Kina obećava gušenje ‘neovisnosti Tajvana’ uoči lokalnih izbora

Kina i SAD - Rat u Tajvanu
12 komentara

Peking ponavlja svoj cilj “potpunog ponovnog ujedinjenja” sa samoupravnim otokom

Kineska vojska upozorila je da će “zdrobiti” svaki pokušaj Tajvana da službeno proglasi neovisnost, rekavši da ništa neće zaustaviti ponovno ujedinjenje s otokom – uključujući prodaju američkog oružja.

Tijekom brifinga za medije u petak – manje od jednog dana prije predsjedničkih izbora u Tajvanu – vojni glasnogovornik Zhang Xiaogang rekao je da će vlada u Pekingu učiniti sve što je u njenoj moći da spriječi odcjepljenje otoka.

“Kineska narodnooslobodilačka vojska ostaje u stanju pripravnosti cijelo vrijeme i poduzet će sve potrebne mjere da odlučno slomi svaki oblik separatističkih zavjera za ‘neovisnost Tajvana’ i čvrsto brani nacionalni suverenitet i teritorijalni integritet”, rekao je.

Upitan o naporima Tajvana da modernizira svoju flotu borbenih zrakoplova F-16 američke proizvodnje, Zhang je rekao da nikakva prodaja inozemnog oružja neće “zaustaviti trend potpunog ponovnog ujedinjenja domovine”.

Peking je opetovano upozoravao na svaki pokušaj Tajvana da se proglasi neovisnim, smatrajući otok dijelom suverenog teritorija Kine. Iako Taipei upravlja sam sobom od 1949., malo zemalja priznaje Tajvan kao neovisnu državu, uključujući SAD.

Washington je, međutim, zadržao neformalne diplomatske i sigurnosne veze s otokom i odobrio je niz vojnih prodaja vrijednih milijarde posljednjih godina, opetovano izazivajući bijes Kine.

Dok je Peking naglasio da traži mirno ponovno ujedinjenje s Tajvanom, predsjednik Xi Jinping upozorio je da će Kina poduzeti vojnu akciju ako bude potrebno.

Budući da će građani Tajvana u subotu izaći na birališta, američka vlada planira poslati “neslužbeno izaslanstvo” u Taipei tijekom vikenda kako bi “angažirala novu tajvansku vladu i prenijela američku politiku u regiji”, izvijestio je Associated Press.

Kao odgovor, Peking je pozvao Washington da se “suzdrži od intervencije u izborima u regiji Tajvana u bilo kojem obliku, kako bi se izbjeglo nanošenje ozbiljne štete kinesko-američkim odnosima”.

IzborikinaSADtajvan
Pretplatiti se
Obavijesti o
12 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
NOME
3 mjeseci prije

ameri (anglosasi) su šampioni iznuđivanja….navukli su ruse u rat u ukraini, navlaće irance da krenu na srednjem istoku, a ni kinezi neće moći odoliti navlakuši na taivanu….gledajući karte ameri destabiliziraju sve regije gdje prolazi kineski put svile, a i zemlje Bricsa dobivaju porciju destabilizacije, tako da su kinezi vrlo blizu ili na točki da moraju krenut…nemaju izbora…. još im je minus što su najveći usa vjerovnici…. mislim da je to i najveći razlog navlačenja kineza u rat….

Max
3 mjeseci prije

Nema puno vremena do bitke za Tajvan.

Dokurčilomi
3 mjeseci prije

Kina može na svom teritoriju raditi što hoće.

hura
3 mjeseci prije

samo to i znaju

Dotur
3 mjeseci prije

nisu svi blesavi da se navuku na senilnog prdonju ko ti

IuIu, pravi
3 mjeseci prije

Antijugoslovenski Jugosloveni ginuli i borili se protiv svojih interesa, a za interesa US imperije.

Ukrajinski antislavenski Slaveni ginu i bore se protiv svojih interesa, a za interesa US imperije.

Uskoro će Tajvanski antikineski Kinezi da ginu i bore se protiv svojih interesa, a za interesa US imperije.

Not
3 mjeseci prije

Tajvan nece proglasiti nezavisnost, Kina nece pripojiti sebi Tajvan, Amerika ce nastaviti pretvarati Tajvan u americki teritorij.

Babilon
3 mjeseci prije

Sloboda Tajvanu u trajnom oslobođenju od tiranskog režima Pekinga!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI