Zelenski prebacuje krivicu za neuspjeh kontraofanzive na Zapad

Volodimir Zelenski
12 komentara

Kijev se nadao da će pokrenuti vojnu akciju protiv Rusije mnogo ranije, ali je bio sputan nedostatkom oružja koje isporučuje Zapad, rekao je ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski u intervjuu objavljenom u srijedu.

U razgovoru za CNN, Zelenski je priznao da je ukrajinska kontraofanziva, koja traje oko mjesec dana, “usporena” snažnom ruskom odbranom.

Zelenski je napomenuo da je evropskim liderima rekao da bi Ukrajina željela da počne svoju kampanju “mnogo ranije”, ali da joj za to treba “svo oružje i materijal”. U nekim oblastima, rekao je, kijevske trupe ne mogu “ni da pomisle da započnu” napade jer nemaju “relevantno oružje”.

Ukrajinski lider je objasnio da je Kijev znao da će odlaganja dovesti do sporijeg napretka. “Svi su shvatili da će, ako se kontraofanziva nastavi kasnije, veći dio naše teritorije biti miniran. Dajemo našem neprijatelju vrijeme i mogućnost da postavi više mina i pripremi svoje odbrambene linije”, dodao je.

Zelenski je ponovio pozive za isporuku američkih borbenih aviona F-16. Dok su zapadni pristalice Kijeva već počeli da obučavaju ukrajinske pilote za upravljanje ovim avionima, ranije ove nedelje admiral Rob Bauer, predsednik vojnog komiteta NATO-a, upozorio je da pitanje pošiljki „neće biti rešeno u kratkom roku za ovu kontraofanzivu“ .

Ukrajinski lider je napomenuo da se isporuke F-16 “ne odnose čak ni na ukrajinsku prednost na nebu nad Rusima”, već radije “samo na tome da budu ravnopravni”, dodajući da će mlaznjaci pružiti pokriće ukrajinskim trupama, omogućavajući im da se lakše kreću preko bojnog polja.

Kijev je započeo svoju dugo očekivanu kontraofanzivu početkom juna, pokušavajući da probije rusku odbranu duž nekoliko delova fronta. Međutim, prema ruskom Ministarstvu odbrane, svi ukrajinski napadi su propali, uz velike gubitke.

Brojni ukrajinski zvaničnici, uključujući Zelenskog, priznali su poteškoće na bojnom polju, a zamjenica ukrajinskog ministra odbrane Anna Malyar pozvala je javnost prošlog mjeseca da ne mjeri uspjehe Ukrajine prema ponovnom teritoriju.

U utorak je Aleksej Danilov, šef ukrajinske nacionalne bezbednosti, izjavio da je prioritet Kijeva „maksimalno uništenje” ruske vojske, a ne teritorijalni napredak.

Međutim, prošlomjesečni izvještaj Financial Timesa ukazao je da zapadni zvaničnici nisu bili impresionirani učinkom Ukrajine na bojnom polju, a izvori lista tvrde da će dugoročna zapadna podrška Kijevu zavisiti od konačnog ishoda ofanzive.

rusijaukrajinaZelenski
Pretplatiti se
Obavijesti o
12 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
R M
9 mjeseci prije

Zeleni je u pravu, iako sve najgore mislim o tom “čoveku”. Pa nek se isprse taj ljigavi zapad, nek roknu neki atomnjak na Moskvu, pa će dobiti 100 puta više. Bitno da je on u bunkeru i može narednih 100 godina tamo da preživi, svetlo da ga ne vidi

Ziv je Geza
9 mjeseci prije

Zeleni nije zadovoljan sa inflacijom u EU,sve dok je dvoznamenkasta, kad prebacimo 100% stanje na frontu ce se stabilizirati.
A kada predje 1000% onda ce krenut u ofanzivu.

Jimbo
9 mjeseci prije

Ja ipak mislim da putošupci trebaju vise buzinskih sendviča konzumirati

Ivan
9 mjeseci prije

Na kraju ce Zapad morati sam zavrnuti s vratom ovom prolupalom drogerasu Zelenskom. Polako svi shvacaju koliko je cijeli Zapad glup kada je pljunuo tolike silne milijarde na to ukrajinsko smece 🙂

FIFY
9 mjeseci prije

Očekivano.

Istina
9 mjeseci prije

Nije stvar pobjede nego što više mrtvih. I za to je narkoman plaćen. Zato će mu dati i kazetnu municiju da može što više poubijat svojih i tuđih u sadašnjosti i budućnosti.
Ako ga se ubije tip postaje mučenik i ima ulogu Isusa Krista.
Vrijeme je da Rusi Engleze i Amere stave na podešavanje, a to je da ovi osjete finacijski minus i to je jedino oružje kojeg se kriminalci boje.

Otpornik
9 mjeseci prije

Kad ti se dogodi neuspjeh, najvažnije je pronaći krivca ili “krivca”.

Ziv je Geza
9 mjeseci prije

Zeleni se dobit europsku zlatnu kunu za iznimne uspjehe u poduzetnistvu,ko ovi nasi,drzavna tvrtka kupi plin po 45 eura, proda hdz poduzetniku za 45 centi a onda ovaj isti taj plin proda hrvatskoj sirotinji po 154 eura.

Premijer i ministar RH ne znaju nista o tome jer se bave slanjem oruzja i obucavanjem ukrajinskih vojnika i vise su u kijevu i briselu nego u zagrebu.

A kad doleti kakav dron kompletna vlada pobjegne na prvi nato nosac aviona u blizini.

tihobl
9 mjeseci prije

Sinoc sam c/p sa telegrama o desavanjima u Lavovu, ali nije proslo verifikaciju. Ukratko polupani su celendzeri i strani “instruktori”.

Max
9 mjeseci prije

Ukrajinska nikako nije mogla biti uspješna jer napadne operacije modernog doba počivaju na doktrini zračno kopnene bitke za koju ukrajinska vojska nije ispunila uvjete jer ne kontrolira niti kopneni a kamoli zračni prostor niti gospodari komunikacijama.

Njokar
9 mjeseci prije

Lik je izgubio svaki kompas, makar nikad nije ni bio u brazdi, sad se dobro vidi, najviše ukrajinskog naroda!
Naprosto zapanjuje što, koga i kakve sve “pobačene polutane” izbacuju na političku površinu ta, od “duboke amero anglosaksonske države” narodna događanja, raširena od odavno eutanaziranog “kolektivnog zapada”.
Zanimljivo je kako svi (do grla izvana korumpirani) funkcioniraju po istom prijedlošku: raseliti, rasprodati strancima, tektonski promijeniti vlasništva nad zemljom, zrakom, morem, nekretninama, dok ovaj (loš, tek “stand up”) komedijaš i istrijebljuje fizički ukrajinsku mladost.
Za nadati se je kako će i njemu i njegovoj kliki vrlo skoro suditi baš ukrajinski narod.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI