Zelenski obećava da će ponovo preuzeti Donbas i Krim

Zelenski
55 komentara

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski obećao je da će “osloboditi” rusku teritoriju Krima i nezavisne republike Donjeck (DNR) i Lugansk (LNR). On je to govorio samo nekoliko sati nakon izvještaja o granatiranju stambenih zgrada ukrajinske vojske, pijace i porodilišta u centru Donjecka.

„Doći ćemo u sve naše gradove, u sva naša sela, koja još nemaju našu zastavu“, pohvalio se Zelenski u video obraćanju u ponedjeljak uveče, tvrdeći da će njegova vojska pobijediti ruske protivnike u istočnoj Ukrajini i ponovo osvojiti gradove Mariupolj, Herson i Melitopolj od ruskih i snaga DNR i LNR.

„I molim sve koji imaju takvu priliku da komuniciraju sa ljudima na okupiranom jugu… kažite da će biti oslobođenja“ , nastavio je. „Reci to Gorlovki, Donjecku, Lugansku. Recite im da će ukrajinska vojska sigurno doći.”

“Naravno da ćemo osloboditi i naš Krim. Neka svaki ruski zvaničnik koji je zauzeo dragocenu zemlju na Krimu zapamti: ovo nije zemlja u kojoj će imati mir”, zaprijetio je on.

Donjeck i Lugansk su proglasili nezavisnost od Ukrajine dva dana prije izbijanja sukoba u februaru, a Krim je velikom većinom glasao za ponovno priključenje Rusiji 2014.

Nekoliko sati prije nego što je Zelenski govorio, ukrajinske granate su pogodile porodilište, pijacu i stambene četvrti. Prijavljeno je na desetine povrijeđenih, a među mrtvima su majka i njen 11-godišnji sin, saopštili su zvaničnici DPR.

Izvještaji tvrde da je u ponedjeljak u jednom dvosatnom periodu grad pogodilo čak 300 raketa i artiljerijskih granata, te da su u napadu korištene granate kalibra 155 mm koje je isporučio NATO.

Dok je Zelenski obećao da će još jednom vijoriti ukrajinsku zastavu iznad Donjecka, Luganska i Krima, ostaju velike sumnje u preostale sposobnosti njegove vojske. Mihail Podoliak, pomoćnik ukrajinskog lidera, rekao je prošle sedmice za BBC da Kijev gubi između 100 i 200 vojnika dnevno – ne računajući ranjene – kako Rusija napreduje u regionu Donbasa.

I dok ukrajinske trupe troše granate i rakete na Donjeck, Podoliak je u ponedjeljak molio Zapad za još 1.000 haubica kalibra 155 mm – skoro deset puta više od količine koju su SAD do sada poslale – i 300 višestrukih raketnih sistema (MLRS). Pod pretpostavkom da Podoliak misli na M270 MLRS sisteme koje su SAD i UK već donirale Ukrajini, on traži da nešto manje od četvrtine ovih sistema postoji širom svijeta.

„Potrebno je samo dovoljno oružja da se to dogodi“, rekao je Zelenski u ponedjeljak uveče. “Partneri to imaju. U dovoljnim količinama. I svaki dan radimo na političkoj volji da se ovo oružje pojavi.”

Zelenski je napravio nekoliko uvertira u mir od februara, da bi nekoliko dana kasnije pozvao na osvajanje Krima i Donbasa. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je prošlog mjeseca da takve “izjave koje su jedna drugoj u suprotnosti” čine “nemogućim da se u potpunosti razumiju namjere [Kijeva] i da li je spreman da zauzme trijezan pristup i prizna pravo stanje stvari”.

DonabasKrimukrajinaVolodymyr Zelensky
Pretplatiti se
Obavijesti o
55 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Sir Oliver
1 godina prije

Ovaj trećerazredni glumac ne shvata ta je dobio ulogu ali da redatelj ( Putin ) odlučuje šta i kako ide dalje ova ragikomedija.NATO već tvrdi da će se morat priviknt na gubitak teritorija. On je u ovome svemu sporedni lik ,prisjeti se kako je takav prošao u Venezueli, (zaboravio sam kako se zove ). Taj samoproglašeni predsjednik je odigrao epizodnu ulogu i nestao.Isto če biti i sa tobom Zelenko.

Emiliano Zapata
1 godina prije

Aha, oce, oce, samo da prvo mobilizira sve babe i djedove koji se nemogu brzo kretati pa tako ni napustati polozaje. Samo ih treba istrenirat ko Ramba pa spusti padobranima.

LZN
1 godina prije

Elenski pod hitno da menja lekove i terapiju ili bar podupla dozu………….tip je odlepio načisto

Filip
1 godina prije

Kladim se ovaj poput Hitlera igra s imaginarnim divizijama dok narod masovno umire zbog njegove egomanije.

1 godina prije

Danas su mediji opet puni go-go plesača….
Kad pogledaš situacijsku kartu sa bojišta, vidiš zašto.
Spremno je okruženje 50-60 hiljada vojnika. porušeni su mostovi i ukro vojska puca sa američkim haubicama po Donjecku…. Kao, to če jih spasiti…
A dnevno jim unište po 50-60 haubica zajedno sa posadom…

Draggo
1 godina prije

Trebao bi se zvati kur* sin

majmunska boginja
1 godina prije

evergreen 😉

novo
1 godina prije

Citam naslove UKUSA clanaka i ovaj pro americki predsjednik samo osvaja i osvaja teritorij a Rusiji svaki dan sve gore i gore. Sta Rusi ne riknu par jakih bombi na predsjednicku palacu tako da ukokaju ovog pacova i njegove klaune.

Throne
1 godina prije

Pa ovaj zeleni, ima isto psiho- sizofrenicno ponasanje jadnog lidera 3 rajha ali i za to ima cjepiva. Neka se baci na njegovu utvrdjenu lokaciju i glavni stozer oca svih bombi, i to je the end s glavnim ludjacima a onda postepeno ciscenje nosioca zapadnog nacizma.

Ja to onako
1 godina prije

A jbt glumac se opet nasmrkao.

Kum
1 godina prije

Nemojte ga buditi!!!Pustite ga da sanja!!!

burt
1 godina prije

da su ruska vojska , separatisti i čečeni neka velika sila udarili bi iz sjevara harkovske oblasti i donjecke oblasti i opkolili ukrajainsku glavninu u Donbasu i tako prisilili na predaju, skratili frontu i riješili stvar ali umjesto toga ruska vojska se upustila u frontalni napad i ulične borbe koje se vode po svim gradovima u tom području većima od 5000 stanovnika i raznim industrijskim postrojenjima, tvornicama, ugljenokopima a zna se da su tu najveći gubici

Tupko Glupko
1 godina prije

Vrijeme ne radi za Ukrajinu. Kako vrijeme protiče, bit će sve manje razumijevanja na Zapadu za njihove probleme jer već dolazi do hiperinflacije i nestašica u EU uzrokovanih EU sankcijama Rusiji. Zapad i NATO znaju od prvog dana da Ukrajina ovaj rat ne može dobiti, da je svakim danom sve manja, ali očigledno obožava kada se Slaveni ubijaju međusobno, našli budale da ratuju za njih kontra Rusa, a Ukri bi mogli u svome očaju ispaliti dobijene rakete od Zapada na NATO države optužujući Rusiju pokušavajući ih uvući u 3. svjetski rat. Svaki normalan predsjednik države koja graniči sa Rusijom ne bi dozvolio da dođe do rata sa njom, već bi sve dogovorio za zelenim stolom. Ali ovaj ne želi sjesti za stol niti nakon 100 dana rata, a svakim danom mu je sve gora situacija bez mogućnosti promjene na bolje. Da je EU diplomacija normalna, odradila bi svoje i ne… Čitaj više »

tihobl
1 godina prije

U Harkovu su otkriveni sanduci sa medaljama “Oslobodiocima Krima”.
Zelenski je narucio nove zalihe nakon sto su te zarobljene.

eks
1 godina prije

Dok NATO Ukrajinci , NATO plaćenici i NATO vojnici (pod NATO čitaj Vašington i London) napreduju prema Moskvi, preko zapadnih medija se stvara slika o uspesima NATO marioneta. Najnoviji “biser” Zelenskog je izjava : Naše snage uspešno DRŽE POD KONTROLOM fabriku Azot u industrijskoj zoni Severodonjecka. Na terenu je sledeća situacija: Stambeni deo Severodonjecka je očišćen i pod kontrolom Rusa, a fabrika Azot je opkoljena i niko ne može izaći.Ukri i njihovi mentori drže oko 300 civila kao taoce i traže da im se dopusti izlazak na teritoriju van kontrole Rusjih snaga. Situacija ista kao u Mariupolju sa Azovstaljom, pa se očekuje slična “evakuacija” …

Niko
1 godina prije

Mislim da njemu nema pomoći.
Ne postoje lijekovi.

tuf
1 godina prije

Kao što rekoh u jednoj od prethodnih vijesti, nema *elenski više izbora, mora gurati naprijed jer je stvorio takvo okružje – ’em njegovi radikalizirani građani, ’em neonacisti, ’em svi oni koji su uložili nemale svote novca u projekt – imaju visoka očekivanja. On da prepusti Donbas Rusiji – može se sam početi gol vući nakvačen na vozilo po kijevskim trgovima, da preduhitri bijesnu rulju. Alternativno već sada može početi planirati egzil – neka ne računa s UKUSA jer će se oni na vrijeme izmaknuti, po svojoj dobroj tradiciji naravno. Poljska je najizglednija destinacija. No ostaje pitanje što će se onda dogoditi s vakuumom na ukrajinskoj političkoj sceni jer je pametnjaković zabranio djelovanje oporbe koja sada teško može ponuditi alternativu. Najizgledniji scenarij bio bi vojno preuzimanje vlasti, moguće čak i od revitaliziranih Azovaca i Desnog sektora jer su najagresivniji i dobro opskrbljeni oružjem. To bi za Rusiju bio odmak od trenutnih… Čitaj više »

neutralan
1 godina prije

Naravno da ce preuzeti , pa vidite sankcije i troskovi rata odmah ne pokazuju rezultate ali dok se malo rusi skontaju em sto ce vtratiti ali ce i platiti kao i njemci 44 … Fasisticka politika mora da se kazni.

petar schroder
1 godina prije

Ovo je najbogatiji covjek Ukraine.On je miliarder.Posjeduje kuce u cjelome svijetu.On je za ovo placen od Amerike i ostali zemalja da se svaki dan javlja Nega ne brigaju ti civili koji ginu.On sada ucjenjuje sve zapadne zemlje da mu salju miliarde u oruzju i novcu Sto duze rat traje biti ce velika kriza u svijetu.To sve pripada VELIKOM RESETU KLAUSA SCHWABA a on se bogati. Prije pola godine zapadni mediji su pisali da je Ukrajina NAJ NAJ KORUPTNIJA ZEMLJA NA SVIJETU a sada trebamo da svi gladujemo i da se smrzavamo radi ovoga tipa On nece mir.Rat u Ukraini nije poceo 24 februara nego prije 8 godina, kada su placenici skinuli tadasnjega predsjednika a Amerikanci postavili svoga covjeka Za ovo 8 godina je ubijeno 15 tisuca civila Rusa Jedan dan su spalili 60 Ruske djece u skoli mislim u Donjecku. Rusima je bilo zabranjeno govoriti ruski i ta nacisticka Azova… Čitaj više »

sebastian
1 godina prije

‘oš malo sutra.Na N1 lažima i ostalim sličnim tv-programima i internetskim portalima istovrsne programske strukture.Koji su to razmjeri medijske prostitucije ili možda čak i čiste gluposti za ne vjerovati je.Međutim ima i nešto gore od toga,a to su brojne ovce koje ih pozorno slušaju,prate i vjeruju im.

Max
1 godina prije

A tko mu brani? Ako Ukrajina ima jaku i operativno sposobnu vojsku neka sutra krene na Krim?

kurwa
1 godina prije

Zelenskij jezelen ko guščije govno u proljeće…to je njegiv domet shvatanja….a kao lidera ha hq hahaha hqh

burt
1 godina prije

kad se pogleda karta fronte u Donbasu vidi se koliko je suluda ruska taktika, umjesto da su pokrenuli opkoljavanje cijelog toga područja koje je ravnica, spoje se u pravcu sjever-jug i tako opokole sve te gradove koje drži ukrajinska vojska i dođe im iza leđa i prisili ih da se izvuku prije opkoljavanja ili predaju oni koji su opkoljeni, ruska vojska se upustila u frontalni napad, hoće li voditi ulične borbe u svakom gradu i gradiću za svako selo, farmu i tvornicu ili industrijski dio, još uvijek imaju taktiku iz drugog svjetskog rata i doba SSSR-a

1 godina prije

Ko još prati…
Danas su se njemački mediji NAMJERNO SLAGALI, da su na Donjeck pucali Rusi!!!!!
Par sati prije bili su još Ukrajinci, kako se bliži večer i veča gledanost, počeli su lagati.
Imate na RTDE.

nessy
1 godina prije

Svaki drugi dan, druga prica. “Slomili sko kicmu agresoru”. Sutra “situacija je neodrziva, gine 100-200 vojnika dnevnio, a ranjeno je do 500”. Najprije, neka se dogovori sam sa sobom, pa ga mozda, ali mozda, netko ozbiljno shvati.

nessy
1 godina prije

Sta mora da bidne, ce da bidne.

Gjuro1977
1 godina prije

Mozda tamo 2341.

mmne
1 godina prije

ovaj je bio zabavan neko vrijem sad dosadi….

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI