Zelenski je odbacio povoljan mirovni sporazum sa Rusijom

Aleksej Arestovič
63 komentara

Ukrajina je imala priliku za mir na pregovorima u Istanbulu 2022., ali je nešto ili neko promijenio mišljenje predsjednika Vladimira Zelenskog, navodi se u intervjuu s njegovim bivšim pomoćnikom Aleksejem Arestovičem objavljenom u ponedjeljak.

Freddie Sayers, glavni urednik britanskog izdanja UnHerd, intervjuirao je Arestoviča skoro godinu dana nakon što je glavni ukrajinski spin doktor napustio službu Zelenskog . Od tada se preselio u SAD, rekavši da Kijev želi da bude uhapšen na osnovu politički izmišljenih optužbi.

“Bio sam član Istanbulskog procesa, i to je bio najisplativiji sporazum koji smo mogli sklopiti”, rekao je Arestovich za Sayers. Ukrajinska delegacija je “otvorila bocu šampanjca” kada su se vratili u Kijev, vjerujući da je dogovor gotova stvar, dodao je on. Protokoli su bili “90% pripremljeni” za direktan sastanak između Zelenskog i ruskog predsjednika Vladimira Putina, prema Arestoviču, kada je Zelenski prekinuo razgovore.

Njegovo odbijanje pregovora se naširoko pripisuje ‘masakru u Buči’, za koji je Ukrajina optužila Rusiju, ali je Arestovič rekao da to ne zna. Nešto je “apsolutno” promijenilo mišljenje Zelenskog i “istoričari će morati pronaći odgovor na ono što se dogodilo”, rekao je Arestovič.

„Mnogi ljudi kažu da je premijer Boris Džonson došao u Kijev i zaustavio ove pregovore sa Rusijom. Ne znam tačno da li je to tačno ili netačno. Došao je u Kijev, ali niko ne zna o čemu su razgovarali osim, mislim, Zelenskog i samog Borisa Džonsona”, rekao je on za UnHerd.

O Johnsonovoj ulozi u propadanju mirovnih pregovora u Istanbulu objavila je Ukrainska pravda još u maju 2022. Kako piše, u Kijev je došao sa “dve jednostavne poruke”,  da je ruski predsednik Vladimir Putin “ratni zločinac” sa kojim ne treba pregovarati, i da čak i ako je Ukrajina spremna da potpiše neku vrstu sporazuma sa Rusijom, Zapad nije bio.

David Arakhamia, vođa stranke Zelenskog u ukrajinskom parlamentu, osvrnuo se na posjetu u intervjuu iz novembra 2023., parafrazirajući Džonsonovu poruku koja kaže Ukrajincima „samo da nastavimo da se borimo“.

Bivši britanski premijer konačno je prokomentarisao ovo pitanje prošle sedmice, rekavši da je samo rekao Zelenskom da će Ujedinjeno Kraljevstvo podržati Ukrajinu “hiljadu posto” i da bi svaki potencijalni sporazum s Rusijom bio “prilično odvratan”. On je, međutim, insistirao da nikome nije “naređivao” da bilo šta uradi.

Prema Arestoviču, sukob je sada evoluirao izvan Rusije i Ukrajine, suprotstavljajući kolektivni Zapad protiv ‘globalnog juga’.

“Moramo pregovarati o potpuno novom sigurnosnom sistemu za Evropu, uzimajući u obzir sve strane ovog problema”, rekao je on za UnHerd, dodajući da će NATO morati da razgovara sa Rusijom “šta bi bilo potrebno da se garantuje da neće koristiti vojnu silu u Evropi da odlučuje o političkim pitanjima.”

“Možda bih trebao dodati da sam apsolutno pesimista da će se to dogoditi. Mislim da se suočavamo sa deset ili 15 godina rata u Evropi”, rekao je Arestovič.

mirovni pregovorirusijaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
63 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
DUŠAN ,
3 mjeseci prije

Ukrajinci imali priliku za mir ??? Oni napali ,Ukrajinci Rusiju ili Rusija Ukrajinu ?? ŠTO TU NIJE JASNO I ZAŠTO ??

tihobl
3 mjeseci prije

Arestovic poljacima: „Сви суседи Русије морају бити њени пријатељи, или ће постати њен део“.

tihobl
3 mjeseci prije

Nocas je Iran odgovorio za bombaski napad na groblju. Pogodjeno:
— америчка база на аеродрому Ербил;
— Конзулат САД у Ербилу;
— Локални штаб курдске службе безбедности;
— Командна места ИСИС-а у Сирији
— Приватна резиденција локалног бизнисмена повезаног са Мосадом. Амерички новинар Џексон Хинкл је саопштио да је у иранским ударима убијено 9 оперативаца Мосада.
Ракете ИРГЦ-а лансиране су са крајњег југозапада Ирана како би погодиле положаје у северозападној Сирији удаљене око 1.200 км.
Ово је такође демонстрација војно-техничког потенцијала Ирана.
У току је заједничка акција евакуације мртвих рањеник и преживелих од стране Америке и Израела.

tihobl
3 mjeseci prije

Nocas je bilo zbunjujuce na granici Egipta. Egipcani tvrde da ih je napala islamska drzava koja pokusava da se probije na Sinaj, a Izraelci tvrde da su ih napali egipcani.

tihobl
3 mjeseci prije

Za one sto traze latinicu potrudicu se malo:

U Kijevu veselje – smanjio se priliv dobrovoljaca u rusku vojsku sa 1500 dnevno na 1000-1100.
Ne kontaju da je to zbog praznika (zaboravili su da se rusi i dalje drze julijanskog kalendara).

U Kijevu kidnapovali sa ulice prosjaka invalida, poslali na komisiju koja ga je proglasila zdravim i otpremili na front.

tihobl
3 mjeseci prije

Мекгрегор: У Украјини, наша опрема, наша технологија, наши савети, па чак и наша помоћ на земљи и у ваздуху – све то није помогло у борби против Руса.
Једино што смо урадили је повећање престижа и утицаја Русије у свету.

tihobl
3 mjeseci prije

„Састанак саветника за националну безбедност завршен је у Давосу без јасног напредка пре доласка Владимира Зеленског“, пише Блумберг.
Копредседавајући састанка, швајцарски министар спољних послова Игнацио Касис, напоменуо је да ће то вероватно бити последњи у садашњем формату.

tihobl
3 mjeseci prije

Украјински медији покренули су живописну информативну кампању о обореним авионима. А-50 и Ил-22 изнад Азовског мора. Покренули су га народни посланици из странке Зеленског (Слуга народа). Ако информација не буде потврђена (Руси су увек потврђивали информације ако је истина), онда украјинске власти одвлаче пажњу од неког мега зла. Постаје занимљиво, пише украјински извор ,,Легитимни”.
Zelenskom ovo sluzi da skerene paznju sa Davosa gdje je Ukrajina odbacena ko ispucalu kurton.
Inace Iljusin se vrato u bazu sa malim rupama od gelera po repu.

tihobl
3 mjeseci prije

Kademi: Бомбардовање Јемена од стране САД и Британије било је толико убедљиво да је Катар одлучио да прекине извоз ЛНГ-а у Европу преко Црвеног мора и отпремиће га око Африке, што ће такође довести до повећања цена ЛНГ-а. Уверавања САД о безбедности пловидбе никога не импресионирају.

tihobl
3 mjeseci prije

Трговачки брод у власништву САД погођен је пројектилом код обале Јемена у Црвеном мору – Ројтерс.

tihobl
3 mjeseci prije

Пољска пристаје на распоређивање немачких трупа на својој територији ако Берлин има такву жељу, – Министарство спољних послова Пољске.

tihobl
3 mjeseci prije

Немачки фармери блокирају складишта трговаца Алди, Амазон и Лидл у Немачкој.

tihobl
3 mjeseci prije

Nije vic:
Карин Жан-Пјер: “Бајден ће се пре срести са Јељцином него са Путином.”

Ne moras biti Tarabic za ovakvu objavu.

tihobl
3 mjeseci prije

Потрага за несталим фокама америчке морнарице наставља се у Црвеном мору.
Na kraju nace ih u Gazi ili ispod rusevina harkovskog hotela.
Ne znam zasto ne stave ograde na brodove jer im foke padaju u more svaki dan.

tihobl
3 mjeseci prije

Rusi drze rijec:

Око 25.000 тона бесплатног жита из Русије истоварено је у аутономној луци Дуала у Камеруну и послато у млинове за производњу пшеничног брашна, саопштио је “Африкан Њуз”
Прошле недеље је још једна тура жита од 25.000 тона намењена Зимбабвеу стигла у луку Беира у Мозамбику.
Око 50.000 тона бесплатног руског жита већ је испоручено у Сомалију и Еритреју.
Oчекује се да ће жито бити испоручено и у Мали и Буркина Фасо.

Zemlja u ratu salje humanitarnu pomoc drugima.

tihobl
3 mjeseci prije

Руска војска дошла је у посед докумената који потврђују да су фондови повезани са председником САД Џозефом Бајденом, али и породицама Сорош, Клинтон и Рокфелер, учествовали у финансирању војно-биолошких активности Вашингтона ван граница САД, открио је начелник снага за радијациону, хемијску и биолошку заштиту Оружаних снага Русије Игор Кирилов.
Министарство одбране Русије изузетно је забринуто због истраживања вируса великих богиња (вариола вера) које спроводе амерички војни стручњаци, изјавио је начелник Јединица за радијациону, хемијску и биолошку заштиту Оружаних снага Русије, генерал-потпоручник Игор Кирилов.
Поред тога, начелник је истакао да су бивши директор ЦИА Ђина Хаспел, министар здравља САД Алекс Азар и саветник Беле куће Ентони Фаучи намерно ометали истрагу узрока порекла пандемије ковида-19, а фармацеутске компаније „Фајзер“ и „Модерна“ остваривале су екстра профит од продаје неквалитетних вакцина.

Nekoime
3 mjeseci prije

BoJo je došao pitati Zelenskog da mu preporuči frizera.

Гавран
3 mjeseci prije

Ljigavi Hazarski egzekutor slovena.
Bivši savetnik Zelenomora za propagandu.
Bezbrojene majke je zavio u crno.
Sada nudi demonske usluge na slobodnom tržištu.

ALENz
3 mjeseci prije

Pun je internet kako je zapad duboko umijesan u rat u Ukrajini. Ja se sijecam kako je bilo nama Hrvatima kad je zapoceo rat. Ocekivali smo podrsku zapada a nije ga bilo. Zapad je igrao dvostruku igru.. Tad je veliki broj Hrvata pljuvao po zapadu. Razocarao se. Mozda je tako bilo i u drugim republikama bivse SFRJ. Vjerujem da se Ukrajinci u Ukrajini i inozemstvu osjecaju izigrani od zapada i te kako. Danas neki Hrvati to jos uvijek dobro pamte, neki su zaboravili, neki su previse mladi nisu prosli kroz sve to a nekima to ne znaci bas nista. Trump je pobijedio u Iowa s 51% glasova a drugi za njim je dobio nekih 20%. Trump je zadnja nada covjecanstvu. U “demokracijama” nista ne preostaje nego nada u nove izbore iako smo se uvijerli po n-ti put da se na zapadu nista ne mijenja. U Japanu se nista nije promijenilo… Čitaj više »

Josip
3 mjeseci prije

Rjesenje je samo ubiti Zelenskog.

Max
3 mjeseci prije

Strani mentori kao BOJO i Nancy Pelosi.

xyz
3 mjeseci prije

U U krajini nema više para za isplatu penzija, pa sad penziče šalju na front, na rusku eutanaziju.
Još malo pa če biti tako po cjeloj EU. Starci iznad 70 godina su rezervirani za odpis. A kako su mladi (ne)odgajani u LGBT ideologiji, još če navijati za takvo nešto i sami dovoditi svoje roditelje na pogrom.

Ivan
3 mjeseci prije

Jos nisu dovoljno love oprali

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI