Zelenski obećava veće ‘resetovanje’ od otpuštanja Zalužnog

Volodomir Zelenski
11 komentara

Predsjednik Vladimir Zelenski planira “ozbiljnu” rekonstrukciju rukovodnog tima zemlje, rekao je italijanskom informativnom kanalu RAI TG1, upitan o njegovom planu da otpusti ukrajinski vojni komandant generala Valerija Zalužnog.

Tenzije između ukrajinskog predsjednika i njegovog najvišeg generala su porasle od prošle godine, a brojni izvještaji u protekloj sedmici sugeriraju da će Zalužni uskoro biti razriješen dužnosti. U intervjuu objavljenom u nedjelju, Zelenski se prvi put osvrnuo na te glasine.

“Kada govorimo o ovome, mislim na smjenu niza državnih lidera, ne samo u jednom sektoru kao što je vojska. Razmišljam o ovoj zamjeni, ali ne možete reći ‘ovdje smo zamijenili ni jednog čovjeka’”, objasnio je on, tvrdeći da “ako želimo pobjedu, moramo svi gurati u istom pravcu, uvjereni u pobjedu”.

Definitivno resetovanje, neophodan je novi početak.

“Imam nešto ozbiljno na umu, a ne radi se o jednoj osobi, već o smjeru rukovodstva zemlje”, zaključio je Zelenski, ne elaborirajući dalje o eventualnim kadrovskim potresima unutar svoje administracije. 

Čini se da predsjednik aludira na nedostatak “pozitivne energije” u svom najvišem generalu, koji je u četvrtak pozvao na “veliko redizajn operacija na bojnom polju – i napuštanje zastarjelog, stereotipnog razmišljanja” u tekstu koji je objavio CNN. Zelenski je u novembarskom intervjuu javno kritizirao Zalužnijevu karakterizaciju sukoba kao „zastoja“ .

Međutim, u nedjeljnom intervjuu, Zelenski je za TG1 priznao da je zaista došlo do „zastoja“ u „ratu na terenu“, čak je ponovio i Zalužnijev poziv na „moderna tehnička sredstva“ za nastavak borbe protiv Rusije. “Municija nije dovoljna”, tvrdi on.

Zelenski je navodno unaprijed upozorio administraciju američkog predsjednika Joea Bidena da planira otpustiti Zalužnoga, vijest koju je Bijela kuća prihvatila, ne pokazujući ni podršku ni protivljenje, prema internim izvorima koji su razgovarali za Washington Post.

Američki savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan potvrdio je CBS-u u nedjelju da nije mjesto Washingtona da se “uvlači” u “kadrovske odluke” poput otpuštanja Zalužnog. “To nije nešto što bi američka vlada trebala imati na umu na ovaj ili onaj način”, rekao je Sullivan mreži.

Zelenski još nije formalno smijenio generala i još nije čak ni izabrao zamjenu za Zalužnog, prema neimenovanom visokom dužnosniku u ukrajinskom ministarstvu obrane kojeg citira Post. Izvori su za novinsku kuću rekli da je Zelenski tražio odgovarajuću novu poziciju za svog vojnog komandanta u nadi da će „ublažiti neodobravanje javnosti“ zbog njegovog svrgavanja.

ResetukrajinaZalužniZelenski
Pretplatiti se
Obavijesti o
11 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Rus
2 mjeseci prije

Fali luđaka u kadru

Josip
2 mjeseci prije

Ukrajinci resetirajte Zelenskog, jedan metak vam je za to dovoljan. Sto cekate?

dupla kamilica
2 mjeseci prije

Kad će “Pobuna u kokošinjcu” drugi deo?

македонец
2 mjeseci prije

front je pred pucanja, kokainski i banda moraće da suoče sa narodom, to je neminovno ! neče ga ni nulandova spasit 🤣

Vox
2 mjeseci prije

Po Telegram kanalima se pojavljuju informacije da su Rusi jutros probili front na istočnom dijelu Avdeevke te ušli u grad sa istočne strane. U tom odlično utvrdjenom gradu sada se vode ulične borbe.

tihobl
2 mjeseci prije

Najbolje bi bilo da generalisimus Zelenski preuzme upravljanje vojskom bez posrednika.

Dux
2 mjeseci prije

Jedna ekipa se nakupila novaca, sad će druga….

Max
2 mjeseci prije

Zelenog treba resetirati.

IuIu, pravi
2 mjeseci prije

Ovako je i Hitler pred kraj “resetovao” i fantazirao, a Crvena Armija nadomak Berlina.

Ne viđa se više u javnosti. Sigurno se počeo i tresti ko Hitler. Što od straha, što od previše kokaina.

trajko
2 mjeseci prije

Koliko je zeleni klaun i njegova taoc- država bitna pitanje je sad?! Pokušaj resetiranja istoka izgleda je resetirao zapad, i to na prijepotop e postavke.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI