Zelenski je planirao napade duboko u Rusiji

Zelenski
31 komentar

Usprkos javnom uvjeravanju da će ograničiti vojnu akciju na granice svoje zemlje iz 1991. godine, ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski napravio je planove za izvođenje napada duboko u Rusiji i predložio da Kijev ” uništi” industriju Mađarske, objavio je Washington Post u subotu, pozivajući se na procurjele dokumente iz  Pentagona.

Pozivajući se na izvještaje američkih obavještajnih službi nedavno objavljene na serveru za igrice, Post je opisao kako je Zelensky na sastanku u januaru sugerirao da njegove trupe „izvode udare u Rusiji“, dok se kreću preko granice kako bi „zauzele neodređene ruske pogranične gradove“ kako bi „dali Poluga Kijeva u pregovorima s Moskvom.”

Manje od dva mjeseca kasnije, Ruski dobrovoljački korpus sa sjedištem u Ukrajini pokrenuo je prekogranični napad u kojem su poginula dva civila u ruskoj oblasti Bryansk. Član grupe rekao je zapadnim medijima da je Kijev odobrio napad, a od tada su se dogodili novi napadi.

S obzirom na to da su zapadni pristalice Ukrajine donedavno oklijevale da mu daju rakete dugog dometa iz straha da će ih koristiti protiv ciljeva unutar Rusije, Zelenski je predložio svom glavnom vojnom komandantu, generalu Valeriju Zalužnom, da koristi bespilotne letjelice za „napad na neodređene lokacije u Rostovu ” u februaru, objavio je Post.

Prije i nakon navodnog sastanka, ukrajinske snage koristile su bespilotne letjelice za napad na  infrastrukturu u Rostovskoj oblasti, koja se graniči s nekadašnjom ukrajinskom teritorijem Luganska.

Na sastanku s potpredsjednicom vlade Julijom Svridenko u februaru, Zelenski je navodno predložio Ukrajini da “digne u zrak” naftovod Druzhba, koji transportuje rusku naftu u Mađarsku. Prema američkom izvještaju koji citira Post, Zelenski je sugerirao da bi “Ukrajina trebala samo dignuti u zrak naftovod i uništiti… industriju mađarskog premijera Viktora Orbana, koja se u velikoj mjeri zasniva na ruskoj nafti”.

Američki špijuni koji su slušali njegov sastanak sa Svridenkom zaključili su da je Zelenski uputio “hiperbolične, besmislene prijetnje”. Ipak, naftovod Druzhba bio je napadnut u nekoliko navrata od sastanka, a posljednji put kada je u srijedu pogođen eksplozivom bačenim dronom .

Postov članak potvrđuje prošlomjesečni izvještaj CNN -a u kojem se tvrdi da američki špijuni presreću komunikaciju Zelenskog.

U kontaktu s listom, Zelenski je odbacio incidente opisane u izvještaju kao “maštarije” i ustvrdio da “niko u našoj zemlji nije izdavao naredbe za ofenzive ili udare na ruskoj teritoriji”.

Ovo očigledno nije slučaj. Osim gore navedenih racija u Brjansku i udara bespilotnih letjelica u Rostovu, ruske regije Belgorod i Kursk granatirane su od strane kijevskih snaga posljednjih mjeseci, Moskva je okrivila ukrajinske teroriste za bombardiranje Krimskog mosta i pokušaj atentata na predsjednika Vladimira Putina, a jednog od Najviši ukrajinski šefovi obavještajnih službi preuzeli su zasluge za ubojstvo nekoliko ruskih javnih ličnosti.

Takvi teroristički akti, navodi rusko Ministarstvo vanjskih poslova u saopćenju ranije ovog mjeseca, “neće ostati bez odgovora”.

rusijaukrajinaZelenski
Pretplatiti se
Obavijesti o
31 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Rex
10 mjeseci prije

Zelenski je rak rana Europe

Гавран
10 mjeseci prije

Što bi dronom napadali naftovod kada 500 km prolazi kroz Ukrajinu. Mogli su krampovima i macolama.

Hrvat
10 mjeseci prije

Ja bih tom komefijadu dao jedan orden tipa 7,62…

10 mjeseci prije

Ne može on bez pitanja ni u wc otići …

Faust
10 mjeseci prije

Drugi planiraju,on je nebitan.Običan pijun.

Ivan
10 mjeseci prije

Rusi trebaju gada sto prije ubiti i rijesiti jednom za uvijek problem Ukrajine. Da se ovako zamjerio Amerikancima oni bi Ukrajinu vec preorali.

toncibalonci
10 mjeseci prije

Nije ni Ministarstvo obrane SAD-a,” Pentagon” sto je nekad bilo.Svako malo nesto “iscuri”.Vodoinstalateri valjda strajkaju,

Robert
10 mjeseci prije

Narko idiot.

Bosanac
10 mjeseci prije

Kad vidiš na Euroviziji (ja to nazivam “Kako je propao Rock And Roll” TV Show) kako Englezi stave oni Ukrajinsku voditeljicu u sredinu i tapšu je po ledjima, znaš da su jadni Ukrajinci ubačeni u centrifugu (izmedju dvije vatre) , i oni koji prežive sve ovo još će im se 30 narednih godina vrtit u glavi od ove sad centrifuge.

burt
10 mjeseci prije

zadnje vrijeme se i udara po teritoriju Rusije, izazivanje požara, raketiranje, napadi dronovima, diverzije na prugama, sabotaže u vojnim pogonima, sada i rušenje četiri helikoptera i aviona, ni jedan od pilota se nije katapultirao a to pokazuje da se radi o sofisticiranom napadu, sve se to radi da se poveća pritisak na rusku vlast i sukobi iz Ukrajine prebace u Rusiju

Ringo10
10 mjeseci prije

Ja to podržavam
Pa da se Rusi već jednom osvijeste odf svojih zabluda i da počnu ratovat kako treba
Onako kako Ameri ratuju… sravne sve sa zemljom

Max
10 mjeseci prije

Planirao je napad s Eurosonga.

Nena
10 mjeseci prije

Hoćete reći nato je planirao..

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI