Zelenski povlači nuklearnu prijetnju

Zelenski
21 komentar

Ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski insistirao je da su njegove opaske o preventivnim nuklearnim udarima NATO-a na Rusiju pogrešno prevedene. On je zaista mislio na “preventivne udarce”, rekao je za BBC u intervjuu koji je emitovan u petak, a britanska državna televizija je to protumačila kao da se odnosi na sankcije.

„Rekao sam da morate da izvodite preventivne udarce, a ne napade“, rekao je Zelenski za BBC Džona Simpsona.

Citirajući ga u tekstu koji prati video, BBC je ubacio tumačenje da se “odnosi na sankcije”. Ovo je ponovilo objašnjenje koje je ponudio portparol Zelenskog Sergej Nikoforov, nakon što su predsjednikove početne primjedbe Institutu Lowy u Australiji izašle u javnost i izazvale opće bijes.

„Šta NATO treba da uradi? Uklonite mogućnost da Rusija koristi nuklearno oružje”, rekao je Zelenski, prema prijevodu njegovih komentara s ukrajinskog. “Još jednom apelujem na međunarodnu zajednicu, kao što je bilo prije 24. februara: preventivni udari da znaju šta će im se dogoditi ako to iskoriste, a ne obrnuto.”

Fraza koju je koristio doslovno se prevodi kao “preventivni udari”, a riječ “udary” na ukrajinskom znači i “udari” i “udarci”. Kako se tačno ta reč može prevesti kao „sankcije“, ni Nikoforov ni Zelenski nisu ponudili da objasne.

„Nakon tog prevoda, Rusi su iskoristili to na svoj način, koliko je to za njih korisno, i počeli da ga ponovo prevode u drugim pravcima“, rekao je Zelenski za BBC, prema članku. On je takođe tvrdio da Kremlj priprema rusku javnost za upotrebu atomskog oružja.

“Oni počinju da pripremaju svoje društvo. To je veoma opasno. Nisu spremni da to urade, da to iskoriste. Ali oni počinju da komuniciraju. Ne znaju da li će ga koristiti ili ne. Mislim da je opasno čak i govoriti o tome”, rekao je Simpson na engleskom.

Jedini ruski zvaničnik koji je toliko sugerisao upotrebu nuklearnog oružja bio je šef Čečenije Ramzan Kadirov. Njega je zbog toga nježno ukorio portparol Kremlja Dmitrij Peskov, koji je rekao da, iako su regionalni čelnici slobodni da izraze svoje mišljenje, ne mogu dati slobodu svojim emocijama, “čak ni u teškim vremenima”.

Moskva se više puta i javno zalagala za zajednički stav nuklearne “velike petorke” da se atomski rat nikada ne bi trebao voditi. Ruska nuklearna doktrina dozvoljava upotrebu atomskog oružja samo u samoodbrani od napada oružjem za masovno uništenje, ili kada je opstanak zemlje u pitanju zbog konvencionalne prijetnje.

NATONuklearni UdarirusijaukrajinaZelenski
Pretplatiti se
Obavijesti o
21 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Mladen
1 godina prije

Bila je njegova,sve je snimljeno.Ako Rusi zacvile sa par nukkearki onda cemo vidjeti sta ce zelenski na to reci.

dragi najdraži
1 godina prije

Baciti će nuklearnu sigurno ove hazarske neocon budale sigurno. Sigurno će i krivnju pokušati na Rusiju svaliti.Najgore je što će im povjerovati većina praznoglavog stanovništva.

Throne
1 godina prije

Usa govno lazljivo.

Throne
1 godina prije

Locirati mjesto ovoga hazarskog ljudskog izroda i baciti oca svih bombi na njegovo srediste. I gotova stvar s ljudskim izmetom.

Nekoime
1 godina prije

Odmah je i od strane Amera proglašen mentalno nestabilnim, a pridružio mu se i Biden.

Nekoime
1 godina prije

Zelenskome bi bilo bolje da govori ruskim, kojeg razumije, nago ukrajinskim, kojeg natuca.

darijoman
1 godina prije

Rekao je on jasno i glasno šta treba NATO učiniti pa su ga ameri ušutkali, da ne bi još koju glupost bubnuo

Anon
1 godina prije

Ja bih volio poginuti od nuklearke ako to znaci da cete i ti i tvoja obitelj izgorijeti u paklu sa mnom. To bi mi bilo dovoljno. Zamisli kad to zelim, sto cu ti raditi s nozem i molotovljevim koktelima kad krenu neredi.

Max
1 godina prije

prijeti pa se povlači.

Samuraj
1 godina prije

Ovaj lik će ostati upamćen kao najveći krvnik vlastitog naroda, prodan za tuđe, znamo čije, interese. Smatram ga prijetnjom, jer osoba koja je toliko spremna izdati vlastiti narod i vlastitu zemlju, dakle ne znam koje su joj granice. Da je imao srce gdje treba, nikada do ovoga nebi došlo. Koliko god se ne slagali sa ovom konstatacijom, to je jednostavna, brutalna, točna činjenica. Točka.

nessy
1 godina prije

“Zelenski povlači nuklearnu prijetnju”.Nisam znao da idiot ima nuklearno oruzje na raspolaganju. Da ga ima, odavno bi bilo radijacije na sve strane, kada ga odnese onaj otrov kojim se hrani.

nessy
1 godina prije

Budi sretan sto Rusi samo “cvile”, jer oni mogu ostvariti ovo o cemu idiot sanja.

Antivax
1 godina prije

Odvratan antipatičan lik kad ga vidim odmah mi se prisere!Gorio u paklu izdajniče ukrajinskog naroda!!!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI