Zelenski bi mogao “žrtvovati cijelu Evropu”

nuklearna elektrana Zaporožje
52 komentara

Ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski mogao bi organizirati napad lažnom zastavom na nuklearnu elektranu Zaporožje (ZNPP) kako bi isprovocirao intervenciju NATO-a, upozorio je u petak zamjenik stalnog predstavnika Rusije pri UN-u Dmitrij Poljanski.

Poljanski je na Tviteru rekao da je Rusija „upravo skrenula pažnju na ove planove [kijevskog] režima tokom sastanka Saveta bezbednosti UN“ tog jutra. “Ze i njegovi slijepi rusofobični sponzori mogu lako žrtvovati cijelu Evropu”, dodao je. “Nemojte nam reći da vas nismo upozorili!”

Zelenskijev “plan” – prema nekim proruskim komentatorima – uključivao bi izazivanje nuklearne nesreće u postrojenju ZNPP, koje je pod ruskom kontrolom od prvih dana specijalne vojne operacije u Ukrajini. Prema ovoj teoriji, Kijev bi tada za katastrofu koja je uslijedila okrivio Rusiju, što bi dovelo do toga da NATO kao odgovor otvoreno objavi rat Rusiji.

Ovaj tačan scenario zacrtali su u četvrtak američki senatori Lindsey Graham i Richard Blumenthal. Dvojica poslanika predložila su rezoluciju prema kojoj bi SAD havariju u elektrani smatrale činom rata protiv NATO-a, zbog činjenice da bi Poljska bila pogođena radioaktivnim padavinama. Ruski ambasador u Washingtonu, Anatolij Antonov, upozorio je da bi “luda” rezolucija mogla postaviti temelje za takav incident pod lažnom zastavom. Zelenski je u četvrtak izjavio da Rusija priprema “teroristički akt” u ZNPP, dodajući da “radijacija ne poznaje granice” i da će “koga će pogoditi” zavisiti od “smera vetra”.

Rusija je više puta optuživala Ukrajinu za granatiranje ZNPP, a stalni ambasador Moskve pri UN-u Vasilij Nebenzia je u više navrata zahtijevao da Vijeće sigurnosti UN-a naredi Kijevu da prestane pucati na elektranu. Ukrajinske snage su također nekoliko puta pokušale povratiti elektranu prelaskom rijeke Dnjepar prošle godine, a navodno su je u petak ujutro napale dronovima napunjenim eksplozivom.

„Ukrajina je digla u vazduh hidroelektranu Nova Kahovka kako bi skrenula pažnju svijeta sa neuspjeha njihove kontraofanzive koja je mnogo reklamirana“, navode vlasti Zaporožja u saopćenju. “Sada im treba još jedna katastrofa, ovaj put nuklearna, za koju će opet okriviti Rusiju.”

Pokrenuta početkom ovog mjeseca, ukrajinska kontraofanziva je do sada koštala Kijev 13.000 vojnika, bez značajnijeg teritorijalnog dobitka, prema ruskom ministarstvu odbrane. Budući da su američki i zapadni zvaničnici navodno nezadovoljni, Mihail Podoljak, viši pomoćnik Zelenskog, okrivio je za neuspjeh ofanzive očigledno oklijevanje Zapada da Kijevu da svo teško naoružanje koje je tražio posljednjih mjeseci.

NATOrusijaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
52 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
eks
10 mjeseci prije

Ma kakav Zelenski, on ne sme ići da piša bez dozvole USA-NATO fašista. Sve što NATO fašisti planiraju i odluče Zelenski samo izgovara i njemu se pripisuje. Ta maska je odavno pala – za one koji imaju mozga.

Samo U Prolazu
10 mjeseci prije

Zelenski je US(UK) lutka na koncu(uloga zivota). Sve sto on cini je njihova ideja. US/UK zele rat u EU!

gigi pinna
10 mjeseci prije

Dajte, najte – NATO tehnologija i iSTOČNOeuropsko ljudstvo. O tome je još ’93. pisao Soroš, sada o tome govori i Anne Applebaum, oboje, “surprise, surprise”, znate već koje nacije.

Istina
10 mjeseci prije

Logično. Kada gubiš vlast i rat tada je za opstanak sve dopušteno i još kada te podržava ekipa profitera.
To je Zelenskom jedino ostalo. Treba ostat na vlastipod svaku cijenu jer vlast je slast.

Stop budalama
10 mjeseci prije

24-06-2023 16:07h
Prigožin školuje Putina o tome kako se provodi trodnevna specijalna vojna operacija…

Max
10 mjeseci prije

Mislim da to i jest cilj.

BlueZg
10 mjeseci prije

Pa već jest ali ne on nego onaj koji mu pomiče ruke i noge iz pozadine. Ili bolje rečeno sazad.

Jimbo
10 mjeseci prije

Kremelj koristiti mišota kao propagandni radio

Ziv je Geza
10 mjeseci prije

Narkoman ucjernjuje svoje gazde, para i bijelog dajte amo , inace dizem reaktore u zrak.

Trgup
10 mjeseci prije

Što se točno desava u Rusiji? Više vjerujem komentatorima ovdje. Eno na imbexu vec slave, Matija doneo bijelo i cugu

Ivan
10 mjeseci prije

NeMa druge nego gada ubiti kao psa i spasiti Ukrajinu od tog zla..

Mladen St
10 mjeseci prije

Lavroveee jaaaavi seee !

Ivan
10 mjeseci prije

Placam mjesec dana klopu i cugu onom tko ubije Bidena 🙂 Ajde junaci imate li muda smaknuti gada?

Hattori Hanzo
10 mjeseci prije

Objasniti Ce nam Anglosaksonci da su Rusi sami sebe bombardirali u NE i da je doslo do katastrofe.Sto je najgore vecina ovaca Ce povjerovati jer nemaju grama soli u glavi.

throne
10 mjeseci prije

Evo lukasenko je pregovarao sa putinom i prigozin da deeskliraju sukob. Dogovoreno je da se Wagner vraća u do nas i da njeni pripadnici nece biti krivično proganjani. I sam Prigozin je to potvrdio. Izgleda da krevet nova krvava burleska u ukrajni.
LP.

Mrdomir
10 mjeseci prije

‘ebe se Zelenskom za Evropom. Njegova domovina Izrael je u Aziji.

Objektivno
10 mjeseci prije

Nek stane u red…scholz, usrulja… itd…

Lucija, prva
10 mjeseci prije

Malo o nuklearnom ratu: “…predsednik Ruske Federacije je jasno rekao da nećemo koristiti nikakvo taktičko nuklearno oružje u Ukrajini, a takođe je savetovao da se pročita dokument koji postavlja temelje naše politike u oblasti nuklearnog odvraćanja. Prema njegovim rečima, rusko taktičko nuklearno oružje treba da se upotrebi nakon upotrebe strateškog. Amerikanci, s druge strane, imaju doktrinu ograničenog nuklearnog rata. U njemu se upotreba taktičkog nuklearnog oružja smatra blagodatima, gotovo u humanitarne svrhe. Zato što vam omogućava da uništite rukovodstvo neprijateljske zemlje – na primer, da zbrišete glavni grad države sa lica zemlje”. Samo bih vas podsjetila da je daavnooo počeli s uvjeravanjima da: >atomi ne postoje, >atomska bomba ne postoji. >Rusi nemaju atomsku bombu. Ili su postrojenja zahrđala. >Naravno, budući da je postoji, nije mogla biti bi bačena na Hirošimu i Nagasaki. > Jučer je netko rekao da se eto, u Černobilu obnovilo zelenilo. Sve skupa, reklo bi se…nije to… Čitaj više »

Lucija, prva
10 mjeseci prije

Karaganov, 3.dio, izvadci: “Морамо се попети уз ескалаторно-одвраћајућу лествицу довољно брзо. Имајући у виду вектор кретања Запада – упорну ДЕГРАДАЦИЈУ ВЕЋИНЕ ЊЕГОВИХ ЕЛИТА – свака следећа њихова одлука биће још МАЊЕ КОМПЕТЕНТНА и све више ИДЕОЛОШКИ ВОЂЕНА од претходне. Тешко да можемо очекивати да тамо на власт дођу одговорнији и разумнији лидери у блиској будућности. То се може догодити тек након катарзе, након што дигну руке од својих амбиција * Четврт века нисмо слушали оне који су упозоравали да ће нас експанзија НАТО-а довести до рата. Покушавали смо да одлажемо и „преговарамо”. Последица је да имамо озбиљан оружани сукоб. Цена неодлучности сада биће вишеструко већа * Али, шта ако не одступе? Шта уколико су потпуно изгубили инстинкт самоодржања? У том случају мораћемо да погодимо гомилу мета у одређеном броју земаља како бисмо уразумили оне који су изгубили разум (neki navaljuju s teorijom da je Rusija odabrana da “chastitse” Zemlju i… Čitaj više »

Lucija, prva
10 mjeseci prije

“Europska komisija želi da države članice isplate 50 milijardi eura (55 milijardi dolara) za financiranje ukrajinske vlade, kako bi mogla isplatiti plate i mirovine i započeti projekte rekonstrukcije, rekli su izvori na koje se poziva Bloomberg. Paket će se finansirati DIREKTNIM DOPRINOSIMA ZEMALJA ČLANICA, za razliku od zaduživanja na tržištu. Ukrajinski budžet prima novčane injekcije od zapadnih sponzora kako bi održao rad. Isti su obećali da će pomoći Kijevu “koliko god bude potrebno” da porazi Rusiju, uključujući pružanje nevojne podrške. Kritičari te politike tvrde da Ukrajina ima dugu evidenciju grebanja. I tvrde da su europske zemlje mogle potrošiti novac kod kuće kako bi riješile svoje trenutne probleme. Izvori Bloomberga sugerirali su da će finansiranje EU biti uslovljeno Kijevu sprovođenjem reformi “kako bi se poboljšala vladavina prava i pozabavila korupcijom”. USA je najavila kako ce ostati IZVAN OVOGA, obzirom na novi smjer njene vanjske politike.” Ma svakako. Da ide još malo… Čitaj više »

Lucija, prva
10 mjeseci prije

Pazi ovo: “The Pentagon said Tuesday that it overestimated the value of the weapons it has sent to Ukraine by $6.2 billion over the past two years — about double early estimates — resulting in a surplus that will be used for future security packages. As a result, the department now has additional money in its coffers to use to support Ukraine as it pursues its counteroffensive against Russia. And it come as the fiscal year is wrapping up and congressional funding was beginning to dwindle. “It’s just going to go back into the pot of money that we have allocated” for the future Pentagon stock drawdowns,” Based on previous estimates announced June 13, the U.S. had committed more than $40 billion in security assistance to Ukraine since Russia invaded. Using the new calculation, the U.S. has actually provided less than $34 billion in aid.” 😉😉😉 Eto. Našli dodatnu lovu.… Čitaj više »

Lucija, prva
10 mjeseci prije

“PREDSJEDNIČKI IZBORI na neovisnom teritoriju, ako se ikada održe, održat će se tek nakon završetka neprijateljstava u zemlji, rekao je Zelenski u intervjuu za britansku televiziju.”

“zeljenski odlučio da izbora više neće biti sve dok traje izvanredno stanje, a o izvanrednom stanju odlučuje on predsjedničkim dekretom”.

Eto. Tako se to radi. Dok je zadnji Ukrajinac živ. I dok zadnji komad Ukrajine nije prodan.

Zoro
10 mjeseci prije

Karaganov je u pravu, nema tu riješenja, zapad može biti urazumljen samo batinom, što se duže čeka šansa za spas civilizacije je sve manja

Zoro
10 mjeseci prije

Širenje nato i eu na istok je neviđena drskost, prestanak postojanja tih organizacija je uvjet preživljavanja civilizacije koju smo znali

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI