Zelenski obećao da će obaviti čistku među svojim zastupnicima

Volodimir Zelenski
30 komentara

“Stare navike” pokvarenih dužnosnika desetljećima oštećuju zemlju, rekao je ukrajinski predsjednik

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski signalizirao je da će krenuti u križarski rat protiv korumpiranih zakonodavaca i dužnosnika u zemlji, nakon niza velikih skandala. U video obraćanju u utorak, Zelenski je rekao kako želi “očistiti” Ukrajinu, za koju je rekao da treba proći transformaciju. “To znači da oni koji rade za svoju vlastitu dobrobit, a ne za dobrobit Ukrajine, neće obnašati javne dužnosti niti biti ukrajinski zastupnici”, rekao je, dodavši da će “svaki takav zastupnik biti propisno kažnjen.“ Ukrajinski predsjednik također je pokrenuo pitanje korupcije prošlog tjedna kada je obećao da će nastaviti s naporima izbacivanja dužnosnika iz javnog sektora koji su “pokušavali primjenjivati stare načine, stare planove, koji su desetljećima bili na štetu Ukrajine”.

“Bez obzira tko je ta osoba, je li ‘vojni časnik’, zamjenik ili dužnosnik, svi moraju raditi samo za dobrobit države”, naglasio je Zelenski, rekavši da će napori za ostvarivanje ovog cilja započeti već ovaj mjesec.

Tijekom spominjanja vojnih djelatnika, ukrajinski je čelnik očito aludirao na nedavnu kontroverzu u kojoj su vlasti provele racije u 11 ukrajinskih regija i otkrile velike planove zavjere, koja se navodno usredotočila na izdavanje lažnih liječničkih potvrda po cijeni od oko 6000 dolara onima koji žele izbjeći novačenje.

Pretresi su uslijedili nakon što su ukrajinski agenti za provođenje zakona uhitili Evgenija Borisova, bivšeg višeg časnika u regrutaciji u regiji Odesa, koji je optužen za nezakonito bogaćenje u iznosu od više milijuna dolara.

Ukrajinu godinama muči hobotnica korupcije, usprkos trudu vlasti ne bi li se korupcija suzbila ili barem smanjila. Prema indeksu percepcije korupcije Transparency Internationala, od 2022. zemlja je bila na 116. mjestu od 180. U međuvremenu, anketa Centra za uvid u anketna istraživanja provedena 2021., prije početka neprijateljstava između Moskve i Kijeva, pokazala je da Ukrajinci smatraju korupcijom u državnim institucijama biti najhitniji problem s kojim se zemlja suočava.

Ovo pitanje također zabrinjava zapadne zemlje koje Kijevu pružaju ekonomsku i vojnu pomoć. Krajem srpnja, američki State Department objavio je izvješće u kojem se kaže da “korupcija u ukrajinskoj vladi i privatnom sektoru dugoročno predstavlja rizik za učinkovitost američke inozemne pomoći”

KorupcijaukrajinaZelenski
Pretplatiti se
Obavijesti o
30 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Sparkling
8 mjeseci prije

Ne možeš vjerovati. Dali itko više ovog komedijaša i njegove nebuloze koje izjavljuje uzima za ozbiljno. Država mu se smanjuje svakim danom, ginu mu stotine ljudi dnevno, svaki ozbiljan političar ne želi imati previše kontakta s tom individuom a on priča o nekoj korupciji. Umjesto da bude svjestan toga da mu zemlja više ne postoji, kako ekonomski tako i na zemljopisnoj karti.
Ali bilo je tu komentara da i tako to nije njegova zemlja i njegov narod pa se tako i ophodi s svime što ga okružuje. Jednom riječju – bolesnik i plačenik bankstera.
Lp

Nekoime
8 mjeseci prije

Ukrajinci toliko kradu da Zelenskom jedva nešto ostane.

Dragačevac
8 mjeseci prije

Stićiće te pravda koju deliš, kad tad.

tihobl
8 mjeseci prije

Обука украјинских пилота за управљање ловцима Ф-16 биће одложена до следећег лета, пише Вашингтон пост.

tihobl
8 mjeseci prije

Према порталу The Messenger, 23 Бредлија су потпуно уништена. 20 комада је оштећено и враћено на поправку, а још пет оштећених је остало на ратишту.

tihobl
8 mjeseci prije

Према информацијама са украјинске стране, три крстареће ракете су јутрос погодиле ваздушну базу у Ивано-Франковску. Ваздухопловство Украјине саопштава да су мета били „млади украјински пилоти који су се припремали за обуку на ловцима Ф-16“.

tihobl
8 mjeseci prije

Од пролећа САД покушавају да натерају Египат да почне да испоручује оружје Украјини, али Каиро не подлеже притисцима, пише The Wall Street Journal.

tihobl
8 mjeseci prije

Оружане снаге Украјине покушале су ноћас да изврше терористички напад на Криму уз помоћ напада 20 дронова, покушај је заустављен, 14 украјинских беспилотних летелица уништено је системима ПВО, 6 су сузбијени електронским ратовањем, није било жртава и штете.

Ovako je svaki dan, a kad pogode nesto atlantisti skacu od srece.

tihobl
8 mjeseci prije

Гардијан извештава о случајевима сексуалног злостављања жена које служе у НАТО снагама Украјине.

Лист се позива на сведочење нар. Нађе Гаран, која се жали на официра који је натерао жене које су му служиле да имају секс са њим. У супротном, запретио је да ће њихове мужеве, који такође тамо служе, послати „у сигурну смрт“.

NOVI STARI
8 mjeseci prije

ko se javlja? neka on prvo sebe sankcionira…lopina obična, krvoločna?

Pero
8 mjeseci prije

Sad ima dobar izgovor za cistku. Samo to nije zbog korupcije.
Ipak treba sve neposlusne koji se ne povijaju kako kaze maknuti.

Darko
8 mjeseci prije

Kad će Ukrajinci pospremiti ovog majmuna dva metra duboko i počistiti nered za njime koji je napravio?

NOVI STARI
8 mjeseci prije

nek se prvo sam pričisti, ako ima muda!

Tim
8 mjeseci prije

Već su oni počistili što se dalo.

Magefun
8 mjeseci prije

A on je kao u Ukrajini tamo prisutan?

dona
8 mjeseci prije

vrijeme da ga njegovi streljaju

Max
8 mjeseci prije

Za se kradu a njemu ne dadu.

NOVI STARI
8 mjeseci prije

kermit obični!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI