, Huawei, ZTE, China Harbour Engineering i China Railway Construction Corp.

Za Tajvan je, međutim, ovo loša vijest, jer s odmetnutim kineskim teritorijem diplomatske odnose ima tek 20 država, što će imati i moguće posljedice na odnose Taipeija s Nikaragvom, Hondurasom, Salvadorom i Gvatemalom. Naime, 11 od tih 20 zemalja se nalazi u Središnjoj Americi i Karibima.

Neposredno prije nego se dogodio ovaj “prekid”, na Tajvanu je utemeljena skupina za podršku demokraciji u Hong Kongu, “Taiwan Congressional Hong Kong Caucus”, kojeg čini 18 zastupnika, uključujući Huang Kuo-Changa, tajvanskog političara i aktivista, jednog od vođa studentskog pokreta “Suncokret“, koji kritizira Peking jer sprječava ostvarenje istinske demokracije u zemlji, a cilj mu je pružiti pomoć aktivistima bivše britanske kolonije, koji sami sebe predstavljaju kao simpatizere pro-independističkih snaga.

Panamaprekid odnosatajvan
Pretplatiti se
Obavijesti o
9 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Sarajevo
6 godine prije

Trump dogovio posao sa Kinom.

Antonio
6 godine prije

Panama je shvatila napokon koja je realnost.
Glupi makedonski politicari su pre 17 godina priznali Tajvan i op Kina je stavila veto na za UN armiju koja je bila na nasoj granici sa Kosovom i Srbijom. I op eto ti rat. I op, nakon toga je MK prekinula odnose sa Tajvanom.
I zamislite, sada ti isti politicari koi su napravili ovaj uzasan poteg, drze lekcije za diplomatijom. Eto to je kratko pamecenje i previse tolerantna publika.
A Kina, raste, raste…

Natovac za novac
6 godine prije

Zar tek sada. A ja mislio da je dosad cijeli svijet prekinuo diplomatske odnose s Tajvanom.

F*Europe - America First
6 godine prije

@ sarajevo – Pa sad je bio referndum u Porto Rico da se pripoje USA i da postanu 51-drzava.
Ne znam, zasto se ne napravi u Hrvatskoj referndum za pripajanje Americi?
To bi bila najbolja opcija za Hrvatsku i hrvatski narod.
Koliko god sam kriticar Amerike.
Ja bi glasao za tu opciju.
I nemojte mi nabijati minuse.

Zvrk
6 godine prije

to mi je mali misterij, kako to da je Tajvan u idili sa srednjoameričkim banana državama.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI