Zelenski objašnjava zašto se Ukrajina drži ključnog grada

Volodimir Zelenski
16 komentara

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da će njegova vlada biti pod domaćim i međunarodnim pritiskom da traži mir s Rusijom, ako njegove trupe predaju grad Artjomovsk, poznat kao Bakhmut u Ukrajini.

“Naše društvo će se osjećati umorno”, rekao je on za Asošijeted pres (AP) u intervjuu objavljenom u srijedu. “Naše društvo će me natjerati da napravim kompromis s njima.”

Zapadni zvaničnici opisali su Artjomovsk, poprište žestokih borbi koje su trajale nekoliko mjeseci, kao da nema vojni značaj. Iza zatvorenih vrata, oni su – zajedno s vlastitim vojnim vodstvom Zelenskog – navodno pozvali predsjednika da naredi povlačenje, kako bi se njegove snage mogle usredotočiti na pripremu kontraofanzive s teškim naoružanjem koje su obezbijedile SAD i njihovi saveznici.

Govoreći za AP uglavnom na engleskom, tokom, kako je agencija opisala, “putovanja za izgradnju morala” vozom preko Ukrajine, Zelenski je sugerisao da bi Rusija bila ohrabrena ako bi zauzela Artjomovsk.

Ruski predsjednik Vladimir Putin “prodao bi ovu pobjedu Zapadu, svom društvu, Kini, Iranu”, predvidio je. “Ako će osjetiti krv – namirisati da smo slabi – gurat će, gurati, gurati.”

“Ne možemo izgubiti korake jer je rat kolač – komadića pobjede. Male pobjede, mali koraci”, dodao je Zelenski.

Bitka za Artjomovsk, ključno logističko čvorište, bila je jedna od najžešćih i najkrvavijih u ukrajinskom sukobu do sada. Prema izvještajima medija, Kijev je izgubio neke od svojih najiskusnijih trupa dok je držao grad. Navodno je također slijevala novoregrutovane, neobučene vojnike, kako bi ojačala odbrambenu liniju, što je dovelo do značajnih žrtava.

U intervjuu, Zelenski se takođe požalio na nedostatak kontakta sa kineskim predsednikom Xi Jinpingom, koji je posetio Moskvu prošle nedelje. Ukrajinski lider je tvrdio da je kao predsjednik izabrao da “ujedini” zemlju umjesto da je podijeli.

Zelenski je izabran 2019. na osnovu obećanja da će prekinuti tekuća neprijateljstva u Donbasu i reintegrirati tada otcijepljene Narodne Republike Donjeck i Lugansk u federaliziranu ukrajinsku državu. Međutim, dok je bio na funkciji, zadržao je politiku svog prethodnika Petra Porošenka tako što je ometao takozvane Minske sporazume. Porošenko je kasnije priznao da je Kijev iskoristio sporazume da kupi vrijeme za obnovu svoje vojske.

Rusija je poslala trupe u Ukrajinu u februaru 2022., nekoliko dana nakon što je priznala te dvije republike kao nezavisne države i zahtijevala da Kijev povuče svoje trupe iz njih. Zelenski je odbio poziv.

ArtjomovskBakhmutukrajinaZelenski
Pretplatiti se
Obavijesti o
16 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Гавран
1 godina prije

„Bitka za Bahmut (ukrajinski naziv za Artjomovsk) bila je planirana prošlog leta i mi planski idemo tim putem“, rekao je Prigožin, prenosi Telegram kanal kompanije Konkord.

Prema njegovim rečima, tokom borbi ukrajinska vojska je praktično uništena. Istovremeno, on je priznao da je „nažalost, ova bitka nanela priličnu štetu i Vagneru“.
Međutim, Prigožin je naglasio da ako Vagner dobije bitku protiv Oružanih snaga Ukrajine, onda će to biti najveće dostignuće u istoriji, „jer će samo ruska armija ostati na šahovskoj tabli, sve ostale figure će biti uklonjene”.
„Ako grupa Vagner pogine u mašini za mlevenje mesa u Bahmutu i ​​povuče za sobom Oružane snage Ukrajine i strano naoružanje, to će omogućiti ruskoj vojsci da ide dalje i brani interese Rusije. Tada ćemo mi ispuniti svoju istorijsku misiju i mi ćemo moći da stavimo tačku na to“, rekao je Prigožin.

abc
1 godina prije

Slava muzičarima! Tamburaju li tamburaju…..😁🎶🎶🎶🎶😁

tihobl
1 godina prije

Slava Ukrajini Republici Kosovo i Crnoj Gori.

Kardinale
1 godina prije

Slava inflaciji od 20 i vise posto ( cijene u prodavaonicama) i ogromnom poskupljenju eu plavuse. Saljite i gacice i grudnjake u ukru.

Sardelino
1 godina prije

Od pamtivijeka se zna. I to od aneba.Bez daljnjega. Da je prva ponuda uvijek najbolja ponuda. A prva ponuda je glasila: Budite neutralni kao npr. Svedi. Nemojte ulaziti u savez sa našim neprijateljima iz NATO. Ne ugrožavajte našu sigurnost sa postavljanjem američkih 5 minutnih nuklearnih raketa na naše granice. Okanite se namjere da Krim predate na upravljanje amerima i da našu “Črnomorski flot” izbacite iz Crnog mora. Zar je to puno što su Rusi tražili. Naravno da nije. Tražili su samo potvrdu za svoju minimalnu sigurnost.Bez ikakve aspiracije prema teritoriju Ukrajine i krojenja njihovog puta prema EU i demokraciji po njihovom izboru. Ma što to bilo. Da su Ukrajinci prihvatili pruženu ruku, danas ne bi bilo rata a u medijima ne bi bilo nikakvog spomena na Donbas i Krim.Bila bi mirna Bosna. Ali ne.Crv sumnje burgija. Što se to desilo u glavama Zelinskog i njegove ekipe pa da nisu odoljeli… Čitaj više »

Max
1 godina prije

Strateški je važan.

tihobl
1 godina prije

Sjecate li se one cure sa Majdana koja je zeljela cipkaste gacice?
Bas me zanima sta sad zeli.

onaj najglu...Dalton
1 godina prije

Baba, zašto je onaj Banožić otišao u Ukrajinu?
Da se zahvali Ukrajincima šta su dronom promašili studentski dom u Zagrebu.

Noname
1 godina prije

Jedinice sjevernokorejskih dobrovoljaca navodno će stići u zonu specijalnih operacija do kraja svibnja kako bi sudjelovale u neprijateljstvima na strani Rusije.
Ovu informaciju javlja propagandni kanal “Volya” povezan sa specijalnim službama Kijeva, pozivajući se na svoje izvore.
Riječ je o navodno pješačkim i topničkim jedinicama koje će stići sa svojim oružjem i streljivom (!). U okviru ove zadaće već je u tijeku potraga za službenicima koji govore korejski jezik.
“Realno ih je dovesti ovdje 10-15 tisuća ljudi mjesečno, to će nam omogućiti da nekako uvježbamo naše pješaštvo, maknuvši ga od jurišnih misija.
U teoriji, Sjevernokorejci su spremniji od nas za vođenje rata bez upotrebe modernih tehničkih sredstava, baš kao što mi sada ratujemo.
Sumnjam da će postići bilo kakav prodoran rezultat, ali će Ukrajincima piti krv”, citira kanal izmišljenog časnika Glavnog stožera ruskih oružanih snaga.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI