Zelenski otpušta diplomatu koji ga je kritikovao

Volodimir Zelenski
30 komentara

Ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski smijenio je ambasadora svoje zemlje u Britaniji Vadima Pristajka, koji je nedavno kritikovao šefa države. Ukaz kojim je potvrđena smjena objavljena je u petak na web stranici predsjednika.

Prema dokumentu, Pristayko je također izgubio posao stalnog predstavnika Kijeva u Međunarodnoj pomorskoj organizaciji (IMO), tijelu UN-a čije je sjedište u Londonu.

Smjena diplomate uslijedila je manje od dvije sedmice nakon što je javno kritikovao Zelenskog zbog njegovog ponašanja na samitu NATO-a u Vilniusu 11. i 12. jula.

Čak i prije nego što je stigao na događaj visokog profila, ukrajinski predsjednik se na društvenim mrežama obrušio na vojni blok predvođen SAD-om, tvrdeći da je njegova ” neodlučnost” u pogledu kandidature Kijeva za članstvo znak “slabosti”. Prema Washington Postu, američka delegacija je bila “bijesna” zbog ovih primjedbi.

Navodno je uslijedila burna razmjena između Zelenskog i najviših američkih i britanskih zvaničnika u glavnom gradu Litvanije. Britanski ministar odbrane Ben Wallace rekao je novinarima na marginama samita da saveznici “žele vidjeti zahvalnost” Ukrajine za vojnu pomoć koju su države NATO-a pružile zemlji usred sukoba s Rusijom.

Wallace se također prisjetio kako je ukrajinskim zvaničnicima tokom prošlogodišnje posjete Kijevu rekao da zapadne nacije “nisu Amazon”.

Tokom konferencije za novinare u Vilniusu, Zelenski je rekao da je Ukrajina “uvijek bila zahvalna” Velikoj Britaniji i pozvao Wallacea da mi “piše kako da budem zahvalan” na način koji će ga zadovoljiti. “Možemo se probuditi svako jutro i lično zahvaliti ministru”, dodao je.

Pristajkovo mišljenje o ovim komentarima tražili su novinari Sky Newsa. „Ne verujem da je ovaj sarkazam zdrav“, odgovorio je diplomata.

Prema riječima ambasadora, ponašanje Zelenskog potkopalo je pokušaje NATO-a da pokaže jedinstvo s Kijevom usred sukoba između Rusije i Ukrajine.

“Ne moramo pokazati… Rusima da postoji… nešto između nas. Oni moraju da znaju da radimo zajedno”, rekao je Pristajko. Predložio je da Kijev i NATO treba da reše svoje nesuglasice iza kulisa, rekavši da „ako se bilo šta desi, Ben [Wallace] može da me nazove i kaže mi sve što želi“.

Pristayko je bio ambasador Kijeva u Ujedinjenom Kraljevstvu od jula 2020. Tokom svoje karijere, 53-godišnji diplomata je zauzimao niz najviših pozicija, uključujući ukrajinskog ministra vanjskih poslova 2019.-2020. i izaslanika zemlje u NATO-u 2017.-2019.

AmbasadorrusijaukrajinaZelenski
Pretplatiti se
Obavijesti o
30 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Dokurčilomi
9 mjeseci prije

Ah ta demokracija. Svuda samo red i poštenje.

Očekivano
9 mjeseci prije

Cekam naslov – putin uhapsio Strelkova koji ga je kritizirao

Tupko Glupko
9 mjeseci prije

“Tokom konferencije za novinare u Vilniusu, Zelenski je rekao da je Ukrajina “uvijek bila zahvalna” Velikoj Britaniji i pozvao Wallacea da mi “piše kako da budem zahvalan” na način koji će ga zadovoljiti. “Možemo se probuditi svako jutro i lično zahvaliti ministru”, dodao je.” Bahatost i arogantnost na n-tu potenciju. Dat će on uskoro otkaz i zapadnim političarima kada će ga uskoro početi otkazivati 😁 Svima je jasno da je odradio neuspješno svoju dionicu što se tiče Rusije – već se vidi po zapadnim mainstream medijima da nije više svetac, počelo je i objektivnije pisanje. I što je najgore, više nitko na Zapadu neće doživljavati Ukrajinu nakon nekoliko godina. Najkorumpiranija i najsiromašnija europska država prije rata spala je i ostat će dugi niz godina standardom na razinu nerazvijenih afričkih država. Prevelika, presiromašna, prekorumpirana i prerazorena da ju sve siromašnija EU obnavlja. Vojni utjecaj postat će ruski. Pogledajmo Libiju danas nakon intervencije izuzetnih prije dvanaest… Čitaj više »

MladenSt
9 mjeseci prije

Ja radim u ministarstvu straha ,moje je samo da strahujem
Arsen Dedić .
Ajde triba Putin diplomata ,samo pametno i bez ikakve kritike i mirovina zagarantirana

Mrdomir
9 mjeseci prije

Poljska se sprema da anektira Galiciju. Tu je teritoriju gruzijac, komunist i diktator Staljin oteo Poljskoj i poklonio bivšoj Ukrajini. Izraelac Zelenski dobro odrađuje posao poništavanja bivše Ukrajine. —————————– Umesto ruskog jezika, građanima Ukrajine nameće se poljski, a testiranje znanja ovog jezika sada se sprovodi i u okviru prijemnog ispita za upis na fakultet. Takođe, aktivno se radi ne samo na proterivanju pravoslavlja, već i pokatoličenju stanovništva, podseća Volodin. „Jednom rečju, Zelenski sprovodi proces polonizacije zemlje, nadajući se da će mu u znak zahvalnosti za to gospodari dati priliku da duže ostane na vlasti“. U tom kontekstu, i Poljska se priprema da zauzme zapadni deo Ukrajine, te je stoga formirana jedinica od 25.000 vojnika, u koju uglavnom ulaze Poljaci i državljani Litvanije. „Oni su spremni da okupiraju zapadnu Ukrajinu“, jer „Poljaci žele da vrate, kako oni smatraju, svoje istorijske teritorije Istočne Kresi“. A u svemu tome, „Vašington i Brisel nastavljaju… Čitaj više »

Max
9 mjeseci prije

Očekivano.

Lucija, prva
9 mjeseci prije

“I dok na jugu UKR armija i dalje pokusava da probije prvu liniju frontu,uz gubitke od 1/3 kompletne tehnike,i oko 25 000-30 000 vojnika za 2 meseca,na severu 100 000 Ruskih vojnika,sa oko 600 tenkova napreduje na Kupjansk. Da bi razumeli o kakvoj kolicini se tu radi,celi Evropski deo NATO bloka ne moze da skupi toliko ljudstva obuceno i spremno za borbu, a ni 600 tenkova. Cela armija Velike Britanije ima svega 40 tenkova spremnih za borbu u ovakvim uslovima,ali za njih nema vise namensku industriju, tako da ne moze ih snabdevati rezervnim delovima. V.Britanija ima dva nosaca aviona na kojima nema aviona, i oko 2500-3500 ljudstva koje je spremno,obuceno,i snabdevano, za ovakav rat.TRebace im 5 godina da podignu to na 20 000 vojnika. Situacija u Nemackoj i Francuskoj je jos gora… Poljska je ta koja ima, i ubedljivo naj-jaca armija EU-Nato bloka… Ali i oni su na oko 20… Čitaj više »

Lucija, prva
9 mjeseci prije

Komentari. Nije narod ble.sav… uvijek. “Trump neki dan kaze da EU krilo NATO pakta treba platiti vecinu pomoci Ukrajini. Biden se juce slozio sa njim. EU osnovala fond za streljivo. Do sada 60% sredstava otislo USA proizvodjacima. Zbog nesuglasica Francuske i Njemacke i ostalo ce. Ovdje na forumu (Index), procitao da su sredstva mala, otprilike sladoled po glavi stanovnovnika. I nigdje drugdje ovo nisam procitao, jer se uglavnom iznosi PROTIVLJENJE ISTOME. Ursula kaze da ne treba zamarati gradjane sa pitanjima, nego samo naruciti ankete. Procenti preko 99% su pozeljni, jer novac ionako nije njen. Maximus tvrdi da je 82% dovoljno. Ista je svoje pripremila za advokate. Trebat ce joj zbog corona terora. Proizvodnja u EU opada, inflacija se namjerno dopusta, sankcije rade. Ustvari u RH ima mozda oko 30% ljudi koji se slazu sa ovom otimacinom bez kontrole, pitanja i dozvole. Najgore je sto Ukrajinci tvrde da nemaju dovoljno, odnosno… Čitaj više »

Lucija, prva
9 mjeseci prije

“Herson oko Antonovskog mosta – ničevo, Pjatihatki-odustali, Robotino – ničevo, Marinka-kaput, Avdejevka – ničevo, Artjomovsk – total kaput, Liman i Svatov-katastrofa.
Ovo je najgora i najskuplja kontraofanziva u istoriji ratovanja. I onda se još čačka Krim, koji ludak smišlja poteze na ukrajinskoj strani, to je mešavina očaja i dejstva psihoaktivnih supstanci.

Ne mogu ni da zamislim šta će se dešavati sa Ukrajinom ako rat bude ušao u još jednu zimu.”

Događati će se predviđeno. Još malo staraca i djece pobiti zimom i gladovanjem.

nenad
9 mjeseci prije

Da. Ukrajinci treba da budu zahvalni zapadu sto ginu bez potrebe i sto ce im nestati muska populacije do kraja godine ili najdalje do proleca 2024. Bas kako sto bi silovana zena trebala zahvaliti svom silovatelju za cin jer je eto samo silovao a mogao ju je i ubiti. Ukrajina je samo trebala izbaciti clanstvo iz NATO iz glave i rata nebi bilo. Ali nekome je sve ovo trebalo i Dobro mu je doslo. Pitam se samo kome? Zeleni je ionako Zidov a ginu pravoslavni Sloveni. Pametnom dovoljno . Samo ni rusko strpljenje nije beskrajno treba imati to Dobro na umu. Neznam sta beskrajno bolesni zapad umislja ali nekakvog sveta nece moci biti bez Rusije zbog “Perimetea”. Ko za to cuo nije neka izgugla i procita sta je to.

Sabahudin pravi
9 mjeseci prije

Sta ono rece Hiber o smeni i hapsenju neistomsljenika!

Ivek
9 mjeseci prije

Problem je slijedeći ni Rusi ni Ukrajinci se ništa ne pitaju jer su okupirani od onih koji se predstavljaju da su vođe.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI