Zelenski odobrava vojnu upis osuđenika

Zelenski
14 komentara

Ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski ratifikovao je u petak novi zakon kojim će se nekim zatvorenicima omogućiti uvjetno otpuštanje ako pristanu da se prijave u vojsku zemlje, prema dokumentima objavljenim na službenoj web stranici parlamenta zemlje, Vrhovne Rade.

Prijedlog zakona je prvi put dostavljen zakonodavnom tijelu u martu ove godine kao dio napora Ukrajine da popuni svoje redove usred niza zastoja u sukobu s Rusijom.

Novi zakon dozvoljava ukrajinskim zatvorenicima da se dobrovoljno prijave na osnovu ugovora i služe sve dok je u zemlji vanredno stanje. Zakon se odnosi samo na osuđenike kojima do prvobitne kazne zatvora nije preostalo više od tri godine. Ne odnosi se na osobe koje su osuđene za ubistvo s predumišljajem, silovanje, trgovinu i proizvodnju droge, zločine protiv nacionalne sigurnosti ili korupciju. Međutim, zakon dozvoljava služenje vojnog roka za one koji su osuđeni za ubistvo iz nehata, osim u slučajevima kada je zatvorenik počinio krivično djelo u pijanom stanju.

Ukrajinski ministar pravosuđa Denis Maliuska rekao je ranije da će mobilizirani osuđenici služiti u specijalnim jedinicama i da bi mogli obavljati zadatke koji nisu vezani za stvarnu borbu ili rukovanje oružjem, poput izgradnje infrastrukture i drugog rada na terenu. On je također napomenuo da bi novi zakon mogao pomoći Kijevu da poveća svoj broj vojnika za čak 20.000. Aprilsko istraživanje koje je sprovelo ministarstvo pokazalo je da je oko 4.500 ukrajinskih osuđenika već izrazilo želju da služe vojsku u zamjenu za uvjetni otpust, izjavila je ove sedmice za novinski portal Glavkom Olena Vysotska, zamjenica Maliuske.

Novi potez dio je šire inicijative Kijeva za rješavanje kritičnog nedostatka ljudstva na prvoj liniji fronta. Prošlog mjeseca, Zelenski je potpisao novi zakon o mobilizaciji koji je snizio starosnu granicu za regrutaciju sa 27 na 25 godina, proširio ovlaštenja službenika za regrutaciju i uveo kazne za izbjegavanje poziva, uključujući kazne do 25.000 grivna (640 dolara).

Vlada u Kijevu je prethodno insistirala da je samo 31.000 ukrajinskih vojnika ubijeno u sukobu od početka februara 2022. Međutim, ranije ovog meseca, tadašnji ruski ministar odbrane Sergej Šojgu tvrdio je da su ukrajinske vojne žrtve samo ove godine iznosile više od 111.000 vojnika.

mobilizacijaOsuđeniciukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
14 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
2 mjeseci prije

Neka počne sa sobom.

Dux
2 mjeseci prije

….osuđivali Ruse…a isto rade…🤣🤣🤣🤣….

tihobl
2 mjeseci prije

Zekonja ima problem – muskarci masovno cine sitne zlocine kako bi proveli u zatvoru 2-3 godine i sacekali ruse da ih oslobode.
Sad je smislio kako ce im doskociti – pomilovace ih, a na izlasku iz zatvora cekace ih mobilizatori. Zna on da se niko nece javiti dobrovoljno pa je rijesio da bude velikodusan sa pomilovanjima.

Nesko
2 mjeseci prije

Poslaće ih na front pa neki srećniji će se predati Rusima, a ovi manje sreće će preseliti iz zatvora kod Svetog Petra. Trećeg nema. Nema više ni Azov nacistički horde da iza ledja ubijaju ove koji se žele predati. U totalnom su rasulu. Jedino jos da Zeleni lično ode na front da im zavrce uši.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI