Zelenski čini Ukrajinu ‘autoritarnom’

10 komentara

Ukrajina sve više ide ka autoritarnoj vlasti pod predsjednikom Vladimirom Zelenskim i njegovom administracijom, rekao je gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko za kanadski Globe and Mail u intervjuu objavljenom u petak. Vlada je u velikoj meri konsolidovala svoju kontrolu nad nacionalnim medijima, ne ostavljajući gotovo nikakav prostor za alternativna gledišta, i počela je da smenjuje izabrane lokalne zvaničnike, tvrdi on.

Najveći ukrajinski TV emiteri emituju jednu emisiju poznatu kao United News Telemarathon skoro od početka tekućeg sukoba između Moskve i Kijeva u februaru 2022. Program se uglavnom sastoji od vijesti uživo, intervjua i talk emisija. Prema Kličku, to je omogućilo vladi da uspostavi “monopol na informacije”. Gradonačelnik je ustvrdio da sadržaj emisije “kontroliše” država i da bilo kakvo neslaganje ili kritičnost jednostavno nije dozvoljeno.

“Objektivne, istinite informacije su veoma važne za društvo, a monopol na informacije, pretpostavljam, nije dobar”, rekao je za Globe and Mail. On je takođe rekao da značajan deo ukrajinskog društva „ne razume tačno šta se dešava na prvim linijama fronta“ budući da emisija naglašava ukrajinske vojne uspehe dok umanjuje neuspehe.

“Zabrinuti smo da su neke vladine institucije bile uključene u tu represiju nad slobodnim medijima”, objasnio je Kličko. Optužio je Zelenskog da ne obraća pažnju na pitanje progona novinara u Ukrajini.

Lista Kličkovih zabrinutosti ne završava se na medijima, jer je, prema njegovim riječima, vlada iskoristila i uvedeno vanredno stanje da zamijeni više od 200 gradonačelnika i načelnika lokalnih vijeća vojnim administratorima.

“Gradonačelnike i načelnike biraju građani, a zamjenjuju ih ljudi koji se postavljaju s vrha. Zato se brinem”, rekao je bivši svjetski bokserski šampion koji je postao političar.

“Pokret, ono što sada vidimo, ne mogu reći da je to demokratija. Miriše na… autoritarizam”, rekao je Kličko, dodajući da “neki ljudi” u vladi “žele da sve bude centralizovano” i nastoje da konsoliduju vlast u svojim rukama. Nikoga nije posebno imenovao, a naveo je i da “ne može reći njihova imena”.

Kličko, dugogodišnji nacionalni heroj zbog svoje istaknute boksačke karijere, preuzeo je svoju funkciju ubrzo nakon puča na Majdanu 2014. i jedan je od rijetkih istaknutih političara iz vremena prethodnika Zelenskog Petra Porošenka, koji je zadržao viši pošta.

Proteklih mjeseci, odnosi između gradonačelnika glavnog grada i centralne vlade bili su narušeni višestrukim javnim prepirkama. Kličko je u junu dobio opomenu zbog stanja u gradskim skloništima za bombe. U novembru je bio jedna od prvih velikih ukrajinskih javnih ličnosti koja je priznala neuspjeh naglašene ljetne kontraofanzive. On je takođe bio u suprotnosti sa stavom Zelenskog u to vreme.

Početkom decembra 2023. Kličko je već upozorio da je Zelenski gurnuo naciju u autoritarizam i učinio je zavisnom od „raspoloženja“ jedne osobe – sebe samog.

KličkoukrajinaZelenski
Pretplatiti se
Obavijesti o
10 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tihobl
3 mjeseci prije

Отац 16-годишњег украјинског спортисте морао је да се извињава што се руковао са Рускињом

„ Емоције су биле неодољиве, тако да није у потпуности контролисала своје понашање. Она је аутоматски извршила ритуал после меча, не схватајући да иза мреже стоји представник Русије. Ово је, наравно, била грешка, због које Лиза веома жали и уверава да више никада неће дозволити тако нешто “, правда се отац Елизавете Котљар, која се руковала са руском тенисерком Владиславом Минчевом после меча на Аустралијан опену. јуниорски турнир.

Отац спортисте се извинио под притиском украјинских националиста.

tihobl
3 mjeseci prije

Сједињене Државе су навеле да су француски плаћеници убијени у зони СВО у хотелу у Украјини професионални војни људи најбољи борци (инструктори) из разних родова војске! Укупно 64 мртва и 26 рањених 7 неповређених!

Rusi su objavili spisak imena poginulih francuza, ima na telegramu.

tihobl
3 mjeseci prije

Бивши генерални секретар НАТО-а лорд Џорџ Робертсон:

„Ако Украјина изгуби, ми изгубимо… онда ће светски поредак одредити Кинези, Руси, Иранци и Севернокорејци. И ово ће учинити свет веома, веома непријатним за моје унуке“.
„Ово није слично ничему у историји. То је скоро битка савеза. Глобални југ заузима страну… Западна алијанса постоји, али …

Lord pocinje da shvata da se svijet nepovratno mijenja i da ce postati nebitan kao i njegovi potomci. On je bio kreten na vlasti, a njegovi unuci bice obicni kreteni.

tihobl
3 mjeseci prije

Кирил Буданов изјавио је да не треба журити са закључцима поводом судбине шефа „Вагнера“ Јевгенија Пригожина.

„Не кажем да није умро или да јесте мртав. Кажем да само нема ниједног доказа да је мртав“, рекао је Буданов у интервјуу америчком издању The Financial Times.

Dobro jutro Kolumbo. Prosle godine kod Donjecka uslikan je jedan od oficira vagnera koji je bio u tom avionu.

tuf
3 mjeseci prije

Pitam se kako razni pro-ukrajinski entuzijasti objašnjavaju da sa Zelenskim imaju problema najbliži suradnici – od ključnog čovjeka ukrajinske vojske Zalužnog, preko njegovog bivšeg savjetnika Arestoviča pa sve do gradonačelnika Kijeva. Barem se njih ne može optužiti da su ruski pijuni / putinofili. Iznova i iznova iz same Ukrajine dolaze prozivke o autokratskom ponašanju Zelenskog a ovi na zapadu nastavljaju glumiti da ništa ne čuju i sa pozornica poručuju kako je upravo Mr. Z na braniku slobode, demokracije i Univerzalnih Svemirskih Vrijednosti.

Darko
3 mjeseci prije

Baš me zanima koliko će još dana proteći prije nego li Zelenski dobije propuh između ušiju? 🙂 Najveća fora je da će to napraviti sami priglupi Ukrajinci koji još nisu shvatili što im je napravio od zemlje..

JoeP
3 mjeseci prije

Objašnjavanje demokracije, totalitarizma, autoritarnosti, diktatorstva je samo zadržavanje u iluziji stvarnosti.
To su šarene lizalice koje su ponuđene masama na lizanje.

Max
3 mjeseci prije

Pa i čini.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI