Zelenski se obrušio na svoje vojno rukovodstvo

Volodimir Zelenski
10 komentara

Usred novog sukoba sa svojim najvišim generalom, ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski rekao je u ponedjeljak za The Sun da bi bila “ogromna greška” da vojni lideri uđu u političku arenu.

Zelenski se prošlog mjeseca upleo u javnu svađu s vrhovnim komandantom ukrajinskih oružanih snaga, generalom Valerijem Zalužnim, nakon što je Zalužni rekao za The Economist da je sukob s Rusijom ušao u ćorsokak. Zalužni je dodao da će Rusija na kraju prevladati zbog svoje veće populacije i većih resursa.

Ured ukrajinskog predsjednika javno je prekorio vojnog komandanta, a Zelenski je otpustio jednog od generalovih najviših zamjenika i javno izjavio da sukob “nije zastoj”.

U razgovoru za The Sun, Zelenski je rekao da “ako je vojnik odlučio da se bavi politikom, to je njegovo pravo, onda treba da uđe u politiku i onda ne može da se nosi sa ratom”.”Ako upravljate ratom imajući na umu da ćete se sutra baviti politikom ili izborima… ponašate se kao političar, a ne kao vojnik, i mislim da je to velika greška”, dodao je Zelenski .

„Uz svo poštovanje prema generalu Zalužnom i svim komandantima koji su na bojnom polju, postoji apsolutno razumevanje hijerarhije i to je to, i ne mogu biti dva, tri, četiri, pet (vođa)“, rekao je Zelenski za britanski tabloid. “U skladu sa zakonom i u vrijeme rata o tome se ne može ni razgovarati. To ne vodi jedinstvu nacije.”

Prije Zalužnijevog intervjua za The Economist, izvještaj u The Timesu sugerirao je da je Zalužni pozvao Zelenskog da prekine ukrajinsku ljetnu kontraofanzivu protiv ruskih snaga, samo da bi Zelenski odbio. Ukrajinska vojska je na kraju izgubila više od 90.000 vojnika tokom ofanzive od juna do oktobra i još 13.700 do sada ovog mjeseca, prema najnovijim podacima ruskog Ministarstva odbrane.

“Postoji sukob između predsjednika i vojske”, rekao je bivši savjetnik Zelenskog Aleksej Arestovič za španski list El Mundo ranije ovog mjeseca. “Glavnokomandujući govori jedno o ratu i o izgledima za pobjedu, a predsjednik nešto sasvim drugo. To nije normalna situacija.”

Arestovič je u nekoliko navrata pozivao Zelenskog da održi izbore sljedeće godine i signalizirao je da će se kandidirati za predsjednika ako se glasanje održi. Međutim, Zalužni je popularna ličnost u Ukrajini, a Arestovič je rekao da bi general mogao da se pojavi kao “jedini pravi” izazivač Zelenskom

ukrajinaValery ZaluzhnyZelenski
Pretplatiti se
Obavijesti o
10 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Schwarze Hunderte
5 mjeseci prije

Počeli shvatati da se ne bore za sebe i svoje već za Kartelsko – Khazarske interese a za Khazara , koji će na koncu sa opljačkanim – pobjeći – među svoje – a to nijesu Ukrajinci 🤷 .

Jednostavno receno
5 mjeseci prije

Čudno? Al više je bilo generala i vojnika precjednici već glumaca…..

Sparkling
5 mjeseci prije

Dali u zadnje vrijeme primjećujete kako su se MsM nekako primirili i ne izvještavaju stanje na ratištu.
Biti će da je Zalužni u pravu. Ali izbjegava radi morala reći pravu istinu. Ukri su poraženi a s njima i zapadna tehnika i doktrina kojoj su ih obučavali zapadni partneri.
Ukraina kao zemlja više ne postoji. I svakim danom produženja sukoba s Rusijom teritorija koju kontrolira može biti samo sve manja.
Komičaru spremaju smjenu, ali još se nisu dogovorili kako to elegantno izvesti da ne bude smiješno i komično. Izuzetni su se našli u pat poziciji jer Rusi diktiraju uvjete, vrijeme i mjesto pregovora. Kako to uskladiti s uništenom reputacijom i ponosom?
Kad Rusi zatvore onaj kotao, sviraj kraj Zeleni.
Lp

DDT
5 mjeseci prije

Obavještajne službe NATOa primjećuju da u Ukraini egzistiraju odnedavno dvojni zapovjedni lanci; jedni preko generalštaba što je po prirodi stvari operativno normalno i drugi preko Ministarstva obrane, koje ima sasvim druge zadatke a ne operativno zapovjedati vojnim formacijama u zoni ratnih aktivnosti,
Nadalje primjećeno je da se paravojne (nacističke) formacije koje su sastavu Nacionalne Garde Ukraine a kojima zapovjeda Ministarstvo unutrašnjih poslova (MVD) izmještaju iz zone fronta i povlače u pozadinu. To znakovito upućuje na unutrašnju političku borbu, gdje rat sa RF (Rusima) dolazi u sekundarnu pažnju. Borba za vlašću je primarnija, pa ne treba iznenaditi ako se na front prisilno pošalje ukrainska inteligencija koja još jedina razmišlja svojom glavom pa ju treba obezglaviti….

Buničar
5 mjeseci prije

Kada se stakori nadu u stupici pocnu napadati jedni druge. Za Ukrajinu je pogubno to sto su joj na celu ljudi dorasli snimanju komedija ali ne i vodenju jedne drzave…

Steve
5 mjeseci prije

Čim plen postane sve oskudniji, kreće režanje…

Janko
5 mjeseci prije

Zelenski,kakva li te sudbina čeka.Toliko ukrajinske mladosti poslati u smrt,radi svojeg vlastoljublja i interesa Anerike i Engleske.Proklinjati ćete ukrajinke majke do vijeka.Veće zlo si i od damog Hitlera

tihobl
5 mjeseci prije

Zelenski: SAMO JE JEDAN ZELENSKI!!!

Ovom je stvarno udarilo u glavu.

tatamata
5 mjeseci prije

vidi se ,,,i nasi domaci nazi stakori nestali ,,,,,a nema nam ni onog psihickog pacijena z’bregov … osto nam samo olinjali splitski feder i to bez skampi i janjetine , a lijepo smo im govorili sta ih ceka kad ih nato odhebe…

Max
5 mjeseci prije

Boji se za vlast.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI