Zelenski je potvrdio da su ukrajinske ‘kontraofanzivne akcije’ u toku

Zelenski
38 komentara

Ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski potvrdio je da je počela dugo očekivana kontraofanziva Kijeva protiv ruskih snaga.

Tokom zajedničke konferencije za novinare s kanadskim premijerom Justinom Trudeauom u subotu u Kijevu, Zelenski je zamoljen da prokomentariše nedavne izjave svog ruskog kolege Vladimira Putina.

Putin je u petak rekao: “Možemo sa apsolutnom sigurnošću tvrditi da je ova ukrajinska kontraofanziva počela”. Dodao je da su napadi kijevskih snaga traju preko linije fronta od početka sedmice, ali je ruska vojska uspjela da ih odbije. Prema riječima ruskog lidera, ukrajinska strana trpi daleko veće žrtve od “klasičnog” omjera tri prema jedan koji se često očekuje tokom ofanzivnih operacija.

Zelenski je rekao da mu je “zanimljivo” što se Putin pozabavio pitanjem ukrajinske kontraofanzive.

“U Ukrajini se odvijaju kontraofanzivne i odbrambene akcije. U kojoj su fazi, neću detaljno govoriti”, rekao je on novinarima. Ukrajinski lider je takođe sugerisao da Putinu ili određenim Telegram kanalima ne treba verovati kada su u pitanju vesti o sukobu.

“Mislim da treba vjerovati našoj vojsci. Vjerujem im, i svakodnevno sam u kontaktu sa komandirima… Svi su pozitivno raspoloženi. Reci to Putinu”, rekao je Zelenski.

Očekivalo se da će Kijev na proljeće pokrenuti veliku kontraofanzivu s ciljem povratka svih teritorija izgubljenih od Rusije. Ali operacija je stalno odlagana, a zvaničnici u Kijevu su se žalili na loše vrijeme, nedostatak municije i nevoljkost ukrajinskih pristalica u SAD-u i EU da isporuče ratne avione.

Međutim, u proteklih sedam dana, napadi ukrajinske vojske – uz upotrebu zapadnog oklopa isporučenog posebno za kontraofanzivu – na utvrđene ruske položaje su se jako intenzivirali.

U subotu je rusko Ministarstvo odbrane izvijestilo da je odbilo nekoliko pokušaja napredovanja ukrajinskih snaga u ruskoj oblasti Zaporožje i Donjeckoj Narodnoj Republici. Četiri ukrajinska tenka Leopard 2 njemačke proizvodnje i pet borbenih vozila Bradley koje je isporučio SAD uništena su u ovim područjima, saopćilo je ministarstvo. Takođe je procijenio da su gubici Kijeva tokom nedavnih borbi iznosili oko 600 ljudi.

Zvaničnici u Kijevu do sada nisu bili voljni da priznaju da je kontraofanziva u toku. „Ukrajinske odbrambene/ofanzivne akcije još nisu ni započele“, izjavio je u utorak Mihail Podoljak, glavni savjetnik Vladimira Zelenskog.

rusijaukrajinaZelenski
Pretplatiti se
Obavijesti o
38 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Dokurčilomi
10 mjeseci prije

Nema članaka, nema hvalisanja, znači ne ide kako treba.

Sto n
10 mjeseci prije

Kontra svake zdrave pameti

NOVI STARI
10 mjeseci prije

PREDSEDNIK Ukrajine Vladimir Zelenski ponudio je kanadskom premijeru Džastinu Trudou pomoć u gašenju šumskih požara.Nećemo ostati podalje od elemenata kroz koje Kanada trenutno prolazi. Šumski požari velikih razmera, kolosalna šteta za prirodu, pretnja ljudima – Ukrajina je spremna da pomogne u gašenju požara ako Kanadi bude potrebna takva međunarodna pomoć – napisao je Zelenski na telegram kanalu.!????!!???? Iči će zapišavati šume?

Branko
10 mjeseci prije

Amerika tatuje protiv Rusije u tzv proxy ratu. Zelenski je anglosaksonska merda.

darijoman
10 mjeseci prije

Loše je počela. Mogla bi tu i završiti

Herc
10 mjeseci prije

Čuj dolaze leopardi ?! ,žicar mislio Rusi će se razbježat, gore leopardi ,rakovi.međedi i sve ostale živine napredne zapadne tehnologije. Šanse nemaju bez avijacije i manjka vojske uz strategiju debilizma sa masovnim napadom pješaka i oklopa na brisanom prostoru iz 2.svj rata uz enormne gubitke .U 10 dana vratili jedno selo na jugu i jedno kraj bahmuta ,sve će ubrzo završiti prekidom napada ,možda bude imao sreće pa ih Rusi ne pregaze kontrom ili ukro vojska umaršira u Kijev i smakne bandu i Zelenskog. Kako god završilo anglosaxonci su pobjedili ,slaveni se opet kolju,naštetilo se Rusiji,evropa sve to plaća a ameri zarađuju.

Tupko Glupko
10 mjeseci prije

Dok oni ovako komuniciraju preko svojih medija, rat će se nastaviti.

Kada ukrajinska protuofenziva propadne, ukazat će se opet Zelenski i inzistirati da mu se pošalje 1.000 najmodernijih tenkova, 350 najmodernijih zrakoplova, 3.000.000 granata od 155 mm, 425 dalekometnih raketa koje mogu do Moskve, da mu Izrael preda kompletno svoj Iron Dome, a vjerojatno će i od vanzemaljaca tražiti barem 30 NLO-a za špijunske i diverzantske aktivnosti.

Mahatma
10 mjeseci prije

Super mi je kmečanje u komentarima na Indexu ispod članka o totalnom neuspjehu protuofenzive.
Možeš ljudima dati snimke uništenih Leoparda i tisuća mrtvih Ukrajinaca ali oni svejedno neće vjerovat.
Totalna kognitivna disonanca.

Juan
10 mjeseci prije

STOP THE War. Dana 13. svibnja 2023., predstavnici niza mirovnih i antiratnih organizacija iz 11 različitih europskih zemalja sastali su se u Bruxellesu, na konferenciji čiji su domaćini bili članovi Europskog parlamenta Clare Daly i Mick Wallace, kako bi razgovarali o situaciji mirovnog pokreta u kontekstu rat u Ukrajini.

Prisutni su izrazili žaljenje zbog patnji i gubitaka života uzrokovanih ratom, te podijelili duboku zabrinutost zbog eskalacije sukoba. Postojao je snažan konsenzus oko potrebe da antiratne snage u Europi pozovu na prekid vatre, mirovne pregovore i nastojanja da se umanji mogućnost nuklearnog rata u Europi.

— Clare Daly i Mick Wallace zastupnici u Europskom parlamentu

10 mjeseci prije

ako se nato ukljuci u napade na istoku ukrajine rat bi opet ostao unutar okvira ukrajine. ne bi rusija van.
upravo pripremaju 240 aviona pa cemo vidjeti.

Max
10 mjeseci prije

Ukrajinci provode operacije dezinformiranja.

hiber
10 mjeseci prije

Kad čitam ovdašnje komentatore ispada da su veći optimisti od Putina koji je očigledno potpuni defatista. Dakle pitanje je: što je rušio branu ako je ruska vojska tako jaka? Što se usr’o od straha i skraćivao front 300 km kako bi oslobođene jedinice mogle predstavljati obrambenu rezervu za ukrainsku ofanzivu. Očigledno je mijenjao trenutno dobit za dugoročnu stetu, sto nas dovodi do saznanja da se sve svodi na “još jedan dan” Putinovog režima.

Zorule
10 mjeseci prije

bacite oko na odličan članak
Anatomy of a NATO-Planned, Trained, and Armed Disaster
SIMPLICIUS THE THINKER

Usrulja von der Schweinen
10 mjeseci prije

Židov Zelenski po planu ubija Ukrajince i radi za naše zapadne interese…

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI