Zelenski postavlja ultimatum EU o zabrani žitarica

Zelenski
34 komentara

Kijev će se obratiti međunarodnom arbitražnom sudu ako EU odluči da produži zabranu ukrajinskog žita nakon 15. septembra, upozorio je ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski.

Ograničenja isporuke ukrajinske pšenice, kukuruza, uljane repice i suncokreta u Poljsku, Mađarsku, Rumuniju, Bugarsku i Slovačku, koja su uvedena u maju, ističu sljedeće sedmice. Ali pet članica EU sada zagovara da se zabrana produži barem do kraja godine, navodeći potrebu da zaštite svoje poljoprivredne industrije.

„Ukrajina je oštro protiv bilo kakvih daljih ograničenja na izvoz našeg žita“, istakao je Zelenski u obraćanju objavljenom na njegovoj web stranici u srijedu.

“Smireno gledamo kako naše žito postaje izvor dobrog prihoda za razne evropske zemlje koje prerađuju naše poljoprivredne proizvode i zarađuju na logistici”, rekao je.

“Ali kako da ne prihvatimo-mirno kršenje obećanja koja su nam data, kršenje Sporazuma o pridruživanju, kršenje uslova slobodnog tržišta”, dodao je on, direktno se obraćajući Evropskoj komisiji.

Tokom sukoba sa Rusijom, Ukrajina se “bori za život i naše zajedničke evropske vrednosti” na kopnu, na moru, u vazduhu i u sajber prostoru, tvrdi predsednik.

“Ali ako se moramo boriti za Ukrajinu i temelje naše zajedničke Evrope na arbitraži, borićemo se. Ne želimo, ali ćemo se boriti na arbitraži. Ako treba da se borimo na platformama međunarodnih organizacija, borićemo se i tamo”, upozorio je on.

Međutim, Zelenski je izrazio nadu da će Ukrajina i Brisel izbjeći pravnu bitku i da će „jedinstvo pobijediti. Ta istina će pobediti.”

On se također obratio čelnicima Poljske, Mađarske, Rumunije, Bugarske i Slovačke, tvrdeći da su “svaka ograničenja protiv ukrajinskog izvoza sada povećanje razaranja” uzrokovanog borbama između Kijeva i Moskve.

Politico je u srijedu izvijestio da su tokom sastanka s Evropskom komisijom ranije istog dana, ambasadori drugih zemalja EU “ili otvoreno protivili ideji proširenja ograničenja [na ukrajinsko žito] ili su ostali duboko skeptični” u vezi s takvim potezom. Francuska i Njemačka bile su među zemljama koje su najkritičnije prema produženju ivičnjaka, navodi se.

Diplomate EU su navodno izjavile da mnoge zemlje razumiju zabrinutost Varšave, Budimpešte, Bukurešta, Sofije i Bratislave, ali žele da Evropska komisija pronađe alternativna sredstva za rješavanje ovog pitanja.

Poljska, koja se energično protivi isporuci ukrajinskog žita, iako je jedan od glavnih pobornika Kijeva usred sukoba s Rusijom, i Mađarska su već rekle da će doći do jednostranih ograničenja ako EU odbije da produži zabranu.

euukrajinaZabrana Žita
Pretplatiti se
Obavijesti o
34 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Hogar
8 mjeseci prije

Zito puno smeca od eksplozija

Schwarze Hunderte
8 mjeseci prije

loony 😁

ljena bitanga
8 mjeseci prije

“Zajedničke europske vrijednosti”, “istina će pobijediti, “svi” razumiju, mi ćemo, boriti se za Ukrajinu i temelje “naše” zajedničke europe… trajla be trajla be…!
Tipično trkeljanje tkzv. zapadnih vrijednosti koje stavljaju sve u isti koš koje msm mediji zdušno objavljuju.
P.S. Slika Alzbeidena i ginjola( ne iz ovoga članka) koja prikazuje s njegove( bygone) strane zaborav dejavu-a nepreprepoznavanja lika s kojim se rukuje, a ginjolov izraz lica koji jedva čeka da ga (bye bye remembering pie) bygone opet naguzi je neprocjenjiv !

Japanac
8 mjeseci prije

znači Amerika odnosno njeni oligarsi preko Ukrajine traži prodaju svojih žitarica u EU

M.r H.F
8 mjeseci prije

🤣🤣🫵🫵🤣🤣

Samo U Prolazu
8 mjeseci prije

On postavlja ultimatum EU?Ma odj*bati klauna za sva vremena!

Keki
8 mjeseci prije

Zelenski: Kenj kenj ser ser.
Da prostite.

Karma
8 mjeseci prije

Radioaktivno GMO pomjesano brasno sa zoharima, vrh, de luxe. Gamad od zivotinja, sotone

Max
8 mjeseci prije

Beskrajna,drskost.

onaj najglu...Dalton
8 mjeseci prije

 U Singapuru se hranjenje divljih životinja i ptica smatra zločinom. 
Nakon što je prvi put priveden za Velu gospu 2022. g. još 15 puta je uhvatilo na djelu 67-godišnjeg serijskog hranitelja golubova.
Branio se da on ne bi, nego da ima vezu pa mu za bagatelu, ‘šenicu šalju poštom iz Ukrajine. 
Sudac se samo nasmijao i odrapio ga sa ​​3.600 dolara kazne…
I podučio ga da idući put kaže da je žito dobio iz Hrvatske.
Jer da od ukrajinskog, singapurski golubovi svijetle u mraku…

Biti-ili-ne-biti
8 mjeseci prije

Putin im je stavio glavnu zabranu za plasiranje radioaktivnog žita.

Tupko Glupko
8 mjeseci prije

On ucjenjuje Brisel da moraju uvažati kontaminiranu pšenicu iz Ukrajine, a ovi mu šalju desetine milijardi eura vojne i financijske pomoći da bi ga uopće održali na vlasti da ne bi slučajno došlo do pregovora i prestanka rata sa Rusijom.
O kakvom on to slobodnom tržištu govori? Tek su zatražili kandidaturu za EU članstvo, balkanske države pregovaraju preko 15 godina nakon što su postali kandidati i još nisu ušli.
Ovoga se ne bi ni Monty Python sjetio.
I što će iz protesta napraviti ako Brisel ne pristane na ucjene – hoće li otplesati u visokim štiklama ili odsvirati što na klaviru?

ufffgtr
8 mjeseci prije

koje su najkritičnije prema produženju ivičnjaka, ahahahaha ivicnjak, a jeste nepismeni

ufffgtr
8 mjeseci prije

Gadao je Zg, a nakon cega su mu se nasi politicari isli poklonit. zbljuvvv

Dux
8 mjeseci prije

Budala, kao i oni koji su ga instalirali. Zelenskog za predsjednika svijeta i okolice.

Lucija, prva
8 mjeseci prije

Pa, što je čudno?

Već su se bili sjetili i da EU plaća prijevoz žita.
Jer ne mogu brodom.
E, zašto ne mogu brodom, je dulja priča koja je većini ovdje poznata.

Kojeg i čijeg žita?

Ako postoji EU, onda je EU za svakog .
Zna se tko je unutra, a tko vani.
Kakvo slobodno tržište?
Pa svaka država ti može zabraniti i bez EU.

Zelenski je sve bezobrazniji i glooplji.
Trovao bi malo istočnu EU?
Nisu ti dosta Ukrajinci? Mrššš

Roccos
8 mjeseci prije

Nevjerojatno,ali kurtzosvirač je postao nedodirljivo božanstvo,a ove seronje iz EUtopije samo što još grupno ne zaurlaju:Ave caesar Zelenjava,morituri te salutant!

Zimek
8 mjeseci prije

To je ko da pitas vuka zasto se re u sumi.

Lucija, prva
8 mjeseci prije

Novo svjetlo na neke događaje???

“Viktorija Nuland je žena Roberta Kagana, njegov brat Frederik je na čelu Instituta za proučavanje rata (ISW), nevladine institucije iz Vašingtona, osnovane 2007. i podržane od strane Obamine administracije.

Kaganovi su Kaganoviči , Jevreji ukrajinskog porekla, a njihov predak Lazar Kaganovič je najodgovorniji za holodomor jer je u to vreme bio najviši sovjetski partijski funkcioner u Ukrajini.

I onda se neko čudi kad se ukazuje na umešanost “Hazara”, njihov centar je u Dnjepropetrovsku a na čelu je Kolomojski koji je doveo na vlast Zelenskog (njegov rodni Krivoj Rog je u istoj oblasti)…

…holodomor je pogodio i druge krajeve Sovjetskog Saveza, posebno južno Povolžje koje je uz Ukrajinu tih godina bilo najveća žitnica”

Lucija, prva
8 mjeseci prije

“Ukrajinski trgovci žitaricama traže veći kapacitet ‘koridora solidarnosti’ u EU, na spisku i HR.
– Udruga je predložila i prijenos sanitarne, fitosanitarne i veterinarske kontrole s kontrolnih točaka na granicama Ukrajine na teritorij odredišnih zemalja.”

Ovo drugo : Hmmm
Može li koje ime tih trgovaca? 🤔😏

Trajko
8 mjeseci prije

Mic po mic i europa postaje poligon za bioinženjering tipa uran kloaka.

Gorki šećer
8 mjeseci prije

Priča kao da je režiser, a ne glumac.

dona
8 mjeseci prije

skratite ga više za glavu….

kutomjer
8 mjeseci prije

ne želimo ništA iz ukrajine, a ne samo žito,pošto je sve puno radijacije i teških metala

Mali Boro
8 mjeseci prije

Tooo Zelenski legendo , pokaži toj gamadi gdje im je mjesto.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI